Εθελοντικός καθαρισμός παραλίας Αγ. Μαρίνας

Περιμέναμε ότι θα είχαμε μεγαλύτερη ανταπόκριση από πέρυσι αλλά μάλλον τα καιρικά φαινόμενα καθώς και η όχι τόσο καλή φετινή προβολή της δράσης κράτησαν πολλούς από τους φίλους που περιμέναμε ότι θα ήταν κοντά μας, στα σπίτια τους.

Παρόλα αυτά, τα 23 συνολικά άτομα που συμμετείχαν, δεν το βάλαμε κάτω και αποφασίσαμε να δουλέψουμε παραπάνω ώστε να αντικαταστήσουμε και αυτούς που έλλειπαν. 

Άξια συγχαρητηρίων είναι τα 9 παιδιά που, έχοντας την εμπειρία των 2 τελευταίων ετών, κατάφεραν κυριολεκτικά να γυαλίσουν το 90% των ακτών, περίπου 650 μέτρα ακτογραμμής έχοντας ως υποστήριξη νερό, σακούλες και γάντια, μόνο για έναν από τους συντονιστές της δράσης. Τα υπόλοιπα μεγαλύτερα «παιδιά», αφιερώθηκαν σε ένα πιο επιβαρυμένο κομμάτι της ακτής στο οποίο δραστηριοποιούνται κυρίως ψαρόβαρκες αλλά και σε ένα χερσονησάκι της ακτής που ήταν «παρθένο από καθαρισμό» και κατάφεραν να συγκεντρώσουν απίστευτο αριθμό από ανακυκλώσιμα και μη υλικά. 
Αυτά τα τελευταία δεν καταγράφηκαν στη φόρμα που σας επισυνάπτω καθώς ήταν «έξτρα» – δεν συμπεριλαμβάνονταν στους καθαρισμούς των 2 προηγούμενων ετών. Χονδρικά πάντως από τη μικρή χερσόνησο μαζεύτηκαν περίπου 150 κιλά ανακυκλώσιμα και περίπου 40 κιλά απορρίμματα.
Σαν συμπέρασμα, ήμασταν λίγοι και καλοί απ’ ότι φάνηκε και από τον όγκο που καταφέραμε να μαζέψουμε όμως το σημαντικότερο όλων είναι αυτό για το οποίο είμαστε αρκετά σκεπτικοί και απογοητευμένοι: παρόλο που η εικόνα του μεγαλύτερου μέρους της ακτής (αυτό που λέμε παραλία λουομένων) έδειχνε να είναι πεντακάθαρο, τελικά τα αποτσίγαρα παραμένουν ένα τεράστιο θέμα. Το 2010 ήταν 8752, το 2011 2188 και φέτος 2956. 
Το περίεργο είναι ότι φέτος, εκτός από «κανονισμό παραλίας» στον πίνακα ανακοινώσεων και οδηγίες στις ομπρέλες, είχαμε χάρτινα τασάκια μέσα σε γλαστρούλες σε όλο το μήκος της παραλίας, ανά 10 μέτρα περίπου, που καθημερινά φροντίζαμε να είναι διαθέσιμα τουλάχιστον 20 σε αριθμό μέσα στις γλαστρούλες και επίσης είχαμε φτιάξει και αυτοσχέδια τασάκια στις ομπρέλες της παραλίας. Δυστυχώς όμως βρίσκαμε αρκετές γόπες ακόμα και δίπλα στα τασάκια των ομπρελών. Κι έτσι όμως, δεν το βάζουμε κάτω. Του χρόνου θα μπει στόχος να μαζέψουμε λιγότερες από 1000 γόπες στον ετήσιο εθελοντικό καθαρισμό. Τον τρόπο θα τον βρούμε.

Συγνώμη για την πολυλογία.

Υ.Σ
Δυστυχώς δεν είχαμε καμία βοήθεια από δήμο πλην από κάποιες σακούλες σκουπιδιών!!!!!!!!!!!

από αναγνώστη
Σχετικά:
Σχόλια μέσω facebook