Με κίνδυνο τη σωματική τους ακεραιότητα δύο πυροσβέστες από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Λαυρίου, ο Ιωάννης Πεταλάς και ο Αθανάσιος Αθανασόπουλος, έσωσαν χθες το μεσημέρι ένα σκυλί που ήταν εγκλωβισμένο για πάρα πολλές ημέρες σε μια απότομη βραχώδη πλαγιά σε περιοχή της Διψέλιζας στο δήμο Λαυρεωτικής.
Την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου η κυρία Άντζυ Παπά ενημερώθηκε από φιλόζωη για ένα σκυλί που έκλαιγε εδώ και 25 μέρες στη Διψέλιζα, θεωρώντας ότι πρόκειται για δεσποζόμενο ζώο που ο «ιδιοκτήτης» του το κακομεταχειριζόταν. Η κυρία Παπά μετέβη στην περιοχή και παρά τις προσπάθειές της δεν κατάφερε να εντοπίσει τον σκύλο.
Χθες δέχθηκε και πάλι ένα τηλεφώνημα από τη φιλόζωη γυναίκα, η οποία την ενημέρωσε για το ίδιο σκυλί που συνέχιζε να κλαίει, αλλά ούτε η ίδια δε μπορούσε να το εντοπίσει. Αυτή τη φορά η κυρία Παπά κατάφερε να βρει το δύστυχο ζώο, το οποίο ήταν κουλουριασμένο σε δύσβατη και απότομη βραχώδη πλαγιά και δεν μπορούσε από μόνο του να κατέβει.
Αν και είχε την επιλογή να φύγει από την πίσω πλαγιά, το σκυλάκι δεν το έκανε καθώς όπως αποδείχθηκε μετά από τη διάσωση του εκτός από πολύ αδύναμο ήταν και τραυματισμένο στο πίσω αριστερό του πόδι. Η κυρία Παπά προσπάθησε να βρει τρόπο για να ανέβει την απότομη και βραχώδη πλαγιά, αλλά αυτό στάθηκε αδύνατον. Κάλεσε τότε μαζί με μια φιλόζωη φίλη της την Πυροσβεστική Υπηρεσία Λαυρίου, η οποία ανταποκρίθηκε άμεσα στην έκκλησή τους για τον απεγκλωβισμό του σκύλου. Δύο πυροσβέστες κατέφθασαν στο σημείο και παρά το γεγονός ότι το πυροσβεστικό τους όχημα δεν διέθεται την κατάλληλη σκάλα για να προσεγγίσουν σε τέτοιο μεγάλο ύψος το σκυλάκι, αποφάσισαν να δράσουν άμεσα διότι η κατάσταση ήταν κρίσιμη.
Το ψιλόβροχο και η αρκετή συννεφιά δυσχέραινε ακόμα περισσότερο το έργο των πυροσβεστών που επιχειρούσαν να προσεγγίσουν το σκυλάκι. Με κίνδυνο τη ζωή τους οι δύο άνδρες κατάφεραν να ανέβουν με σχοινιά στο δύσβατο βράχο. Προσέγγισαν και περικύκλωσαν το τρομαγμένο σκυλάκι που προσπαθούσε να ξεφύγει, ενώ οι δύο φιλόζωες γυναίκες που παρακολουθούσαν την επιχείρηση διάσωσης, μιλούσα στο ζώο για να το ηρεμήσουν. Με τη χρήση ενός σχοινιού οι δύο πυροσβέστες έπιασαν τον σκύλο, τον οποίο στη συνέχεια κατέβασαν με προσεκτικές κινήσεις στο χωματόδρομο και στα ασφαλή χέρια της κυρίας Παπά.
Ο σκυλάκος εμφανώς ταλαιπωρημένος και τραυματισμένος στο πίσω αριστερό του πόδι φιλοξενείται στο σπίτι της κυρίας Παπά και τη Δευτέρα θα μεταφερθεί σε κτηνιατρείο για να υποβληθεί στις απαραίτητες εξετάσεις. Υπολογίζεται ότι είναι περίπου 2 ετών και δε φέρει ηλεκτρονική ταυτότητα. Είναι άξιο απορίας πως κατάφερε να επιβιώσει αυτό το πλάσμα τόσες μέρες εγκλωβισμένο στην απότομη πλαγιά, εκτεθειμένο στη βροχή και το κρύο, χωρίς να έχει φαγητό και νερό. Από τη στιγμή της διάσωσής του ο σκυλάκος δεν σταμάτησε να τρώει και μάλιστα με πολύ μεγάλη όρεξη.
Όπως αναφέρει η κυρία Παπά τις περισσότερες ώρες βρίσκεται μέσα στο σπιτάκι του, θαρρείς και φοβάται μην του το πάρουν και το χάσει. «Δεν έχω λόγια να ευχαριστήσω τα παιδιά της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Λαυρίου, Ιωάννη Πεταλά και Αθανάσιο Αθανασόπουλο, που με κίνδυνο ατυχήματος ανέβησαν με σχοινιά σ’ αυτό το δύσβατο μέρος για να διασώσουν το ταλαίπωρο ζώο. Τον φώναζαν Ρεξ στην προσπάθειά τους να τον προσεγγίσουν κι αυτό θα είναι τ’ όνομά του από δω και πέρα. Σας ευχαριστούμε από καρδιάς.» αναφέρει η κυρία Παπά.