Προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας,στον Πρωθυπουργό, στη Βουλή των Ελλήνων, και στους αρμόδιους Υπουργους


ΟΜΑΔΑ ΝΕΩΝ ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ
ΚΑΤΑ ΤΟΥ Χ.Υ.Τ.Α.ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝΚύριοι,

Τον λόγο για τον οποίο σας γράφουμε ήδη τον γνωρίζετε. Κι αυτό γιατί μία λέξη μόνο, στα στοιχεία του αποστολέα αρκεί για να τα περιγράψει όλα. Την παράνοια που ζούμε τις τελευταίες 40 μέρες. Το δίκαιο του αγώνα μας, αναγνωρισμένο-τι παράδοξο- από την ίδια την Πολιτεία. Τις αποτροπιαστικές βιαιότητες. Την πεισματική αντίσταση του κόσμου μπροστά στο δίκιο του. Και μια Πολιτεία που παραπαίει, έρμαιο του τυχοδιωκτισμού ιδιωτών και των μεγάλων συμφερόντων.
Κερατέα…

Τα γεγονότα των τελευταίων ημερών σαφέστατα είναι γνωστά. 11 Δεκεμβρίου, 3 το ξημέρωμα και μηχανήματα εκσκαφής της εργολήπτριας εταιρίας χωρίς πινακίδες κυκλοφορίας εισβάλλουν στον χώρο του Οβριοκάστρου Κερατέας, συνοδευόμενα από πανίσχυρες δυνάμεις των Μ.Α.Τ. ‘Οσα επακολούθησαν δύσκολα μπορούν να περιγραφούν. Τι λέξεις άραγε να χρησιμοποιήσει κανείς για να αποδώσει αυτό το κύμα της ανεξέλεγκτης και ασύδοτης βίας που χτύπησε αδιακρίτως, χωρίς να υπολογίσει την ηλικία, την υγεία, αλλά κυρίως την αξιοπρέπεια του συγκεντρωμένου πλήθους!
Από εκείνη τη μέρα ήρθαμε αντιμέτωποι με τη βία σε όλες τις εκφάνσεις της. Δεν είναι μόνο η ωμότητα της εικόνας των δεκαοκτάχρονων παιδιών να ξυλοκοπούνται άγρια ή του εβδομηντάχρονου συνταξιούχου να κείται στην άσφαλτο περικυκλωμένος από αστυνομικές δυνάμεις που μας στοιχειώνει. Η πραγματικά πανίσχυρη βία που αντιμετωπίζουμε εξαπολύεται καθημερινά , με την ενεργοποίηση ενός τεράστιου παρακρατικού μηχανισμού που καταπατά κάθε έννοια δικαιοσύνης και υποβιβάζει την πολιτική εξουσία στο επίπεδο του φθηνού μεσάζοντα για την ικανοποίηση ιδιωτικών συμφερόντων.

Το δίκαιο των αιτημάτων και του αγώνα μας είναι αναγνωρισμένο από τους ίδιους τους νόμους που θεσπίστηκαν για την προστασία της περιοχής του Οβριοκάστρου. Ο χαρακτηρισμός του χώρου ως αρχαιολογικός, ως αναδασωτέα έκταση, ως περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, η ύπαρξη μεταλλευτικών στοών και γεωλογικού ρήγματος αποτελούν μερικές από τις αρνητικές προϋποθέσεις που αποκλείουν την περιοχή του Οβριοκάστρου ως χώρο δημιουργίας Χ.Υ.Τ.Α.
Παράλληλα, το γεγονός ότι στην περιοχή που βρίσκονται τοποθετημένα τα μηχανήματα εκσκαφής δεν έχει ολοκληρωθεί διαδικασία απαλλοτριώσεων, καταδεικνύει την παρανομία που επικρατεί με τον πιο παραστατικό τρόπο.

΄Ετσι, βρισκόμαστε και εμείς οι νέοι άνθρωποι άναυδοι μπροστά σε αυτόν τον κυκεώνα παρανομίας, βίας και κρατικής αυθαιρεσίας. Δεν είναι τυχαία η έκφραση που προέρχεται από κυβερνητικά χείλη, αναφερόμενη στις κρατικές επιλογές των τελευταίων ημερών: «κινούμαστε στα όρια της νομιμότητας».

Και όμως…αυτά τα όρια έχουν ξεπεραστεί προ πολλού. Γιατί κάθε μέρα που περνάει το μέγεθος της κρατικής αυθαιρεσίας γίνεται ολοένα πιο ασφυκτικό και προκλητικά παντοδύναμο.

Η Δικαιοσύνη δυσκολεύεται να ορθώσει το ανάστημά της μπροστά στις επιταγές και τα συμφέροντα των λίγων, ενώ παρά την αρχική απόφαση για ταυτόχρονη απομάκρυνση των δυνάμεων καταστολής (ΜΑΤ) και των διαμαρτυρόμενων κατοίκων, μέσα σε μία ώρα η Πολιτεία επεμβαίνει και παράνομα επιστρέφει με τις δυνάμεις των Μ.Α.Τ. Παράλληλα, παρότι εκκρεμούν δικαστικές αποφάσεις, τόσο του ΣτΕ, όσο και του Διοικητικού Πρωτοδικείου, και παρά την απόφαση του Ειρηνοδικείου Λαυρίου, τα μηχανήματα της εργολήπτριας εταιρίας όχι μόνο δεν αποσύρονται-καθώς αυτή την στιγμή καταπατούν ιδιοκτησίες- αλλά φυλάσσονται από το ίδιο το κράτος δια μέσου των αστυνομικών δυνάμεων, οι οποίες μάλιστα εμποδίζουν και ιδιοκτήτες τεράστιων εκτάσεων πέραν αυτών όπου έχει χωροθετηθεί η κατασκευή Χ.Υ.Τ.Α να επισκεφθούν τον χώρο. Και εδώ τίθεται το κρίσιμο ερώτημα: Από πότε τα παράνομα ιδιωτικά συμφέροντα προηγούνται ιεραρχικά της δικαστικής εξουσίας και μάλιστα προστατεύονται με κρατική πρωτοβουλία;

Την δίκαιη αγανάκτησή μας ενισχύει ο προκλητικός βιασμός της πολιτισμικής μας κληρονομιάς, κομμάτι της οποίας αποτελεί και ο αρχαιολογικός χώρος του Οβριοκάστρου, όπου μεταξύ άλλων έχουν ανευρεθεί τμήμα οχυρωμένου οικισμού των ελληνιστικών χρόνων, αρχαίες μεταλλευτικές στοές, και ο Κούρος της Κερατέας του 550 π.Χ., ένα από τα σημαντικότερα εκθέματα του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Σε μία χώρα όπου η ανάδειξη της ιστορίας, της, που χάνεται στα βάθη των αιώνων, έχει -τουλάχιστον τύποις- οριστεί ως ένας από τους πρωταρχικούς μας στόχους, σε μία χώρα όπου εμείς οι νέοι εμπεδώσαμε μέσω της παιδείας την οποία λάβαμε τον σεβασμό και την ευλαβική προσήλωση σε κάθετί που συνιστά κομμάτι της ιστορικής μας ταυτότητας, βλέπουμε το ίδιο το κράτος προκλητικά να καταπατά, όχι μόνο την ηθική υποχρέωση για προστασία των αρχαιοτήτων, αλλά και τον ίδιο τον νόμο.

Τέλος, ο κόσμος των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης δυσκολεύεται για μία ακόμα φορά να διασφαλίσει τον χαρακτηρισμό «Τέταρτη και ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ Εξουσία» καθώς -με φωτεινές εξαιρέσεις –παραπληροφορεί και προπαγανδίζει, εν γνώσει των λόγων που νομιμοποιούν τον αγώνα μας, τους οποίους συχνά αποκρύπτει σκόπιμα.

Γίνεται επομένως αντιληπτό πως ο απολογισμός των γεγονότων των τελευταίων ημερών είναι ιδιαίτερα ντροπιαστικός . Δικαιοσύνη και μέρος του Τύπου άβουλα αναμένουν τις κρατικές επιταγές . Δυνάμεις καταστολής δίνουν νέο νόημα στην έννοια «βαρβαρότητα». Ο συνδυασμός όλων αυτών των στοιχείων εύκολα παραπέμπει σε έναν όρο….ΧΟΥΝΤΑ.

Και όμως…ίσως λανθασμένα να τον επικαλούμαστε όλοι οι κάτοικοι της Λαυρεωτικής.
Γιατί πάνω από την ατολμία της Δικαιοσύνης και του Τύπου, πάνω από την κρατική αυθαιρεσία υπάρχει κάτι, όπως φαίνεται, ισχυρότερο… το συμφέρον του μεγαλοεργολάβου…

΄Ισως τελικά να μην πρόκειται για χούντα… απλά για μια νέα κυβέρνηση… Αυτή των ιδιωτών.
Σας καλούμε να αφουγκραστείτε την αγωνία των νέων ανθρώπων, όχι πλέον για το θέμα δημιουργίας Χ.Υ.Τ.Α στην περιοχή του Οβριοκάστρου Λαυρεωτικής, αλλά για την διασφάλιση μιας ευνομούμενης πολιτείας, με σεβασμό στον νόμο και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.


Με εκτίμηση,
Εκπρόσωποι της Ομάδας Νέων Αναπληρωτής Πρόεδρος ΤΟΣΥΝ
Ράπτης Γεώργιος (Τοπικό Συμβούλιο Νέων)
Ράπτης Δημήτριος
Λέπουρης Αλέξιος Κλάδης Διονύσιος
Κουρουτσαλίδης Αλέξανδρος
Πόγκα Άλκηστις


Υιοθετούμε και συνυπογράφουμε την ανοιχτή επιστολή των νέων της Λαυρεωτικής προς τη Βουλή των Ελλήνων:

Δήμαρχος Κερατέας


Δήμαρχος Λαυρεωτικής


Δήμαρχος Λαυρίου


Δήμαρχος ΣαρωνικούSincerely,


The Undersigned

Υπογράφουμε στη διεύθυνση

www.petitiononline.com/keratea/