Για «νέο περιβαλλοντικό έγκλημα σε βάρος των κατοίκων της Αττικής», κάνει λόγο με ανακοίνωσή της η ΠΟΕ-ΟΤΑ και αφορμή την ΚΥΑ για τη μεταφορά των σκουπιδιών της Τρίπολης, εκτός Περιφέρειας Πελοποννήσου, στην Περιφέρεια Αττικής και το ΧΥΤΑ Φυλής. Καλεί, δε, τις δημοτικές Αρχές, τους κατοίκους της Αττικής αλλά και την ΠΕΔΑ να αντιδράσουν άμεσα.

«Η απόφαση αυτή, προφανώς παράλογη και ουσιαστικά παράνομη (αλήθεια επιτρέπει τη διάθεση αυτών των αποβλήτων η άδεια λειτουργίας του ΧΥΤΑ Φυλής;), καθώς παραβιάζει θεμελιώδεις κοινοτικές αρχές της διαχείρισης των αποβλήτων και τα εγκεκριμένα Περιφερειακά Σχέδια, θα οδηγήσει γρηγορότερα σε ασφυξία το ΧΥΤΑ Φυλής ο οποίος ήδη μετρά λίγους μήνες (κατά σχετικά πρόσφατη δήλωση του Προέδρου του ΕΔΣΝΑ) μέχρι την υπερπλήρωσή του», σημειώνει η Ομοσπονδία των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και αποκαλύπτει ότι:

Στην «εύκολη λύση του ΧΥΤΑ Φυλής», πολύ σύντομα θα ακολουθήσουν και τα σκουπίδια της Κορίνθου, αφού «αντίστοιχη απόφαση έλαβε πριν λίγες μέρες και το δημοτικό συμβούλιο Κορίνθου και έπεται συνέχεια».

Απευθυνόμενη η ΠΟΕ-ΟΤΑ στον περιφερειάρχη Αττικής, πρόεδρο του ΕΔΣΝΑ Γιάννη Σγουρό του ζητεί να πάρει θέση στο ζήτημα και τον ρωτά πού θα πάνε τα σκουπίδια της Αττικής, όταν υπερκορεστεί ο ΧΥΤΑ ΦΥΛΗΣ:

«Ο λαλίστατος κ. Γιάννης Σγουρός μέχρι σήμερα δεν βρήκε τίποτε να πει για το περιβαλλοντικό έγκλημα που και με την βούλα της συγκυβέρνησης συντελείτε σε βάρος του λεκανοπεδίου της Αττικής, των κατοίκων της, αλλά και του φορέα που διοικεί. Θα συναινέσει στην παρανομία ή το έχει κάνει ήδη με την σιωπή του; Δεν ρωτήθηκε και δεν γνώριζε ο κ. Γιάννης Σγουρός για την έκδοση της σχετικής ΚΥΑ;

»Τέλος, ο κ. Γιάννης Σγουρός πρέπει να απαντήσει στην κοινωνία της Αττικής όταν κορεστεί ο ΧΥΤΑ Φυλής στον οποίο ο ίδιος δίνει χρόνο ζωής δύο ετών με την υπογραφή των ΣΔΙΤ και μόνο θα έχει λύσει το πρόβλημα της διάθεσης των απορριμμάτων. Στην πενταετία που θα χρειασθεί για να κατασκευαστούν τα εργοστάσια που θα πάνε τα σκουπίδια της Αττικής, όταν σήμερα δέχεται και της Πελοποννήσου;».

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΕ-ΟΤΑ