Το TPP έλαβε καταγγελία με σημερινό φωτογραφικό υλικό από κάτοικο του Λαυρίου που καταδεικνύει ότι σε λιγότερο από 50 μέτρα από χώρο όπου ζουν γυναίκες και παιδιά πρόσφυγες, ο Δήμος πετάει σκουπίδια, δημιουργώντας μια σοβαρή εστία μόλυνσης. Ο δήμαρχος Λαυρεωτικής αρνήθηκε τους ισχυρισμούς παρά το ότι στο φωτογραφικό υλικό φαίνεται το απορριμματοφόρο και σύμφωνα με την καταγγελία, ο δήμαρχος ήταν σήμερα παρών.

 Λίγο μετά το τηλεφώνημα του TPP στο δήμαρχο και τη διάψευσή του, λάβαμε ενημέρωση και βίντεο ότι τα φορτηγά καθαρίζουν άρον-άρον την περιοχή ενώ αυτή την ώρα (19:40) μάς ενημέρωσαν ότι υπάρχει φωτιά, πιθανώς από κάψιμο σκουπιδιών και οι πρόσφυγες καλούν για βοήθεια.

της Τζένης Τσιροπούλου


Άνθρωποι και σκουπίδιαΣτο Νεράκι, το οποίο απέχει μόλις 1,2 χλμ. από την κεντρική πλατεία του Λαυρίου, τους τελευταίους δύο μήνες ζουν περίπου 110 πρόσφυγες, Κούρδοι της Συρίας, στη συντριπτική τους πλειοψηφία γυναίκες με τα παιδιά τους. Η τοπική κοινωνία τους δέχτηκε χωρίς προβλήματα και συχνά, κάτοικοι του Λαυρίου τους προσφέρουν τρόφιμα καθώς και ρούχα και κουβέρτες για το χειμώνα ενώ οι γυναίκες κατεβαίνουν στην τοπική λαϊκή αγορά για τα ψώνια τους.


Σύμφωνα με σημερινή καταγγελία στο TPP από κάτοικο του Λαυρίου, η οποία συνοδεύεται από σημερινό φωτογραφικό υλικό, ο Δήμος αδειάζει εκεί συστηματικά τα σκουπίδια από τότε που εγκαταστάθηκαν οι πρόσφυγες, προκαλώντας μια εστία μόλυνσης και θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία των οικογενειών και των παιδιών προσφύγων.


«Μέχρι πριν λίγο καιρό, εδώ πετούσαν μόνο κλαδιά. Εδώ και δύο μήνες, όμως, έρχονται φορτηγά και αδειάζουν σκουπίδια. Τώρα είναι φουλ εδώ από πλαστικές σακούλες. Τα φορτηγά γράφουν επάνω ‘Δήμος Κερατέας-Λαυρίου’. Με το Δήμο δεν τα πάμε πολύ καλά γιατί ζητήσαμε να εγκατασταθούν οι πρόσφυγες στα κοντέινερ στο Νεράκι αλλά μας είπαν ‘όχι’ και τελικά πήγαμε μόνοι μας. Για αυτό ο Δήμος δε μας βοηθάει σε τίποτα γιατί δε θέλει να μείνουμε εδώ. Είχαμε μιλήσει μαζί τους 3-4 φορές και μας είχαν στο περίμενε σε σχέση με το πού θα μείνουν οι πρόσφυγες οπότε αναγκαστήκαμε να βρούμε μια λύση μόνοι μας. Τώρα ζητάμε να μαζέψουν τα σκουπίδια αλλά δεν τα μαζεύουν» λέει στο TPP ο Νουρεντίν Κελερί, Κούρδος πρόσφυγας που ζει στο Λαύριο εδώ και δώδεκα χρόνια και λόγω του ότι μιλάει κουρδικά και ελληνικά αποφασίστηκε μέσω συνέλευσης να είναι υπεύθυνος και να βοηθάει τους νεοαφιχθέντες.

«Στο Νεράκι ζουν τώρα περίπου 110 πρόσφυγες, Κούρδοι της Συρίας που έφτασαν το καλοκαίρι του 2015: μερικές οικογένειες αλλά κυρίως γυναίκες και περίπου 40 παιδιά από 2-15 χρονών, που περιμένουν την οικογενειακή επανένωση, δηλαδή ο πατέρας είναι σε κάποια άλλη χώρα της Ευρώπης και περιμένουν να πάνε να τον βρουν.Το μεγαλύτερό μας πρόβλημα είναι τα σκουπίδια. Όσο και να προσέχεις, τα παιδιά τρέχουν, παίζουν, πάνε και πιάνουν τα σκουπίδια και μπορεί να αρρωστήσουν έτσι. Μαζεύονται ποντίκια και φίδια τριγύρω» τονίζει ο κ. Κελερί, ο οποίος βρίσκεται καθημερινά στο Νεράκι.

