Η Αμερικανίδα Μάρσι Μέιγερ αξιοποίησε τις βελανιδιές του νησιού παράγοντας αλεύρι από βελανίδι, πουλώντας κουλουράκια και εξάγοντας τα καλύμματά τους στη Γερμανία, την Ινδία, την Κίνα…
Το 1984 ήρθε στην Ελλάδα για καλοκαιρινές διακοπές. Τελικά της άρεσε τόσο, που αποφάσισε να μη γυρίσει ξανά στο σπίτι. Από τη Μύκονο έφτασε στην Αθήνα, άνοιξε το εστιατόριο «Blue Velvet» στου Ψυρρή εν έτει 1989 και χρόνια αργότερα εγκαταστάθηκε στην Τζια. «Τότε, όταν είδα τις τεράστιες βελανιδιές του νησιού, θυμήθηκα ένα πάθος που είχα ξεχάσει τελείως για τριάντα χρόνια. Από όταν κοριτσάκι δώδεκα ετών καθόμουν κάτω από δύο μεγάλες βελανιδιές στη Βόρεια Καλιφόρνια και έμαθα πώς ξεπικρίζεται το βελανίδι», λέει.
Η Αμερικανίδα Μάρσι Μέιγερ κατάφερε να τελειοποιήσει με πολύχρονες μελέτες την επεξεργασία των βελανιδιών. Και σήμερα ανοίγει νέα μονοπάτια στην οικονομία της Τζιας. Πουλά κουλουράκια από αλεύρι βελανιδιού, εξάγει τα καλύμματά τους και κινητοποιεί το ενδιαφέρον της τοπικής κοινωνίας για ένα εν αφθονία είδος που θεωρείτο άχρηστο και αφηνόταν να σαπίζει στο έδαφος.
Είναι η γυναίκα που κατόρθωσε να αυξήσει κατά 20.000 ευρώ το ετήσιο εισόδημα ενός νησιού 2.500 κατοίκων: τριάντα οικογένειες μαζεύουν βελανίδια και εξάγουν τα καλύμματα για διακοσμητικούς λόγους ή για επεξεργασία δερμάτων -στη Γερμανία, την Ινδία, την Κίνα-, με τις παραγγελίες του 2014 να είναι τριπλάσιες σε σχέση με πέρυσι. Η ίδια, επίσης, διαθέτει τα μηχανήματά της δωρεάν για την αποφλοίωση καρπών που χρησιμοποιούνται ως ζωοτροφή και διαδίδει τη δουλειά της μέσω Διαδικτύου.

Αυτήν τη στιγμή εννέα εθελοντές από την Ισλανδία, την Εσθονία, τη Ρουμανία, την Αγγλία, την Αμερική, τον Καναδά δουλεύουν μαζί της. Κυρίως για να διδαχτούν. Ολα δείχνουν πως το όνειρό της να στήσει ένα διεθνές κέντρο σεμιναρίων στο νησί και να γεμίσει την Ευρώπη με προϊόντα από αλεύρι βελανιδιάς θα γίνει πραγματικότητα. Αρκεί να σκεφτεί κανείς πως κάθε χρόνο η αγρότισσα από την Τζια Μάρσι Μέιγερ δέχεται 1.500 mails ανθρώπων που ζητούν να εργαστούν πλάι της…
Το Φεστιβάλ Βελανιδιάς
Φεστιβάλ Βελανιδιάς διοργανώνεται το μεσημέρι της Κυριακής στην Τζια από τη Μάρσι Μέιγερ. Διαγωνισμός με έπαθλο έξι μπουκάλια ντόπιο κρασί για όποιον φέρει το βαρύτερο βελανίδι, επίδειξη επεξεργασίας βελανιδιών, παιδικά παιχνίδια, έργα τέχνης από βελανίδια και παρουσίαση των παραγγελιών από το εξωτερικό θα λάβουν χώρα μεταξύ άλλων… Για τους Αθηναίους καράβι φεύγει από το Λαύριο στις 8.30 και αναχωρεί από την Τζια στις 6 το απόγευμα.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΡΟΒΒΑ