Τα νέα Πλυντήρια της Εταιρείας των Μεταλλουργείων Λαυρίου (Ελληνική Εταιρεία) για τον εμπλουτισμό των εκβολάδων (αρχαία μεταλλευτικά κατάλοιπα), έτος κατασκευής 1890-1892 (πηγή: Αρχείο Κώστα Γ. Μάνθου).
6 φωτογραφίες
Τα νέα Πλυντήρια της Εταιρείας των Μεταλλουργείων Λαυρίου (Ελληνική Εταιρεία) για τον εμπλουτισμό των εκβολάδων (αρχαία μεταλλευτικά κατάλοιπα), έτος κατασκευής 1890-1892 (πηγή: Αρχείο Κώστα Γ. Μάνθου).

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, προωθώντας την έρευνα σχετικά με την τεχνολογία, τη βιομηχανία και την οικονομική ιστορία της χώρας, παρουσιάζει το μεταλλευτικό Λαύριο των νεώτερων χρόνων.Το Π.Ι.Ο.Π. επιχειρεί να στρέψει το ενδιαφέρον του ευρύτερου κοινού στην κληρονομιά βασικών βιομηχανικών περιοχών της Αττικής, προβάλλοντάς την έτσι ώστε οι τοπικές κοινωνίες να την αξιοποιήσουν στην κατεύθυνση της αυτογνωσίας και της ανάπτυξής τους.

Στο πλαίσιο σειράς παρόμοιων δράσεων, το Π.Ι.Ο.Π. διοργανώνει επιστημονική συνάντηση την Παρασκευή, 12 Απριλίου 2013, 16:00, στην έδρα του (Αγγέλου Γέροντα 6, Πλάκα), το πρόγραμμα της οποίας περιλαμβάνει ανακοινώσεις που αφορούν στην ιστορία της μεταλλευτικής δραστηριότητας στο Λαύριο καθώς, επίσης, τη διαχείριση και προβολή της βιομηχανικής κληρονομιάς του.

Το πρόγραμμα θα συμπληρωθεί το Σάββατο, 13 Απριλίου 2013, 9:30, από επίσκεψη/ξενάγηση στο Ορυκτολογικό Μουσείο και το Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου (μεταφορά με τη φροντίδα του Ιδρύματος, κατόπιν σχετικής κράτησης).
Λίγα λόγια για το μεταλλευτικό Λαύριο


Το Λαύριο συνδέθηκε με τη μεταλλευτική και μεταλλουργική τεχνολογία σε δύο απομακρυσμένες μεταξύ τους περιόδους της ελληνικής ιστορίας. Μετά την ακμή της εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων αργυρούχου μολύβδου κατά την κλασική αρχαιότητα, μόλις στα μέσα του 19ου αιώνα –αναδεικνυόμενο σε σπουδαίο μεταλλευτικό-μεταλλουργικό κέντρο – αποτέλεσε το κατ’ εξοχήν πρόσωπο της νεωτερικής ταυτότητας της Ελλάδας.

Τόσο η πόλη, όσο και η Λαυρεωτική ενδοχώρα είναι σήμερα ένας τόπος διάσπαρτος από κτίρια και εγκαταστάσεις που μαρτυρούν το απώτερο και κυρίως το πρόσφατο τεχνολογικό τους παρελθόν.

Διαβάστε το πλήρες πρόγραμμα.

Πληροφορίες
Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς
Αγγέλου Γέροντα 6, 10558
Πλάκα
τηλ. 210 3256932