Εγκαινιάστηκε το Νέο Επισκοπείο της Ιεράς Μητρόπολης Μεσογαίας & Λαυρεωτικής στο Λαύριο

Παρουσία πλήθους κόσμου και αρχών πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα της Κυριακής, τα εγκαίνια του Επισκοπείου και Πνευματικού Κέντρου της Ιεράς Μητρόπολης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής στην ΠΟΛΗ του Λαυρίου.
Το παρών έδωσαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσογαίας & Λαυρεωτικής κ.κ Νικόλαος, ο εφοπλιστής κος Αθανάσιος Μαρτίνος με την σύζυγο του κα Μαρίνα Μαρτίνου, ο κοσμήτορας της Βουλής και Βουλευτής Αττικής κος Νάσος Αθανασίου, ο Αντιπεριφερειάρχης Αττικής κος Πέτρος Φιλίππου, ο Δήμαρχος Λαυρεωτικής κος Δημήτρης Λουκάς, οι Αντιδήμαρχοι Λαυρεωτικής κ.κ Ιωάννα Κουλουβράκη, Παναγιώτης Τσίκλος, Ιωάννης Αδάμης, η Πρόεδρος του Δ.Σ. Λαυρεωτικής κα Μαρία Γκικαράκη, οι εντεταλμένοι Δημοτικοί Σύμβουλοι Ευαγγελία Βελετάκου, Δημήτρης Δράκος, Ιωάννης Συρίγος, Μιχαήλ Μαθιουδάκης, ο επικεφαλής της παράταξης Ελεύθερες Πόλεις κος Σταύρος Ιατρού, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι  κ.κ Σταύρος Κρητικός, Ευφροσύνη Σίνη, Σόνια Τριανταφυλλίδου, οι τοπικοί σύμβουλοι .κ.κ. Αλίκη Σπύρου, Κυριακή Χολέβα, Αναστάσιος Μητρογιάννης.

Την τελετή ευλόγησε ο Σεβασμιώτατος κος Νικόλαος συνοδεία κληρικών και μαθητών του Πνευματικού Κέντρου της ενορίας Αγίου Αποστόλου Ανδρέα Λαυρίου.
Ο κος Νικόλαος στην ομιλία του δήλωσε : ” Η σημερινή μέρα είναι ιδιαίτερη και για την ιστορία της τοπικής εκκλησίας, αλλά και για την ζωή και την ιστορική πορεία της πολεως του Λαυρίου. Αυτό που όλοι βλέπουμε το οποίο είνα κάτι πολύ ζωντανό στην δυναμική του και πολύ ουσιαστικό στην ωφειλόμενη αποστολή του, δεν είναι κάτι μικρό. Ξεκίνησε από μία αγνή- απλή δωρεά του ακινήτου από την οικογένειας Μπεθανόπουλου, στις δύο ενορίες της περιοχής, την Αγία Παρασκευή και τον Άγιο Ανδρέα. Θα μπορούσε να παραμείνει νεκρό παρά την μεγάλη του αξία την οποία έχει. Θα ήταν μεγάλο λάθος και μεγάλη αμαρτία να μείνει αναξιοποίητο. Εμείς σταθήκαμε με ένα αίσθημα ιερότητος και σεβασμού απέναντι σε αυτή την πολύ μεγάλη προσφορά. Πέρασε ένα δύσκολο νομικό ταξίδι και προ ορισμένων ετών κατέληξε. Σκεφτήκαμε τι μπορεί να γίνει και πως, η σκέψη ήταν πως αυτός ο χώρος θα μπορούσε να φιλοξενήσει ένα δεύτερο κέντρο στην ζωή της Μητροπόλεως. Αυτό σημαίνει πως ο Μητροπολίτης θα μπορούσε να έρχεται πιο συχνά, θα μπορούσε να δέχεται τον κόσμο, θα μπορούσε ακόμα και να μένει, θα μπορούσε γιατί όχι να χωρίστει η Μητρόπολη και να γίνει έδρα Μητροπόλεως, που το ξέρετε εσείς το τοπικής αυτοδιοικήσεως πόση ανάγκη έχετε. Δέν ξέρω τι μπορεί να γίνει στο μέλλον, αυτό που τώρα μπορεί να γίνει και αυτό που θα γίνει, έιναι ότι πλέον εδώ αποκτά η εκκλησία μία βάση και είναι υποχρεωμένος ο επίσκοπος να αξιοποιήσει την βάση, ο Μητροπολίτης να έρχεται πιο συχνά και να επιλύει τα όποια προβλήματα εκκλησιαστικά και κοινωνικά. Το Λαύριο έχει μία μοναδική σφραγίδα η οποία ονομάζεται Πολιτισμός, είναι ένα κέντρο Πολιτισμού, για αυτό και γίνονται τέτοιες προσπάθειες στις μέρες μας να γίνει και το Μουσείο Μεταλλουργίας που τόσο πολύ το θέλει η πόλη. Τον αλλο μήνα θα κάνουμε μία παρουσίαση του προγράμματος ΓΑΛΙΛΑΙΑ ενός Κέντρου Περιθάλψεως Ασθενών σε προχωρημένο στάδιο, τότε που φαίνεται πως το νοσοκομειο είναι ανεπαρκές, ή δεν είναι τόσο φιλόξενο για έναν τέτοιο ασθενή, εκεί υπάρχει η αγκαλιά της ΓΑΛΙΛΑΙΑΣ. Για να γίνει όλο αυτό που βλέπουμε σήμερα ήθελε πόρους, και εκεί βρέθηκε ο κος Αθανάσιος Μαρτίνος που τόσο αγαπά το Λαύριο θέλοντας να κάνει κάτι να  για το Λαύριο εμπιστεύτηκε εμάς. Θέλω να σας ευχαριστήσω πάρα πολύ για την εμπιστοσύνη που μας δείξατε, θέλουμε να σας σας ευχαριστήσουμε για το γεγονός που ευθύς εξαρχής το πιστέψατε και το εντάξατε και στα δικά σας προσωπικά προγράμματα δημιουργίας. Ευχαριστούμε που κάνατε πράξη το όραμα σας και το δημιουργήσατε φτιάχνοντάς το καλύτερα από τα σπίτια όλων μας, σας ευχαριστούμε για τον εξοπλισμό, καθώς και για αυτήν την εκδήλωση. Δεν είναι λόγια κολακείας και κοσμικής επίδειξης, αλλά δεν μπορούμε να σφραγίσουμε τα λόγια της ψυχής μας που αισθάνεται αυτή την βαθιά ευγνωμοσύνη για το ότι σε αυτές τις δύσκολες εποχές αυτή την ευλογία που πήρατε την σκορπάτε στις τοπικές κοινωνίες και την εμπιστεύεστε στην τοπική εκκλησία.Ευχαριστούμε και την Δημοτική αρχή που αν και φρέσκος ο Δήμαρχος έδειξε μεγάλη θέρμη για την υλοποίηση του έργου αυτού”.
Στην συνέχεια ακολούθησε παρουσίαση – ομιλία του Αρχιτέκτονα κου Κώστα Μάνθου ο οποίος επιμελήθηκε την ανακατασκευή του κτιρίου και έγινε φωτογραφική παρουσίαση του κτιρίου από την αρχική κατάσταση μέχρι την τελική υλοποίηση του.
Η Φιλαρμονική του Δήμου Λαυρεωτικής πρόσφερε ένα μουσικό διάλειμμα στα εγκαίνια ερμηνεύοντας κλασσικά κομμάτια στην αυλή των εγκαταστάσεων του Νέου Επισκοπείου.
Στην συνέχεια τον λόγο πήρε ο Δήμαρχος Λαυρεωτικής κος Δημήτρης Λουκάς ο οποίος δήλωσε: Έχουμε την τύχη να έχουμε στην περιοχή μας έναν θρησκευτικό ηγέτη τον Σεβασμιώτατο κ. Νικόλαο, έχουμε επίσης την τύχη να έχουμε φίλους της περιοχής μας όπως είναι η οικογένεια του κ. Αθανάσιου – Μαρίνας Μαρτίνου, εγώ δεν θα αναφερθώ στην προσφορά του κτιρίου και της δωρεάς, γιατί τέτοιες δωρεές έχουν γίνει άπειρες σε όλη Ελλάδα, εγώ θα αναφερθώ στο κοινωνικό έργο του κου Μαρτίνου που έχει βοηθήσει πάρα πολλές οικογένειες και που τα μαθαίνω και γώ τυχαία, διότι δεν θέλει ποτέ να φαίνεται. Η πιο μεγάλη προσφορά στην περιοχή μας είναι πως έχει αναλάβει την διάσωση και την συντήρηση των εμβληματικών Φοινίκων, ξεκίνησε ήδη από το Φοινικόδασος και θα προσχωρήσει σε όλη την περιοχή, με δαπάνη και χορηγία του ιδίου και μάλιστα στο δελτίο τύπου τότε δεν αναφέραμε το όνομα του διότι μας το ζήτησε ο ίδιος αλλά σήμερα αξίζει να το πούμε δημόσια. Σε εποχές δύσκολες που ο κόσμος υποφέρει, εμείς σε συνεργασία και με την Περιφέρεια έχουμε στρέψει τις δυνάμεις μας στο κοινωνικό έργο. Κύριε Μαρτίνο θα χρειαστούμε την βοήθεια σας αφού αύριο συστήνεται με απόφαση του Δ.Σ. το Κοινωνικό Παντοπωλείο προκειμένου να ασχοληθούν ενεργά και ο Δήμος και πολλοί εθελοντές να το πλαισιώσουν και να ανακουφιστούν πολλές οικογένειες που έχουν πραγματικά πρόβλημα. Εκεί θέλουμε λοιπόν την δική σας βοήθεια σας και την συνδρομή σας, να το εφοδιάσουμε με τρόφιμα που είναι και η πρώτη ανάγκη”. Θα ήθελα να σας ανακοινώσω πως είναι στην σκέψη της Δημοτικής αρχής από την νέα χρονιά και με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου να σας ανακηρύξουμε επίτιμο Δημότη Λαυρεωτικής. Πραγματικά θα ήθελα να σας ευχαριστήσω προσωπικά και όλη την οικογένεια σας για τις προσφορές που έχετε κάνει”.
Ο Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος δώρισε στον κο Μαρτίνο μία εικόνα της Παναγίας καθώς επίσης και τα παιδιά του Πνευματικού Κέντρου Ιερού Ναού Αποστόλου Ανδρέα, έδωσαν τα δικά τους αναμνηστικά.
Μετά το τέλος των ομιλιών πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση της πλάκας στην εξωτερική πλευρά του κτιρίου και πραγματοποιήθηκε ξενάγηση από τον Μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κο Νικόλαο στους φορείς που παρευρέθηκαν.

Σχόλια μέσω facebook