Αντίθετη με τυχόν ρύθμιση που θα καλύπτει πολεοδομικά και περιβαλλοντικά τα αυθαίρετα μόνον για εισπρακτικούς λόγους, δήλωσε η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη, σημειώνοντας ότι το πρόβλημα με τους ημιυπαίθριους είχε λυθεί με το περιβαλλοντικό ισοζύγιο.Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό ΒΗΜΑ 99,5, ανέφερε ότι αναμένει την πρόταση του υπουργείου Οικονομικών και πρόσθεσε πως «δεν πρόκειται να καλύψει με πολεοδομικό και περιβαλλοντικό μανδύα μια ρύθμιση που έχει μόνο εισπρακτική λογική». Η κ. Μπιρμπίλη χαρακτήρισε αντισυνταγματική τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων, καθώς όπως υπογράμμισε τίθεται θέμα ισονομίας μεταξύ των πολιτών. ‘Η πολιτεία δεν μπορεί να αντιμετωπίζει με τον ίδιο τρόπο εκείνον που αυθαιρετεί κι εκείνον που λειτουργεί νομότυπα, είπε μεταξύ άλλων.

Ερωτηθείσα για το θέμα των ημιυπαιθρίων, η υπουργός Περιβάλλοντος επισήμανε πως το ζήτημα επιλύθηκε εισάγοντας την έννοια του περιβαλλοντικού ισοζυγίου, και σημείωσε πως «το θέμα της ισονομίας και σε αυτήν την περίπτωση υπάρχει και είναι ανοιχτό».

Αναφερόμενη στο θέμα της αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ και στο πόρισμα Ρακιντζή, η κ.Μπιρμπίλη τόνισε ότι οι επιχορηγήσεις προς τη ΓΕΝΟΠ έχουν παύσει και το πόρισμα έχει πάρει πλέον το δρόμο της Δικαιοσύνης. Σε ότι αφορά την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ, υπογράμμισε πως «η θέση της κυβέρνησης για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ είναι σαφής. Όταν προχωρήσει η αποκρατικοποίηση που θα γίνει σε συνάρτηση με την αγορά και την αξία της, θα πρέπει να διατηρηθεί ο δημόσιος έλεγχος», δήλωσε η υπουργός Περιβάλλοντος.

Ανέφερε τρεις στόχους: «Πρέπει να αλλάξουμε το ενεργειακό μείγμα, να υπάρξει εξωστρέφεια και στη ΔΕΗ και οι Έλληνες ιδιώτες επιχειρηματίες να είναι βιώσιμοι».

Αναφερόμενη στο θέμα της Κερατέας, ενόψει και της συνάντησης που θα έχει με εκπροσώπους των κατοίκων, είπε: «Το θέμα της Κερατέας πρέπει να γίνει ευκαιρία για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση στο θέμα των απορριμμάτων. Η Πολιτεία θα πρέπει να είναι ανοιχτή σε προτάσεις για το θέμα των τεχνολογιών. Οι κάτοικοι πρέπει να επιλέγουν την τεχνολογία», τόνισε.Σε ότι αφορά την αλλαγή της χωροθέτησης του ΧΥΤΑ που ζητούν κάτοικοι και φορείς της Κερατέας, η κ. Μπιρμπίλη τόνισε ότι «θα πρέπει να πειστούμε ως προς το εφικτόν της πρότασης».Πρόσθεσε πως η απόφαση για την ‘εκεχερεία‘ ήταν συνολική κυβερνητική επιλογή. «Ήταν συνολική κυβερνητική επιλογή να διευθετηθεί το θέμα. Οφείλουμε να έχουμε ενιαία γραμμή. Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε αν δεν υπάρξει στενή συνεργασία, κυρίως του υπουργείου Περιβάλλοντος με το υπουργείο Εσωτερικών».

Η κ Μπιρμπίλη άφησε να εννοηθεί ότι ενδιαφέρεται να παραμείνει μόνον στο υπουργείο Περιβάλλοντος, λόγω του γνωστικού της αντικειμένου και πρόσθεσε: Είναι τιμή που μου ανέθεσε ο πρωθυπουργός το υπουργείο Περιβάλλοντος. Κάνω τα πάντα για να υπερασπιστώ αυτά που θεωρώ ότι είναι και δικές του απόψεις».

www.i-reportergr.com