ρομα, μετεγκατασταση, roma, metegkatastasi

Διαστάσεις παίρνει το θέμα της ύπαρξης της μελέτης για την μετεγκατάσταση των Ρομά στους δήμους των Μεσογείων καθώς, μετά τις αποκαλύψεις του δημάρχου Κρωπίας Δ. Κιούση, για την ύπαρξη σχετικού εγγράφου από τριετίας και τις κατηγορίες κατά της διοίκησης Αθανασόπουλου, για απόκρυψη του γεγονότος από τους πολίτες έρχεται τώρα η σειρά του δημάρχου Μαρκοπούλου, να αποκαλύψει ανάλογο έγγραφο. 

Παράλληλα, εντείνονται οι αντιδράσεις σε συλλογικό επίπεδο, στο ενδεχόμενο μετεγκατάστασης των Ρομά σε περιοχές των Μεσογείων. Ειδικότερα, η δημοτική αρχή Κορωπίου, πριν λίγες ημέρες απαντώντας και ξεκαθαρίζοντας τα περί συμφωνίας του δημάρχου Κιούση για τη μετεγκατάσταση των Ρομά, παρουσίασε πρωτοκολλημένο έγγραφο της ΤΕΔΚΝΑ, με το οποίο γινόταν γνωστό στην προηγούμενη δημοτική αρχή ότι εκπονείται μελέτη για το θέμα της μετεγκατάστασης των Ρομά στην περιοχή. Και ζήτησε ως είναι φυσικό, εξηγήσεις από την προηγούμενη δημοτική αρχή.


Μετά την αποκάλυψη Κιούση, έρχεται ο δήμαρχος Μαρκοπούλου Σ. Μεθενίτης να μιλήσει και αυτός για ύπαρξη μελέτης, λέγοντας ότι, …μετά από έρευνα, διαπιστώσαμε ότι η ΤΕΔΚΝΑ είχε αποστείλει έγγραφο την 1η Δεκεμβρίου 2008, με το οποίο ενημέρωνε τον Δήμο Μαρκοπούλου, για την επίμαχη μελέτη για την εξεύρεση κατάλληλων χώρων υποδοχής, που βρισκόταν ήδη σε εξέλιξη . Το εν λόγω έγγραφο, σύμφωνα με τον κ. Μεθενίτη, παρελήφθη από την προηγούμενη δημοτική αρχή στις 2 Δεκεμβρίου του 2009 και αφού καταλογίζει αδιαφορία και ανευθυνότητα στη διοίκηση του Φ. Μαγουλά, πρώην δημάρχου, ο νυν δήμαρχος Μαρκοπούλου Μεσογαίας Σ. Μεθενίτης προσθέτει τα εξής: Δυστυχώς, η διοίκηση Μαγουλά δεν μπήκε στον κόπο να διερευνήσει τις πραγματικές προθέσεις της Κυβέρνησης για την πιθανότητα μετεγκατάστασης κοινότητας Ρομά στο Μαρκόπουλο, άλλα ούτε και φυσικά ενημέρωσε τους πολίτες και τις λοιπές Δημοτικές Παρατάξεις γι αυτό το τόσο σημαντικό θέμα .

Γεγονός είναι πάντως ότι, όπως προκύπτει, οι δημοτικές αρχές των δήμων Μαρκοπούλου και Κορωπίου της προηγούμενης περιόδου, ήταν ενήμεροι για την ύπαρξη της μελέτης, η οποία όπως προκύπτει πλέον είχε διανεμηθεί από την κεντρική διοίκηση στους ΟΤΑ των Μεσογείων. Υπ αυτή την έννοια λοιπόν, υπάρχει ζήτημα για τις προηγούμενες τοπικές αρχές, τουλάχιστον σε ότι αφορά στο θέμα της ενημέρωσης των πολιτών.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας

