Το Arc-Net είναι Δίκτυο Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων από 21 χώρες της Ευρώπης

Eίκοσι χρόνια λειτουργίας για το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ερευνας και Τεκμηρίωσης των Παραστάσεων του Αρχαίου Ελληνικού Δράματος Arc-Net

Επιστημονική συνάντηση με την  οποία γιορτάζει 20 χρόνια λειτουργίας στο Λαύριο διοργανώνει από την Πέμπτη 11 Μαΐου ως και την Κυριακή 14 του μήνα το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ερευνας και Τεκμηρίωσης των Παραστάσεων του Αρχαίου Ελληνικού Δράματος (Arc-Net) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Η συμμετοχή κορυφαίων ακαδημαϊκών στον χώρο των θεατρικών και των κλασικών σπουδών δίνει κύρος στην επιστημονική συνάντηση που συνδιοργανώνεται με την Περιφέρεια Αττικής και με τη στήριξη του Δήμου Λαυρεωτικής.

Τι είναι όμως αλλά και πού στοχεύει το Arc-Net; 
«Τέκνο» του καθηγητή Πλάτωνα Μαυρομούστακου από το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του καθηγητή Oλιβερ Τάπλιν από το Archive of Performances of Greek and Roman Drama του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, το Arc-Net είναι Δίκτυο Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων από 21 χώρες της Ευρώπης που έχει δύο κύριους στόχους: τη συνεργασία πανεπιστημίων σε διεθνές επίπεδο για τον συντονισμό της έρευνας που απορρέει από τις νέες κατευθύνσεις των θεατρικών και των κλασικών σπουδών και τη δημιουργία νέων γνωστικών αντικειμένων ειδίκευσης, νέων και πρωτότυπων διδακτικών μέσων και την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών στην αρχειοθέτηση και στη διδασκαλία τους. Αυτό γίνεται μέσω της σύνδεσης της θεωρητικής προσέγγισης του αρχαίου ελληνικού δράματος με τη σκηνική πράξη και τα επιτεύγματά της.
Το Arc-Net δραστηριοποιείται χωρίς διάλειμμα επί δύο δεκαετίες και είναι το μοναδικό επιστημονικό δίκτυο στον χώρο των θεατρικών και ευρύτερα των ανθρωπιστικών σπουδών στην Ευρώπη που κατάφερε να λειτουργεί σε αυτό το βάθος χρόνου. Επιπλέον, η συμμετοχή των σημαντικών Ανώτατων Ευρωπαϊκών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων του δικτύου και των καθηγητών τους έχει αξιολογηθεί ως τόσο σημαντική ώστε έχει καταστήσει το Arc-Net πρότυπο στον ακαδημαϊκό χώρο των ανθρωπιστικών σπουδών.
Στο πλαίσιο του εφετινού εορτασμού που διοργανώνει το Arc-Net, απόφοιτοι των καλοκαιρινών μαθημάτων οι οποίοι σήμερα διδάσκουν σε σημαντικά πανεπιστημιακά ιδρύματα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό ή εκπονούν ερευνητικές εργασίες θα συναντηθούν στο Λαύριο και θα παρουσιάσουν τα πορίσματα των επιστημονικών ερευνών τους ή τις καλλιτεχνικές τους δραστηριότητες.
Αντικείμενο της ευρείας συζήτησης θα είναι και ο σχεδιασμός της επόμενης φάσης εργασιών του Δικτύου: ο επανασχεδιασμός των μαθημάτων και η οργάνωση ενός νέου κύκλου που θα αρχίσει από το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018.
