ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Λαυρεωτική, 4/11/2013

Με μεγάλη συμμετοχή πολιτών πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση – συζήτηση της Δημοτικής Καινοτομίας στην Κερατέα, με θέμα τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και τις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις. Οι ομιλητές, κ. Κατσέλη, κ. Κούβαρης και κ. Κρητικός μετά τις εισηγήσεις τους απάντησαν σε πλήθος ερωτήσεων αναφορικά με τα κρίσιμα προβλήματα που μαστίζουν τα ελληνικά νοικοκυριά.


Στο χαιρετισμό που απηύθυνε ο επικεφαλής της Δημοτικής Καινοτομίας, Δημήτρης Λουκάς, τόνισε ότι και ο Δήμος Λαυρεωτικής έχει υποστεί βαρύτατες τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, με την ανεργία, τη φτώχεια, την καταλήστευση των εισοδημάτων και την άδικη φορολογία να δημιουργούν ένα ασφυκτικό περιβάλλον για τους πολίτες.
Ενώ παράλληλα έκανε λόγο για ανεπάρκεια και αδυναμία της Δημοτικής Αρχής  να ανταποκριθεί στις κρίσιμες περιστάσεις, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά : ΄΄Η σκληρή αλήθεια είναι ότι τούτη στιγμή, που την ονομάζω στιγμή ανθρωπιστικής κρίσης, η δημοτική αρχή και ο κ. Λεβαντής δεν κούνησαν ούτε το μικρό τους δακτυλάκι για να κινήσουν την υπόθεση της κοινωνικής αλληλεγγύης και της κοινωνικής πρόνοιας.
Επιπλέον -και το λέω με λύπη και απογοήτευση- η σημερινή αρχή γκρέμισε  ό, τι χτίστηκε με κόπο επί μία οκταετία, με αποτέλεσμα να απαξιωθούν και να εγκαταλειφθούν προγράμματα κοινωνικής στήριξης που σήμερα ειδικά οι συνδημότες μας τα έχουν ανάγκη περισσότερο από ποτέ΄΄
Ο Δημήτρης Λουκάς έκλεισε διατυπώνοντας ένα μήνυμα αισιοδοξίας και αντίστασης σχετικά με το ρόλο που μπορεί και πρέπει να διαδραματίσει η νέα δημοτική αρχή, τονίζοντας : ΄΄Θέλω όμως να θέσω ένα ερώτημα.
Είναι τελικά όλα χαμένα;
Κάθε προσπάθεια αντίδρασης και αντίστασης  είναι μάταιη;


Εγώ θα είμαι απόλυτος στην απάντησή μου : ΟΧΙ!
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση μέσα σε αυτές τις συνθήκες μπορεί ακόμη να αποτελέσει το ανάχωμα στην περεταίρω κοινωνική εξαθλίωση.
Χρειάζεται σχέδιο, πολιτική βούληση και άμεση συγκρότηση κοινωνικών δομών που να ανταποκρίνονται στις πολύπλευρες ανάγκες των δημοτών.
Εμείς, η Δημοτική Καινοτομία, ευθέως κάνουμε λόγο για ανθρωπιστική κρίση και αντιπαραθέτουμε στην καταστροφική αδιαφορία του κ. Λεβαντή, τη δική μας πρόταση για το κοινωνικό πρόσωπο του Δήμου Λαυρεωτικής΄΄

Στην ειδική έκδοση άλλωστε του περιοδικού της Δημοτικής Καινοτομίας για θέματα κοινωνικής πολιτικής, περιγράφονται επτά άμεσες δράσεις, προκειμένου να συγκροτηθούν οι άκρως απαραίτητες και αναγκαίες κοινωνικές δομές στήριξης, τόνωσης και προστασίας των δημοτών :


ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ Ο στόχος που υπηρετείται είναι η κάλυψη πρωτογενών αναγκών διαβίωσης κατοίκων του Δήμου μας, που αδυνατούν οικονομικά να ανταποκριθούν, ώστε να διασφαλιστεί μια αξιοπρεπής συνθήκη επανένταξης τους στην τοπική κοινωνία ή συγκράτησης στοιχειωδών όρων διαβίωσης.
ΔΟΜΗ ΠΑΡΟΧΗΣ ΣΥΣΣΙΤΙΩΝ λειτουργεί με σταθερό ωράριο, πληροί τις κείμενες υγειονομικές διατάξεις, έχει συγκεκριμένη ελάχιστη δυναμικότητα παροχής γευμάτων, διαθέτει το απαιτούμενο προσωπικό και παράλληλα συνδέεται με τις τοπικές επιχειρήσεις, σχολεία και την τοπική κοινωνία για την σίτιση των ωφελούμενων
ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ  Ένα ιατρείο -φαρμακείο που θα προσφέρει σε μόνιμη βάση, χωρίς καμιά απολύτως οικονομική επιβάρυνση για τους προσερχόμενους, πρωτοβάθμια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όλους ανεξαιρέτως τους ανασφάλιστους και τους κοινωνικά αποκλεισμένους, Έλληνες και μετανάστες, επιδιώκοντας και πιέζοντας την πολιτεία να εξασφαλίζει δωρεάν και την αναγκαία κατά περίπτωση, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια περίθαλψη, νοσηλεία και αποκατάσταση.
ΤΡΑΠΕΖΑ ΧΡΟΝΟΥ Η Τράπεζα Χρόνου είναι ένα δίκτυο αχρήματης και αλληλέγγυας οικονομίας, ένα δίκτυο ανταλλαγής υπηρεσιών και γνώσεων που υποστηρίζεται από τη δική της μονάδα συναλλαγής, το χρόνο.  Το περιεχόμενο των υπηρεσιών εξισώνεται έτσι ώστε μια ώρα υπηρεσίας είναι ίση με οποιαδήποτε άλλη ώρα υπηρεσίας ανεξάρτητα εάν είναι πνευματική ή χειρονακτική εργασία. Ο χρόνος που κερδίζουμε από κάθε συναλλαγή μπορεί να ξοδευτεί κάνοντας χρήση υπηρεσίας από οποιοδήποτε άλλο μέλος της Τράπεζας.
ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗΣ Το Γραφείο Διαμεσολάβησης αφορά στους ανέργους συμπολίτες μας  οι οποίοι συμπληρώνουν μηχανογραφικό έντυπο και καταχωρούνται σε ηλεκτρονική βάση δεδομένων ανάλογα με τα προσόντα τους. Το Γραφείο ακολούθως προσανατολίζει τους ενδιαφερόμενους, στην αναζήτηση της ανάλογης γι΄ αυτούς θέση στο Δημόσιο, τους ΟΤΑ και τους φορείς του Δημοσίου.
Σε περίπτωση που προκηρυχθεί θέση ειδοποιείται ο ενδιαφερόμενος, ενώ παράλληλα δίνεται βοήθεια στην συλλογή των απαραίτητων δικαιολογητικών και στη σωστή συμπλήρωση τους προκειμένου να τα καταθέσουν στο ΑΣΕΠ.
Το Γραφείο ανέργων συμβουλεύει επίσης για τα σχολεία δεύτερης ευκαιρίας όσους δεν έχουν απολυτήριο Γυμνασίου και ενημερώνει για σεμινάρια, μέσω ΟΑΕΔ, συναφή με το αντικείμενο του κάθε ενδιαφερόμενου.
ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ Με τη συνδρομή εκπαιδευτικών που προσφέρουν αμισθί διδακτική στήριξη σε μαθητές μετά το πέρας του ωραρίου τους, αλλά και τη συμμετοχή κυρίως συνταξιούχων και αδιόριστων εκπαιδευτικών, πραγματοποιούνται μαθήματα σε παιδιά προερχόμενα από οικογένειες που πλήττονται από την οικονομική κρίση.
ΓΡΑΦΕΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΥΠΕΡΧΡΕΩΜΕΝΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ – ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΠΕΡΧΡΕΩΜΕΝΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ Παροχή συμβουλών και διαρκής ενημέρωση για τις δυνατότητες που προσφέρει ο νόμος για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και τις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις.