Στο ΣτΕ η μάχη της πώλησης του Πάτροκλου


Τρίτη προσφυγή στο ΣτΕ κατά της απόφασης που τους απαγορεύει να πουλήσουν τη βραχονησίδα Πάτροκλος (Γαϊδουρονήσι) απέναντι από το Σούνιο, υπέβαλαν οι ιδιοκτήτες (οικογένεια Γιατράκου) μαζί με την νεοϊδρυθείσα εταιρεία ελληνικών συμφερόντων “Πάτροκλος Κτηματική Ε.Π.Ε.”. Αυτή τη φορά στρέφονται κατά της απόφασης του ΥΠΕΘΑ (4.5.2015) η οποία δεν τους επιτρέπει να πουλήσουν το επίμαχο νησί στην εν λόγω εταιρεία.

Το υπουργείο απέρριψε λόγω δεσμεύσεων που έχει το νησί το σχετικό αίτημα για χορήγηση άδειας μεταβίβασης. Ήδη από το περασμένο έτος με υπουργική απόφαση απαγορεύθηκε ρητά κάθε δικαιοπραξία σε ιδιωτικά νησιά ή νησίδες και σε ακίνητα που βρίσκονται σε ιδιωτικά νησιά, εφόσον αυτά έχουν χαρακτηριστεί αρχαιολογικοί χώροι.
Οι προσφεύγοντες απ’ την άλλη θεωρούν πως η πλήρης αδράνεια και δήμευση της βραχονησίδας που έχει γίνει εδώ και δεκαετίες με ενέργειες της Πολιτείας, στην πραγματικότητα αποτελεί “υφαρπαγή και άτυπη απαλλοτρίωση” χωρίς την καταβολή αποζημίωσης και αναφέρουν πως ότι δεν υπάρχει κάποιος λόγος δημοσίου συμφέροντος που να μπορεί να δικαιολογήσει την δέσμευση αυτή του Πάτροκλου, ο οποίος στη θέση που βρίσκεται δεν μπορεί να δικαιολογηθεί καμία εθνική ασφάλεια ή προστασία της άμυνας και της ασφάλειας της χώρας.
 Παράλληλα ζητούν αποζημίωση σύμφωνα με το άρθρο 105 του εισαγωγικού νόμου του Αστικού Κώδικα για παράνομη συμπεριφορά των εκπροσώπων του Δημόσιου που της επέφερε εξαιρετικά επαχθή και ανεπανόρθωτη ζημιά. Η αποζημίωση , όπως λένε, δεν μπορεί να είναι κατώτερη της αντικειμενικής αξίας της βραχονησίδας, η οποία με μέτριους υπολογισμούς ανέρχεται στα 392.400.000 ευρώ, ενώ η αντικειμενική αξία της βραχονησίδας υπερβαίνει τα 200.000.000 ευρώ, σύμφωνα πάντα με του ιδιοκτήτες.
 Το 1998 ο Πάτροκλος χαρακτηρίστηκε αρχαιολογικός χώρος (σώζεται οχυρωμένο στρατόπεδο και πύργος κλασικών χρόνων), αλλά και “τοπίο ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους”, ενώ το 1982 η βραχονησίδα υπήχθη σε ζώνη απόλυτης προστασίας στην οποία απαγορεύεται κάθε είδους δόμηση.

Του Παναγιώτη Στάθη


ΣΧΕΤΙΚΑ
Οι ιδιοκτήτες της βραχονησίδας «Πάτροκλος» ζητούν από το Ελ. Δημόσιο 400.000.000 ευρώΟι ιδιοκτήτες της βραχονησίδας «Πάτροκλος» ζητούν από το Ελ. Δημόσιο 400.000.000 ευρώ

Προσέφυγαν στα δικαστήρια λόγω της μακρόχρονης δήμευσης – Μέχρι και ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ Αριέλ Σαρόν μεσολάβησε για την αξιοποίηση της βραχονησίδας με επένδυση της τάξης των 16 δις δολ…
Σχόλια μέσω facebook