Τον συντονισμό των δραστηριοτήτων έχει η ελληνική ομάδα του Arc-Net, που είναι υπεύθυνη για την οργάνωση βάσης δεδομένων των ευρωπαϊκών παραστάσεων αρχαίου δράματος κατά τους νεότερους χρόνους, η οποία περιλαμβάνει πληροφορίες για περίπου 2.500 παραστάσεις καθώς και για την εκδοτική παρουσία του, την οργάνωση συνεδρίων και επιστημονικών εκδηλώσεων.
Το Arc-Net οργάνωσε το εντατικό πρόγραμμα καλοκαιρινών μαθημάτων από το 2002 ως το 2015 στην Επίδαυρο και στο Λαύριο με μεγάλη επιτυχία και με τη συμμετοχή διδασκόντων από περισσότερες από είκοσι χώρες. Στο πρόγραμμα συμμετείχαν περισσότεροι από 300 φοιτητές από όλον τον κόσμο. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι εκτός του Ολιβερ Τάπλιν, στον κατάλογο των συνεργατών και διδασκόντων αυτού του διεθνούς προγράμματος μαθημάτων κατά τα 15 χρόνια λειτουργίας του περιλαμβάνονται σημαντικοί ακαδημαϊκοί και δημιουργοί από το εξωτερικό, ανάμεσα στους οποίους οι ακόλουθοι:
Πέτερ Στάιν (σκηνοθέτης), Tόνι Χάρισον (συγγραφέας, μεταφραστής, κριτικός), Λι Μπρόιερ (σκηνοθέτης), Ερικα Φίσερ Λίχτε (Freie Universität, Βερολίνο), M. Χαρτ (J. Paul Getty Museum, Los Angeles), Μπερντ Ζαϊντενστίκερ (Freie Universität, Βερολίνο), Εβελιν Ερτέλ (Universite de la Sorbonne Nouvelle, Παρίσι), Ανρί Σονμέικερς (Universiteit Utrecht), Χέρμαν Αλτένα (Instituut Prae, Αμστερνταμ), Φρέντι Ντεκρέους (Faculty of Arts and Letters, Department of Latin and Greek, Γάνδη), Mαρία Ντε Φατίμα Σίλβα (Instituto des Estudos Clássicos Faculdade de Letras, Coimbra), Eύα Στελίκοβα (Institute for Classical Studies, Prague), Στέφεν Γουίλμερ (Samuel Beckett Centre Trinity College, Δουβλίνο),  Πίρκο Κόσκι (University of Helsinki),  Nοuρίτ Γιαάρι (University of Tel Aviv), Mόνικα Τσεντάνι (Istituto Universitario di Architetura di Venezia), Ρομάν Πιάνα (Paris III, Universite de la Sorbonne Nouvelle), Πίτερ Σέλαρς (σκηνοθέτης), Γίρι Kίλιαν (χορογράφος).
Από ελληνικής πλευράς εκτός του Πλ. Μαυρομούστακου έχουν διδάξει οι Γιάννης Κόκκος (σκηνογράφος και σκηνοθέτης), Θόδωρος Τερζόπουλος (σκηνοθέτης), Μ. Ι. Αλεξιάδης (συνθέτης, Πανεπιστήμιο Αθηνών), Θ. Αντωνίου (συνθέτης), Βασ. Λαμπρινουδάκης (Πανεπιστήμιο Αθηνών), Χρίστος Λεοντής (συνθέτης), Βίκτωρ Αρδίττης (σκηνοθέτης, Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης) Ιωάννα Παπαντωνίου (σκηνογράφος), Φ. Τσαλαχούρης (συνθέτης), Βασίλης Παπαβασιλείου (σκηνοθέτης, ηθοποιός), Φάνης Κακριδής (Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων), Σπύρος Α. Ευαγγελάτος (σκηνοθέτης, ακαδημαϊκός, Πανεπιστήμιο Αθηνών), Ελένη Παπάζογλου (Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης), Κώστας Βαλάκας (Πανεπιστήμιο Πατρών) Λυδία Κονιόρδου (ηθοποιός), Νάσος Βαγενάς (Πανεπιστήμιο Αθηνών), Μιχαήλ Μαρμαρινός (σκηνοθέτης), Γιάννης Χουβαρδάς (σκηνοθέτης), Στάθης Λιβαθινός (σκηνοθέτης), Θέμις Μουμουλίδης (σκηνοθέτης), Δημήτρης Παπαδημητρίου (συνθέτης), Νίκος Διαμαντής (σκηνοθέτης), Κάτια Αρφαρά (Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών), Γιώργος Λούκος (Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου) κ.ά.