Ωστόσο, ανοιχτή πρόσκληση προς τους πολίτες της ευρύτερης περιοχής, Κορωπίου και Μεσογείων απευθύνει ο δήμος Κρωπίας, προκειμένου να παρευρεθούν στη νέα ανοιχτή συγκέντρωση ενημέρωσης και διαμαρτυρίας, που διοργανώνει η δημοτική Αρχή την Κυριακή 23 Οκτωβρίου στο αμφιθέατρο του Δημαρχείου στις 11.30πμ με θέμα την αντιμετώπιση της επιχειρούμενης μαζικής μετεγκατάστασης κυρίως αλλοδαπών αθίγγανων στα Μεσόγεια. Επίσης, θα συζητηθούν οι εξελίξεις από τη μέχρι σήμερα κατάσταση του παράνομου καταυλισμού στην Αττική Οδό, και την προσπάθεια κάποιων ομάδων αθίγγανων που δεν είναι δημότες ή μόνιμοι κάτοικοι του Κορωπίου, να δημιουργήσουν νέους παράνομους καταυλισμούς ή να αγοράσουν γη σε κρίσιμες περιοχές των όμορων Δήμων.

Μελέτη

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την ειδική μελέτης της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων (ΤΕΔΚΝΑ), ορίζονται ως κατάλληλες, για τη δημιουργία Οργανωμένων Εγκαταστάσεων Πλανόδιων (ΟΕΠ), που θα φιλοξενήσουν σημαντικό αριθμό μελών, της κοινότητας των Ρομά, μόνο περιοχές της Ανατολικής Αττικής και κυρίως των Μεσογείων. Στον Δήμο Μαρκοπούλου, ορίζονται δυο περιοχές, που βρίσκονται: α) βορείως της πόλης του Μαρκοπούλου, μεταξύ της διασταύρωσης των Λεωφόρων Βραυρώνος και Πόρτο Ράφτη και της περιοχής του Βαραμπά και β) ανατολικά της πόλης του Μαρκοπούλου, στους πρόποδες του Όρους Μερέντα.

Μεθενίτης

Ωστόσο, σύμφωνα με τον δήμαρχο Μαρκοπούλου Σ. Μεθενίτη, η εν λόγω μελέτη χαρακτηρίζεται από προχειρότητα (ή ίσως η υστεροβουλία) . Όπως ο ίδιος αναφέρει: κυριολεκτικά τρομάζει, αφού για την επιλογή όλων των παραπάνω περιοχών, χρησιμοποιήθηκαν κριτήρια αξιολόγησης, που παραβλέπουν προκλητικά την έλλειψη βασικών υποδομών στην Ανατολική Αττική, η οποία μεταξύ άλλων:
-Δεν διαθέτει Νοσοκομείο, παρά μόνο υποστελεχωμένα τοπικά Κέντρα Υγείας
-Δεν διαθέτει Αποχετευτικό Δίκτυο
-Παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα στο Δίκτυο Ύδρευσης
-Δεν διαθέτει τις απαραίτητες Σχολικές Μονάδες

Ψήφισμα

Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις πρόσφατα στη συγκέντρωση – ενημέρωση για το ζήτημα στην πλατεία Μαρκοπούλου, παρουσία βουλευτών Αττικής, εγκρίθηκε ομόφωνο ψήφισμα το οποίο είχε συνταχθεί από τη δημοτική αρχή Μαρκοπούλου και τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων Ανθρώπινη Πόλη – Λύσεις Ζωής και Δύναμη Ελπίδας και ανέφερε τα εξής:

Συμπολίτες – Συμπολίτισσες, Συμπατριώτες των Μεσογείων!

