«Λουκέτο» σχεδόν στα μισά Αστυνομικά Τμήματα, στα Τμήματα Ασφαλείας και πιθανόν σε όλους τους Αστυνομικούς Σταθμούς της Αττικής, βάζει η αναδιάρθρωση-«λαιμητόμος», που αναμένεται να ολοκληρωθεί τον ερχόμενο Ιούνιο.

Συγκεκριμένα, από τα 110 Αστυνομικά Τμήματα της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, περίπου 50 θα κλείσουν και θα συμπτυχθούν με άλλα όμορων δήμων, που βρίσκονται σε κοντινές χιλιομετρικές αποστάσεις. Από τα 94 Τμήματα Ασφαλείας, θα μείνουν τα 65, ενώ ολοκληρωτικό φαίνεται να είναι το «μαχαίρι» στους 18 Αστυνομικούς Σταθμούς, που βρίσκονται στα όρια ευθύνης της ΓΑΔΑ.

Στόχος της αναδιάρθρωσης είναι το αριθμητικό σύνολο των αστυνομικών υπηρεσιών να βρίσκεται κοντά σε αυτό των 66 δήμων της Αττικής. «Δεν είναι δυνατόν σε περιοχές της Βορειοανατολικής Αττικής να υπάρχουν 20 δήμοι και να έχουμε 32 Αστυνομικά Τμήματα και 3 Αστυνομικούς Σταθμούς, πολλά από τα οποία υπολειτουργούν, με ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα», υποστηρίζουν κύκλοι του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Αυτή τη στιγμή λειτουργούν οι εξής Α.Σ. με συνολικά 91 αστυνομικούς: Κινέτα με 5 αστυνομικούς, Βιλίων με 7, Ν. Περάμου με 6, Θρακομακεδόνων με 4, Σαρωνίδας με 5, Πόρτο Ράφτη με 2, Σούνιο με 2, Φρουρά Τατοΐου με 12, Εκάλης με Π, Ν. Κηφισιάς με 6, Αγκίστρι με 3, Μεσάγρο Αίγινας με 5, Αντικύθηρα με 2, Ποταμού Κυθήρων με 3, Γαλατά Πόρου με 6, Δρυόπης Τροιζηνίας με 4, Μεθάνων Τροιζηνίας με 5 και Αμπελακίων Σαλαμίνας με 3.

Για τους 13 Αστυνομικούς Σταθμούς πληρώνονται μηνιαία μισθώματα ύψους 6.000 ευρώ, με τα μεγαλύτερα να καταγράφονται στο Αγκίστρι ύψους 1.313 ευρώ και στην Εκάλη 1.248 ευρώ. Οι κτιριακές εγκαταστάσεις σε πέντε από αυτούς είναι δωρεάν. Πρόκειται για τους Α.Σ. Θρακομακεδόνων, Σουνίου, Ποταμού Κυθήρων, Δρυόπης Τροιζηνίας και από τον «τέως» στη Φρουρά Τατοΐου

Πού κατεβαίνουν τα ρολά;
Από τα πρώτα στοιχεία της συνολικής πρότασης αναδιάρθρωσης-σύμπτυξης των αστυνομικών υπηρεσιών, που θα παραδώσει το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. στον αρμόδιο υπουργό προκύπτουν οι παρακάτω ενδεικτικές  καταργήσεις-«μετακομίσεις»:

–         Α.Τ. Μελισσίων και Βριλησσίων καταργούνται και μετακομίζουν στο Α.Τ. Πεντέλης
–         Κλείνει το Α.Τ. Παπάγου και το προσωπικό πάει σε αυτό του Χολαργού
–         Το Α.Τ. Ν. Χαλκηδόνας κλείνει και μεταφέρεται σε αυτό της Ν. Φιλαδέλφειας
–         Τα Α.Τ. Ψυχικού και Ν. Ψυχικού μετακομίζουν σε αυτό της Φιλοθέης
–         Το Α.Τ. Γλυκών Νερών μεταφέρεται στο Α.Τ. Παιανίας
–         Το Α.Τ Αρτέμιδας μεταφέρεται σε αυτό των Σπάτων
Τα υπόλοιπα «λουκέτα» αστυνομικών τμημάτων τοποθετούνται σε δήμους που εντάσσονται πολλές περιοχές, όπως για παράδειγμα Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Δάφνης-Υμηττού, Αγ. Στεφάνου-Άνοιξης-Διονύσου-Δροσιάς-Κρυονερίου-Ροδόπολης-Σταμάτας, Ελληνικού-Αργυρούπολης, Κηφισιάς-Εκάλης-Ν. Ερυθραίας, Παλλήνης-Ανθούσας-Γέρακα, Μάνδρας-Βιλλίων-Ερυθραί-Οινόης, Λαυρίου-Κερατέας- Άγ. Κωνσταντίνου, Αυλώνας-Αφιδνών-Καλάμου-Καπανδριτίου-Μαλακάσας-Μαρκόπουλο Ωρωπού-Πολυδενδρίου-Συκαμίνου -Ωρωπού,  Καλυβίων-Αναβύσσου-Κουβαρά-Π. Φώκαιας-Σαρωνίδας και άλλων «πολυπληθών» δήμων.