Ο Όσκαρ Ολιβέρα υπήρξε πρωτοστάτης στο μαχητικό κίνημα κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού στη Βολιβία. Ήταν ηγετική μορφή του Συντονιστικού για την Υπεράσπιση του Νερού και της Ζωής (Coordinadora de la Defensa del Auga y Vida) της Κοτσαμπάμπα. Ο αγώνας τους “πόλεμος του νερού”, όπως είναι γνωστή διεθνώς η μάχη της βολιβιανής πόλης Κοτσαμπάμπα της ιδιωτικοποίησης του νερού υπήρξε αδυσώπητος με έξι συνολικά νεκρούς, αλλά με νικηφόρο αποτέλεσμα. Για τον ηγετικό και κρίσιμο ρόλο του στον αγώνα αυτό έχει λάβει το βραβείο Moffit Lettelier των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (2000) και το βραβείο Goldman για το περιβάλλον (2001).

Ο Όσκαρ Ολιβέρα κατά την επίσκεψη του στην Κερατέα, όπου ξεναγήθηκε από μέλη της Συντονιστικής επιτροπής αγώνα, εδώ στο « Άπαρτο Κάστρο».

Μόλις ο ΟΣΚΑΡ ΟΛΙΒΕΡΑ έμαθε για την φωτιά στο ΑΠΑΡΤΟ ΚΑΣΤΡΟ επικοινώνησε με την ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΝΑΣΙΟΚΑ στην ΠΟΥΕΜΠΛΑ του ΜΕΞΙΚΟ και ακολουθησε η συνομιλία που διαβάζετε πιο κάτω.

Κατερίνα,

Δεν ξέρεις πόση πικρία και οργή υπάρχει στην καρδιά μου αυτές τις στιγμές από αυτό που μπορώ να δω και να αισθανθώ από τις φωτογραφίες που μου έστειλες.

Είναι σαν να έχουν κάψει το σπίτι μου, την εστία μου, έναν τόπο της δικής μας μνήμης, των δικών μας αγώνων, αντιστάσεων και νίκης, σαν να χάθηκα κάτι δικό μου, με καταλαβαίνεις.

Φαντάζομαι πως τα αδέλφια μας στην Κερατέα πρέπει να αισθάνονται αγανάκτηση και πόνο γι’ αυτό που συνέβη.

Απλώς θέλω να τους μεταφέρεις σε όλους και σε όλες στην Κερατέα, σ’ αυτήν την κοινότητα που είναι δίδυμη αδελφή της Κοτσαμπάμπα, τη βαθιά μου διαμαρτυρία και αγανάκτηση για όσα έκανε η αστυνομία, είναι απαράδεκτο, αλλά θέλω να τους πεις επίσης το βαθύ σεβασμό αλλά και την εμπιστοσύνη που τρέφω πως αυτό που συνέβη ΔΕΝ θα αποδυναμώσει την δύναμη της κοινότητας, του κόσμου, του δημάρχου… γι’ αυτό είμαι σίγουρος.

Θα ήθελα να τους στείλω ένα γράμμα, μερικές λέξεις αλληλεγγύης, ίσως εσύ μπορείς να το μεταφράσεις στα ελληνικά και να διαβαστεί στην συνέλευσή τους, ξέρεις καλύτερα από τον καθένα τη μεγάλη μου συγκίνηση που μπόρεσα να μοιραστώ τη γενναιοδωρία και τη χαρά τους και θέλω να την στείλω το συντομότερο δυνατό, γι’ αυτό πες μου σε ποιον μπορώ να τη στείλω, τα ονόματα των συντρόφων στην Κερατέα.

Χαιρετισμούς

Όσκαρ

spyrostsakirisphoto.blogspot.com