Σημαντικές αποφάσεις ελήφθησαν στο 16ο έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Λαυρεωτικής που διεξήχθη στις 21/7/2015.
Το κατεπείγον του 2ου θέματος που συζητήθηκε όπως αναφέρει η πρόσκληση του Δ.Σ. συνίσταται στο γεγονός ότι στις 15 Ιουλίου 2015 εγκρίθηκε από το ΥΠΑΠΕΝ το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων* βάσει του οποίου στις 30/07/2015 θα συνεδριάσει ο ΕΣΔΝΑ, προκειμένου να εγκρίνει τον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ).
Στην συνεδρίαση έγινε σύντομα η παρουσίαση του τοπικού σχεδίου από τον μελετητή και ακολούθησαν διευκρινιστικές ερωτήσεις καθώς και τοποθετήσεις συμβούλων.
Τελικά το τοπικό σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων ψηφίσθηκε ομόφωνα από όλες τις δημοτικές παρατάξεις.
Να διευκρινίσουμε ότι το Τοπικό σχέδιο αφορά τον τρόπο διαχείρισης απορριμμάτων που ξεκινά από το σπίτι, χώρο εργασίας, κατάστημα κλπ έως και τον σταθμό μεταφόρτωσης(που ήδη υπάρχει στην Λαυρεωτική).
Επιγραμματικά περιλαμβάνει τα παρακάτω στάδια
1. Πρόληψη
2. Επαναχρησιμοποίηση
3. Ανακύκλωση, Κομποστοποίηση
Η εκπόνηση και εφαρμογή τοπικών σχεδίων αποκεντρωμένης διαχείρισης από όλους τους Δήμους θα γίνει το αργότερο έως τις 15 Σεπτεμβρίου 2015 σύμφωνα με το Αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων*.
Έχει πολύ μεγάλη σημασία ότι είναι η πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια που χωρίζουν οι “δρόμοι” των δύο δήμων Λαυρεωτικής και Σαρωνικού, όσον αφορά των διαχείριση των απορριμμάτων.
Το τοπικό σχέδιο αφορά αποκλειστικά και μόνο το δήμο Λαυρεωτικής. Ο δήμος Σαρωνικού συνέταξε δικό του τοπικό σχέδιο.
Μετά από αυτό, όπως αναφέρθηκε και στο συμβούλιο, η απόφαση 94 του 2011** του Δ.Σ. Λαυρεωτικής έχει αυτοαναιρεθεί.
Συνεδρίαση δημοτικού Συμβουλίου 21.7.2015 |
Πολύ σημαντική εξέλιξη στο πρόβλημα που ταλαιπωρεί και έχει “ματώσει” την περιοχή μας είναι ένα πολιτικό κείμενο που ψηφίστηκε από όλες τις δημοτικές παρατάξεις.
Το πολιτικό κείμενο θα κατατεθεί στον ΕΣΔΝΑ και την Περιφέρεια μαζί με το τοπικό σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων δήμου Λαυρεωτικής.
Το κείμενο αυτό συνέταξαν οι δημοτικές παρατάξεις ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ, ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΠΟΛΕΙΣ, ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ και σε αυτό συμφώνησε και η παράταξη της πλειοψηφίας ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ.
ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΠΟΥ ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ:
ΤΟ ΤΟΠΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ
ΔΗΜΟΥ ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ
21-07-2015)
Δήμο της Αττικής, ακολουθεί το νόμο, τις αρμοδιότητες και τις ιδιαίτερες τοπικές
συνθήκες.
(αλλά και ο Μαραθώνας (Γραμματικό) η Φυλή κλπ.), αφού το Τ.Σ. εκφράζει τη
βούληση του Δήμου εν’ όψει της
ανασύνταξης του Περιφερειακού Σχεδιασμού, δεν μπορεί παρά εκ προοιμίου να ξεκαθαρίσει τη θέση του
Δήμου σε ότι αφορά όσα προέβλεπε ο
προηγούμενος ΠΕΣΔΑ.
ν. 3164/2003 όπως τροποποιήθηκε με το
άρθρο 28 του ν.4122/13 στην περιοχή Κερατέας έχει χωροθετηθεί Ο.Ε.Δ.Α.
το 1995 έως σήμερα, με κορύφωση τον αγώνα των 128 ημερών (11/12/2010 έως 18/04/2011), η τεκμηριωμένη με θέσεις αντίθεσή μας, που στηρίζεται στις
δικαστικές αποφάσεις που κήρυξαν τελεσίδικα παράνομο το έργο Χ.Υ.Τ.Α.
Οβριόκαστρου, αποτελούν παρακαταθήκη για το Δήμο Λαυρεωτικής.
Έτσι έδωσε δείγμα γραφής, δικαιώνοντας πλήρως 20 χρόνια
αγώνα της περιοχής. Γι΄αυτό στο νέο Τοπικό Σχέδιο, όπως αυτό θα διαβιβασθεί
στην Περιφέρεια Αττικής και τον ΕΔΣΝΑ, πρέπει να προταχθεί η βασική μας θέση
για τη διαχείριση των απορριμμάτων που συνοψίζεται στα εξής:
Δήμο Λαυρεωτικής, στην Κερατέα, απαιτούμε την οριστική κατάργηση των ήδη
χωροθετημένων εγκαταστάσεων ΟΕΔΑ (άρθρο 3 ν.3164/13 και άρθρο 28 ν. 4120/13)
ταυτόχρονα, με ενιαία απόφαση, στο νέο ΠΕΣΔΑ Αττικής.
ΥΠΑΠΕΝ με νομοθετική πρωτοβουλία να καταργήσει τους προηγούμενους νόμους.
Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων, και λαμβάνει ειδικά μέτρα πρόληψης,
επαναχρησιμοποίησης, ανακύκλωσης.
αποδέχεται ουδεμία εγκατάσταση διαχείρισης απορριμμάτων για απορρίμματα άλλων
περιοχών.
Βιολογικός Κερατέας |
Παραπομπές:
* Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων
** Η απόφαση 94 του 2011



Απογοήτευση και προβληματισμός στην Κερατέα, πέρασε η τροπολογία για τις Φοβόλες, δεν αλλάζει ο ΠΕΣΔΑ.

%CE%A4%CE%A1%CE%9F%CE%A0%CE%9F%CE%9B%CE%9F%CE%93%CE%99%CE%91+%CE%93%CE%99%CE%91+%CE%A4%CE%99%CE%A3+%CE%A6%CE%9F%CE%92%CE%9F%CE%9B%CE%95%CE%A3+%CE%A3%CE%A5%CE%9D%CE%99%CE%A3%CE%A4%CE%91+%CE%9B%CE%91%CE%98%CE%A1%CE%9F%CE%A7%CE%95%CE%99%CE%A1%CE%99%CE%91+%CE%9F%CE%9B%CE%9A%CE%97%CE%A3+%CE%95%CE%99%CE%A3+%CE%92%CE%91%CE%A1%CE%9F%CE%A3+%CE%A4%CE%A9%CE%9D+%CE%9A%CE%91%CE%A4%CE%9F%CE%99%CE%9A%CE%A9%CE%9D+%CE%A4%CE%97%CE%A3+%CE%9A%CE%95%CE%A1%CE%91%CE%A4%CE%95%CE%91%CE%A3.jpg)
