Την αμετάκλητη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου της Κερατέας να αποτραπεί με κάθε τρόπο η κατασκευή του νέου Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) στην περιοχή, ακόμα κι αν χρειαστεί να γίνει σύγκρουση με τις δυνάμεις καταστολής της αστυνομίας, έκανε για άλλη μια φορά σαφή σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο δήμαρχος της πόλης Σταύρος Ιατρού.

Και τούτο μετά την ενημέρωση που έγινε από τον γενικό γραμματέα της Περιφέρειας Αττικής προς τον δήμαρχο Κερατέας, σύμφωνα με την οποία μέχρι το τέλος του τρέχοντος μηνός θα ξεκινήσουν τα έργα κατασκευής του νέου ΧΥΤΑ στη θέση Οβριόκαστρο, κατ’ εφαρμογήν του περιφερειακού σχεδιασμού, που έχει νομοθετηθεί από το 2003.

Ηδη, δημοτική αρχή και κάτοικοι της Κερατέας προχώρησαν στην περιφρούρηση σε 24ωρη βάση του χώρου όπου πρόκειται να κατασκευαστεί ο ΧΥΤΑ, ώστε να αποτρέψουν την εγκατάσταση του εργολάβου, ο οποίος έχει αναλάβει την εκτέλεση των έργων.

Στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, ο δήμαρχος Κερατέας κ. Ιατρού υποστήριξε και πάλι ότι «το Οβριόκαστρο αποτελεί κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο» και κάλεσε σε διάλογο την κυβέρνηση και τους εμπλεκόμενους φορείς, προκειμένου, όπως είπε, να τροποποιηθεί ο υφιστάμενος περιφερειακός σχεδιασμός για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική.

Αναφερόμενος στην προσφυγή του δήμου στη Δικαιοσύνη, ο Σταύρος Ιατρού είπε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη προκαταρκτική εξέταση που διερευνά ευθύνες προσώπων σε «παράνομη χωροθέτηση ΧΥΤΑ σε αρχαιολογικό χώρο».

Αναφορικά με το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί στην περιοχή της Αττικής για το μεγάλο πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, ο δήμαρχος Κερατέας πρότεινε ως εναλλακτική λύση τη μελέτη του καθηγητή κ. Οικονομόπουλου (Πολυτεχνείο Κρήτης), σύμφωνα με την οποία η χώρα μπορεί να εξυπηρετηθεί με πολύ μικρό αριθμό ολοκληρωμένων εγκαταστάσεων διαχείρισης απορριμμάτων, ενώ έκανε λόγο για «πρωτοφανές οικονομικό σκάνδαλο» με την κατασκευή των νέων ΧΥΤΑ.

Μ.Σ.

πηγή