Με το παρόν Ψήφισμα, ο Δήμος Μαρκοπούλου δηλώνει την αντίθεσή του στα ύποπτα σχέδια πολιτικών παραγόντων και μεγαλοεργολάβων, για εγκατάσταση μεγάλης κοινότητας Τσιγγάνων, σε δύο περιοχές εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου μας, καθώς επίσης και σε περιοχές των Δήμων Κρωπίας, Παιανίας-Γλυκών Νερών, Σπάτων-Αρτέμιδας και Πικερμίου-Ραφήνας. Τα σχετικά σχέδια, σύμφωνα με επίσημα έγγραφα του Υπουργείου Εσωτερικών, βασίζονται σε μελέτη της ΤΕΔΚΝΑ του 2010, η οποία χαρακτηρίζεται εντελώς απαράδεκτη, αφού για τον εντοπισμό της καταλληλότερης περιοχής, χρησιμοποιεί μεταξύ άλλων, το κριτήριο της εγγύτητας σε οικιστικό ιστό, χωρίς καν οι συντάκτες της να ασχολούνται, με το εάν η συγκεκριμένη πόλη διαθέτει τις κατάλληλες υποδομές, για να είναι σε θέση, να εξυπηρετήσει τη μαζική εγκατάσταση νέου πληθυσμού.

Είναι σε όλους προφανές, ότι πρόκειται για απλή μεταφορά του προβλήματος της φιλοξενίας των τσιγγάνων, από τον Eλαιώνα, που διεκδικείται ως επενδυτικό φιλέτο , στα Μεσόγεια, που τείνουν να μετατραπούν, στην πίσω αυλή των Αθηνών.

Οι λόγοι της άρνησης μας σ αυτήν την προοπτική, είναι ξεκάθαροι:

Τα Μεσόγεια δεν διαθέτουν Αποχετευτικό Δίκτυο, δεν έχουν Κεντρικό Νοσοκομείο, δεν έχουν επαρκείς Σχολικές Μονάδες, έχουν ένα προβληματικό Δίκτυο Ύδρευσης, ενώ έχουν ήδη, δυσανάλογα επιβαρυνθεί, με έργα μεγάλης κλίμακας.

Δηλώνουμε με έμφαση, ότι δεν μας απασχολεί η φυλετική ιδιαιτερότητα της κοινότητας των Ρομά.

Η μαζική εγκατάσταση οποιασδήποτε πληθυσμιακής ομάδας, ανεξαρτήτως καταγωγής ή προσδιορισμού, θα επιδεινώσει δραματικά το επίπεδο ζωής, τόσο των γηγενών πληθυσμών, όσο και αυτών, που πρόκειται να φιλοξενηθούν!

Είναι σαφές ότι ακόμα και με την δημιουργία των αναγκαίων προϋποθέσεων από πλευράς υποδομών, οι Δήμοι μας δεν αντέχουν περαιτέρω επιβάρυνση από την μαζική μετεγκατάσταση πληθυσμών.

Η λύση σ αυτό το πρόβλημα, είναι ο εθνικός και όχι ο τοπικός σχεδιασμός. Μόνο ο εθνικός σχεδιασμός μπορεί να δώσει αποτελεσματικές και προετοιμασμένες λύσεις, σε μαζικές μετεγκαταστάσεις πληθυσμών.

Σήμερα, όλοι μας, λέμε ΟΧΙ στα νέα σχέδια πλήρους μετατροπής των Μεσογείων σε πίσω αυλή των Αθηνών (ΧΥΤΑ – Αεροδρόμιο – Λατομεία – εγκαταλελειμμένα Ολυμπιακά Έργα), όπως και στην πιθανή εσπευσμένη μεταφορά κοινότητας τσιγγάνων, σε ήδη κορεσμένες πληθυσμιακά περιοχές!

Δηλώνουμε προς πάσα κατεύθυνση, ότι όλοι οι Δήμοι των Μεσογείων και οι κάτοικοί τους, θα αγωνιστούμε σκληρά, από κοινού και μέχρι τέλους, για να αναβαθμιστεί και όχι να υποβαθμιστεί περαιτέρω η ποιότητα της ζωής μας! .

pixidanews.gr