Στα πρόθυρα κατάρρευσης βρίσκεται ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων της Αττικής (ΦΟΔΣΑ)καθώς οι δήμοι δεν καταβάλλουν τις εισφορές τους για τη διαχείριση των απορριμμάτων, ενώ η πολυετής κακοδιαχείριση έχει δημιουργήσει τεράστια χρέη.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας euro2day.gr, η κατάσταση κρίνεται εξαιρετικά κρίσιμη για το Λεκανοπέδιο, κάτι που προκύπτει από τις χθεσινές δηλώσεις του περιφερειάρχη Αττικής Γ. Σγουρού.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι ο ΕΔΣΝΑ είχε στα τέλη του 2011 χρέη περί τα 71 εκατ. ευρώ, τα οποία αυξάνονται συνεχώς κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.
Μόνο από τη λειτουργία του εργοστασίου, του αποτεφρωτήρα και της καθημερινής ταφής των απορριμμάτων ο σύνδεσμος επιβαρύνεται με περίπου δύο εκατομμύρια ευρώ μηνιαίως.
Ως εκ τούτου, το χρέος των 71 εκατ. στα τέλη του 2011 έφτασε σήμερα τα 85 εκατομμύρια.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ενδεικτικό της κατάστασης στην οποία βρίσκεται στο σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων στην Αττική είναι το γεγονός ότι εδώ και έναν χρόνο στη χωματερή της Φυλής εργάζεται εργολάβος χωρίς να έχει υπογράψει καμία σχετική σύμβαση.
Τα μηχανήματα του ΕΣΔΝΑ είναι χαλασμένα και ακινητοποιημένα και αν δεν δούλευαν τα μηχανήματα της ιδιωτικής εταιρείας τα σκουπίδια δεν θα θάβονταν.
Μάλιστα η διοίκηση του συνδέσμου επισημαίνει ότι το έργο ανατέθηκε απευθείας στον εργολάβο επειδή δεν υπήρχε χρόνος για διαγωνισμό.