«Πονοκέφαλο» προκαλεί σε στελέχη της Πυροσβεστικής το γεγονός ότι σχεδόν καθημερινά πυροσβέστες που βρίσκονται σε επιφυλακή καλούνται στην Κερατέα Αττικής να αντιμετωπίσουν μικροεστίες πυρκαγιάς σε χαμηλή βλάστηση, περιμετρικά του χώρου που κάηκε πριν από περίπου μία εβδομάδα. Ενδεικτικά την Κυριακή εντοπίστηκαν δυο μικρές εστίες και τη Δευτέρα το πρωί μία ακόμη οι οποίες έσβησαν γρήγορα χάρη στην έγκαιρη επέμβαση των πυροσβεστών.

«Μας προβληματίζει το γεγονός πως σχεδόν καθημερινά καταγράφουμε ενάρξεις πυρκαγιών στην περιοχή γύρω από το σημείο που είχε καεί την τελευταία φορά» 
σημείωναν σχετικά αξιωματικοί της ΠυροσβεστικήςΣτο ερώτημα για τα αίτια τόνιζαν προς «Το Βήμα» ότι ερευνώνται όλα τα ενδεχόμενα, θεωρώντας ωστόσο ως πιο πιθανό πίσω από τις φωτιές αυτές να βρίσκονται εμπρηστής ή εμπρηστές χωρίς να έχουν εξακριβώσει τα κίνητρα. Παρέπεμπαν σε περιπτώσεις συλληφθέντων που έβαζαν φωτιές υποστηρίζοντας στη συνέχεια ότι το έκαναν επειδή απλά τους άρεσε να βλέπουν να επεμβαίνουν πυροσβεστικά οχήματα και αεροπλάνα.

Καπνός οι δράστες
Σύμφωνα με πληροφορίες από τα στελέχη της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού της Πυροσβεστικής που βρίσκονται τις τελευταίες ημέρες στην περιοχή, δεν έχουν βρεθεί υπολείμματα εμπρηστικών μηχανισμών ή κάποια άλλα αξιοποιήσιμα στοιχεία στο πλαίσιο των ερευνών, κάτι που επίσης προβληματίζει τους πυροσβέστες. Οπως φαίνεται, οι εμπρηστές βάζουν τη φωτιά και στη συνέχεια «σβήνουν» τα ίχνη τους. Αν και δεν έχει βρεθεί κάτι ακόμη, γίνονται περιπολίες από την Πυροσβεστική προκειμένου να εντοπιστούν παραβάτες.

Στην ευρύτερη περιοχή πάντως υπάρχουν διάσπαρτες οικίες οι οποίες ωστόσο δεν κινδυνεύουν από τις μικροεστίες φωτιάς καθώς εκδηλώνονται σε σημαντική απόσταση, ενώ «σύμμαχος» των πυροσβεστών μέχρι στιγμής είναι και οι καιρικές συνθήκες. Στα μέσα του μήνα πάντως είχαν περάσει εφιαλτικές στιγμές οι κάτοικοι της περιοχής βλέποντας τις φλόγες να πλησιάζουν απειλητικά τα σπίτια τους ενώ προκλήθηκαν ζημιές τότε σε μια στάνη χωρίς ζώα και σε μια αποθήκη με ζωοτροφές.

Εξ αρχής οι κάτοικοι και η δημοτική αρχή έκαναν λόγο για εμπρησμό καθώς η φωτιά ξεκίνησε από δύο σημεία το Σάββατο 12 Ιουλίου στις 14.55 και στις 15.25 σε μια απόσταση το ένα από το άλλο μικρότερης των πέντε χιλιομέτρων σε στιγμή που φυσούσαν άνεμοι εντάσεως τουλάχιστον έξι μποφόρ ενώ μια ακόμη εστία που εκδηλώθηκε περίπου μία ώρα αργότερα στη θέση Προφήτης Ηλίας αρκετά μακρύτερα τέθηκε άμεσα υπό έλεγχο. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις στάχτη έγιναν περίπου έξι χιλιάδες στρέμματα.

Ασύμφορη η «τσιμεντοποίηση»
Κάτοικοι της περιοχής έλεγαν ότι δεν έχουν αντιληφθεί νέες εστίες αλλά απλά βλέπουν να «καπνίζουν» κάποια σημεία σε ρεματιές λόγω της τελευταίας μεγάλης πυρκαγιάς. Τόνιζαν επίσης πως το να βάλει κάποιος φωτιά σήμερα στο σημείο εκείνο δεν έχει κανένα νόημα καθώς δεν έχει οικοπεδική αξία η περιοχή και πλέον με τη φορολογία καθίσταται σχεδόν απαγορευτικό σε κάποιον να χτίσει νέα οικία. Επίσης, όπως αναφέρουν πληροφορίες, την Παρασκευή σε έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λαυρεωτικής αποφασίστηκε να κηρυχθεί άμεσα η περιοχή αναδασωτέα, κάτι που «φρενάρει» τυχόν «οικοπεδοφάγους» που θα έκαναν την εμφάνισή τους.


Εν τω μεταξύ θετικό θεωρούν στελέχη της Πυροσβεστικής το γεγονός ότι σε αρκετές περιοχές της χώρας σημειώθηκαν βροχοπτώσεις το τελευταίο χρονικό διάστημα, κάτι που δεν ευνοεί την εκδήλωση δασικών πυρκαγιών, παρ’ όλα αυτά βρίσκονται σε ετοιμότητα καθώς βρισκόμαστε στα μέσα της φετινής αντιπυρικής περιόδου.

via