Επικοινωνία με το δήμαρχο: «Διαψεύδω όποιον λέει ότι τράβηξε τις φωτογραφίες»


Το TPP επικοινώνησε και με το δήμαρχο Λαυρεωτικής, Δημήτρη Λουκά, για να ζητήσει το σχόλιο του για τις φωτογραφίες και την εν λόγω καταγγελία καθώς και για τις σχετικές ευθύνες του Δήμου για τα σκουπίδια. Ο δήμαρχος που βρισκόταν εκείνη τη στιγμή στο Νεράκι, διαψεύδει την καταγγελία:


«Εδώ [στο Νεράκι] είναι χώρος συγκέντρωσης πρασίνου και όχι σκουπιδιών. Σκουπίδια δεν υπάρχουν, μπορείτε πολύ εύκολα να έρθετε και να το δείτε. Οι φωτογραφίες μπορεί να έχουν τραβηχτεί από οπουδήποτε. Εδώ είναι ένας χώρος που έχει μόνο πράσινο.

»Οι πρόσφυγες ήρθαν αυθαίρετα και έχει πάρει ομόφωνη απόφαση το Δημοτικό Συμβούλιο ότι πρέπει να φύγουν γιατί δεν είναι οργανωμένη δομή. Έχουν πάρει ρεύμα αυθαίρετα από κολώνα της ΔΕΗ και μπορεί, έτσι, να πάθουν ηλεκτροπληξία τα παιδιά, δεν τηρούνται οι κανόνες υγιεινής ενώ έχουμε δύο δομές στην πόλη (στο Λαύριο και στο Σούνιο) στις οποίες δεν πάνε» λέει ο κ.Λουκάς στο TPP.Συνεχίζοντας, εξηγεί ότι: «Εδώ δεν είναι οργανωμένη δομή του κράτους για να μένουν πρόσφυγες. Το Υπουργείο Υγείας είχε βάλει το 2010 [τα κοντέινερ-σπιτάκια] για να μεταφερθούν κάποιοι Κούρδοι πρόσφυγες μέσα από την πόλη του Λαυρίου ώστε να επισκευαστεί το οίκημα που ζούσαν. Αυτό δεν υλοποιήθηκε ποτέ γιατί οι Κούρδοι, τότε, δε θέλησαν να έρθουν εδώ πέρα. Μέσα σε αυτά τα χρόνια έγινε πλιάτσικο, έκλεψαν πόρτες, παράθυρα, είδη υγιεινής και τα air condition και όταν ήρθε το κύμα των προσφύγων από το Πάσχα του 2015 και μετά, κάποιοι πρόσφυγες πήγαν σε δομές του Λαυρίου αλλά αυτά τα 100 άτομα ήρθαν εδώ [στο Νεράκι]. Δεν υπάρχουν λεκάνες και τα στοιχειώδη και πετάνε τα σκουπίδια τους δεξιά και αριστερά.


»Έπειτα από το Υπουργείο Υγείας, την ευθύνη ανέλαβε το Υπουργείο Εργασίας και τώρα το Υπουργείο Μετανάστευσης. Όμως πρέπει να φύγουν από εδώ γιατί είναι χώρος του Δήμου και τον χρειαζόμαστε για τις εργασίες για τη διαχείριση του πρασίνου. Στο Νεράκι, υπεύθυνος είναι ο Δήμος ως προς τη διαχείριση του πρασίνου αλλά για τους πρόσφυγες, υπεύθυνοι είναι οι ίδιοι που μπήκαν μέσα αυθαίρετα.


»Τα σκουπίδια μας πηγαίνουν στο [ΧΥΤΑ] Φυλής, εδώ έχει πράσινο. Τώρα βρίσκομαι εδώ, στο χώρο αυτό.

»Διαψεύδω όποιον λέει ότι τράβηξε αυτές τις φωτογραφίες. Υπάρχουν χώροι συνάθροισης σκουπιδιών παντού και μπορεί να έχουν τραβηχτεί αλλού».

Άρον-άρον επέμβαση καθαρισμού του Δήμου μετά την καταγγελία στο TPPΝωρίς το απόγευμα, περίπου δύο ώρες μετά την καταγγελία και το τηλεφώνημα του TPP στο δήμαρχο Λαυρεωτικής, κ.Λουκά, λάβαμε ενημέρωση και σχετικό βίντεο, ότι φορτωτές σκουπιδιών, φορτηγά και μία μπουλντόζα κατέφτασαν στο Νεράκι για να μαζέψουν και να μεταφέρουν όσο το δυνατόν περισσότερα σκουπίδια από το χώρο δίπλα στον καταυλισμό των προσφύγων. 

.embed-container { position: relative; padding-bottom: 56.25%; height: 0; overflow: hidden; max-width: 100%; } .embed-container iframe, .embed-container object, .embed-container embed { position: absolute; top: 0; left: 0; width: 100%; height: 100%; }

Επιχείρηση καθαρισμού σκουπιδιών στο Δήμο Λαυρεωτικής (βίντεο)

Πηγή