Νέο πρόγραμμα για τη διαχείρηση απορριμμάτων

Του ΣΤΑΥΡΟΥ ΒΛΑΧΟΥ

Μια νέα εποχή στην εγχώρια διαχείριση απορριμμάτων χαράζει από τον προσεχή Απρίλιο, με την έναρξη εφαρμογής σε δύο Δήμους της Αττικής -την Αθήνα και την Κηφισιά- του προγράμματος «Διαλογή στην Πηγή και Κομποστοποίηση Υπολειμμάτων Τροφών»

Η συγκεκριμένη πρακτική, που τρέχει εδώ και χρόνια σε όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές χώρες, αλλά στην Ελλάδα εφαρμόζεται για πρώτη φορά, αφορά στην παραγωγή υψηλής ποιότητας κομπόστ (φυσικό λίπασμα) από διασπώμενα βιοαπόβλητα (απορρίμματα τροφών και μαγειρείων από σπίτια, εστιατόρια και απόβλητα κήπων), τα οποία υπολογίζεται ότι αποτελούν, σήμερα, το 50% των συνολικά παραγόμενων απορριμμάτων.
Στο αρχικό του πιλοτικό στάδιο, ωστόσο, το πρόγραμμα θα αφορά μόλις 6.000 κατοίκους, ενώ η ελλιπής χρηματοδότηση καθιστά άγνωστο το πότε θα επεκταθεί και σε άλλους Δήμους. Η διαλογή των οργανικών απορριμμάτων θα γίνεται μέσω ενός νέου ξεχωριστού κάδου, που θα τοποθετηθεί παραπλεύρως των συμβατικών. 
Ειδικά στην Κηφισιά, εξετάζεται η διανομή μικρότερων κάδων χωρητικότητας 30 λίτρων σε κάθε κατοικία, ενώ στους συμμετέχοντες δημότες θα σταλούν οικιακοί κάδοι συλλογής των απορριμμάτων τροφής των 7 λίτρων. 
Στην Αθήνα, το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί σε γειτονιές των Πατησιών και στο Γκάζι. Το υλικό θα συλλέγεται από απορριμματοφόρα των Δήμων και θα οδηγείται στο Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης και Κομποστοποίησης, στα Άνω Λιόσια.
 
Χθες πραγματοποιήθηκε η επίσημη παρουσίαση του προγράμματος από τους Δήμους Αθηναίων και Κηφισιάς, σε συνεργασία με τον Ενιαίο Σύνδεσμο Δήμων – Κοινοτήτων Αττικής (ΕΣΔΚΝΑ), το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και την εταιρεία μελετητών περιβαλλοντικών έργων ΕΠΤΑ Α.Ε. «Με τη μέθοδο αυτή ελπίζουμε να δημιουργήσουμε ένα ποιοτικό προϊόν, που σταδιακά θα αντικαταστήσει τις τεράστιες εισαγωγές λιπασμάτων», υπογράμμισε η επιστημονική υπεύθυνη του προγράμματος, καθηγήτρια του ΕΜΠ Μαρία Λοϊζίδου, η οποία αναφέρθηκε, επίσης, στη χαρακτηριστική καθυστέρηση ενσωμάτωσης στο εθνικό δίκαιο της ευρωπαϊκής οδηγίας 98/2008, που ενθαρρύνει τη διαλογή στην πηγή των βιοαποβλήτων. 
«Το πρόγραμμα είναι το πρώτο βήμα ώστε να πληροφορηθούν οι πολίτες ότι τα οργανικά απόβλητα είναι τα πλέον χρήσιμα από όλα τα απορρίμματα, γιατί μπορούν να ξαναγυρίσουν στους ίδιους», τόνισε, από την πλευρά του, ο δήμαρχος Κηφισιάς και πρόεδρος της ΕΣΔΚΝΑ, Νίκος Χιωτάκης. 
Τέλος, ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων, Ανδρέας Βαρελάς, επεσήμανε την ανάγκη ανακύκλωσης των βιοαποβλήτων, επικαλούμενος τις «συνθήκες φρίκης» που δημιούργησε στους δρόμους της πόλης η συσσώρευση χιλιάδων τόνων οργανικών απορριμμάτων, εξαιτίας της πρόσφατης απεργίας των εργαζομένων στην Καθαριότητα.
adesmeytos.gr
Σχόλια μέσω facebook