«Δεν έχει βγει η τελική απόφαση. Περιμένουμε ακόμη την τελευταία προσφυγή. Είναι περίεργο πώς έχουν βγει οι αποφάσεις για τις δυο από τις τρεις προσφυγές για την μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, όταν εκδικάστηκαν και οι τρεις μαζί», παρατηρεί η Κατερίνα Ιγγλέζη. «Από την άλλη, ξέρουμε τι παρεμβάσεις έχουν γίνει στο Συμβούλιο της Επικρατείας τους τελευταίους μήνες και από την τρόικα και από άλλες κατευθύνσεις», προσθέτει για να σχολιάσει πως «η αλήθεια είναι ότι δεν περιμέναμε και κάτι καλύτερο δεδομένης της κατάστασης που επικρατεί».

 
Η απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου της χώρας σύμφωνα με την ίδια δεν μπορεί να είναι δεσμευτική όπως αποδείχθηκε και από «την περίπτωση της Κερατέας, όπου και εκεί είχε απορρίψει το ΣτΕ τις προσφυγές των κατοίκων αλλά σταμάτησε η δήθεν επένδυση των ΧΥΤΑ». «Ο αγώνας συνεχίζεται», τονίζει η ίδια.  
 
«Θεωρητική κατασκευή η απόφαση»
 
Οι κάτοικοι της Χαλκιδικής που αντιδρούν στις μεταλλευτικές δραστηριότητες στην περιοχή τους συναντήθηκαν μετά την απόφαση του ΣτΕ για να ενημερωθούν και να σχεδιάσουν την δράση τους στο επόμενο διάστημα. Σύμφωνα με τους ίδιους, δεν υπάρχει κάποιος ανάμεσά τους που να έχει καμφθεί από την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου.
 
«Η απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας απορρίπτει το αίτημά μας, την προσφυγή μας, για την ακύρωση της κοινής υπουργικής απόφασης και της έκθεσης περιβαλλοντικών όρων. Πρόκειται για μια θεωρητική κατασκευή», δηλώνει ο Τ. Παπαγεωργίου σχολιάζοντας την απόφαση του ΣτΕ, και συνεχίζει: «Πιστεύω ότι η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας είναι στο πνεύμα των δηλώσεων του προέδρου του ΣτΕ, του κ. Μενουδάκου, που είχε πει ότι η περιβαλλοντική νομοθεσία πρέπει να καμφθεί δεδομένων των κρίσιμων στιγμών της χώρας, και η σκοπιμότητά της είναι προφανής: ο Σαμαράς πρέπει να αποδείξει και μέσω του ΣτΕ ότι οι επενδύσεις στην Ελλάδα θα προστατευτούν με κάθε τρόπο και θυσία».
 
Ο ίδιος, βέβαια, πιστεύει ότι τα εμπόδια της μεταλλευτικής εταιρίας δεν απομακρύνονται με την συγκεκριμένη απόφαση. «Ακόμη και η κατασκευαστική εταιρία λέει ότι το flash smelting, που θέλει η Ελληνικός Χρυσός, δεν μπορεί να γίνει», εξηγεί.
 
«Εμείς, λοιπόν, θα συνεχίσουμε να πιέζουμε σε όλα τα μέτωπα, και θα εντείνουμε τις κινητοποιήσεις μας για να γίνει κατανοητό ότι η περιοχή μας και το επενδυτικό σχέδιο της εταιρίας δεν μπορούν να συμβαδίσουν με κανένα τρόπο. Δεν θα αλλάξει τίποτα στον αγώνα μας», προσθέτει.
 
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τους κατοίκους της περιοχής των Σκουριών, οι φίλα προσκείμενοι στο επενδυτικό σχέδιο και οι εργαζόμενοι της εταιρίας εμφανίζονται ικανοποιημένοι από την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου. «Όταν όμως σύντομα θα αναγκαστούν να θρηνήσουν για κάποια πράγματα θα σταματήσουν τα πανηγύρια», υποστηρίζει ο κ. Παπαγεωργίου. 

Πηγή ενημέρωσης:
Διαβάστε σχετικά:

ΣτΕ: Ναι στη συνέχιση των εργασιών στα μεταλλεία χρυσού

Tο Ε’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, απέρριψε την αίτηση 81 κατοίκων της Χαλκιδικής, που ζητούσαν να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και παράνομη η υπουργική απόφαση με την οποία εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για τις μεταλλευτικές εγκαταστάσεις των μεταλλείων Κασσάνδρας (δήμοι Αρναίας, Παναγιάς……