Σε κατάσταση πλήρους εγκατάλειψης βρίσκεται το Κέντρο Υποδοχής Πολιτικών Προσφύγων στο Λαύριο, σύμφωνα με καταγγελία της εκπροσώπου Νεολαίας ενάντια στον Ρατσισμό URE, Ελευθερίας Ψυχογιού.

Ετοιμόρροπα κτίρια, σπασμένοι σωλήνες, διαλυμένο αποχετευτικό σύστημα, υγρασία και σκουπίδια συνθέτουν ένα μόνο μικρό μέρος των άθλιων συνθηκών διαβίωσης μέσα στις οποίες ζουν 272 άτομα (70 Αφγανοί και 202 Κούρδοι) εκ των οποίων τα 55 είναι παιδιά.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της (URE), Ελευθερία Ψυχογιού, υπάρχει πολύ σοβαρό στατικό πρόβλημα με το κτίριο Α όπου διαμένουν Κούρδοι πρόσφυγες. «Χωρίς καμία δόση υπερβολής υπάρχει το ενδεχόμενο να θαφτούν ζωντανοί ενήλικες και παιδιά ανά πάσα στιγμή». Παράλληλα, το αποχετευτικό σύστημα είναι απαρχαιωμένο και χρειάζεται επειγόντως ανακατασκευή καθώς υπάρχει πολύ σοβαρό πρόβλημα υγιεινής. «Το χάλι των υδραυλικών εγκαταστάσεων είναι τέτοιο που όταν χρησιμοποιούνται τα μπάνια στις γυναικείες τουαλέτες, πρέπει να έχει κλείσει η παροχή νερού στις αντίστοιχες ανδρικές, προκειμένου να μην πλημμυρίζουν από τα αποχετευτικά λήμματα».

Μεγάλο ζήτημα συνεχίζει να υφίσταται και με την προμήθεια του Κέντρου σε τρόφιμα, ιατροφαρμακευτικό υλικό και είδη υγιεινής (οδοντόκρεμες, σαπούνια) όπου παρά τις δεσμεύσεις της Ελληνικής κυβέρνησης, οι ελλείψεις είναι τεράστιες. «Την θέρμανση την έχουμε ξεχάσει. Τα καλοριφέρ διακοσμούν τους τοίχους με έναν Σουρεαλισμό. Τουλάχιστον τα τελευταία δέκα χρόνια δεν έχει αγοραστεί πετρέλαιο».

Η κατάσταση είχε φθάσει στο απροχώρητο τον περασμένο Οκτώβριο, αναγκάζοντας 25 Κούρδους και 15 Αφγανούς να κάνουν απεργία πείνας σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους. «Είχαμε φθάσει στο σημείο να μην έχουμε τίποτε άλλο να δώσουμε σε μωρά από νερό και ζάχαρη» αναφέρει οργισμένη η Ελευθερία Ψυχογιού.

«Η βασική αιτία αυτών των ελλείψεων οφείλεται στην μη υπογραφή σύμβασης για το 2010 μεταξύ του Υπουργείου Υγείας και του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού που είναι υπεύθυνος για τη λειτουργία και τη διαχείριση του συγκεκριμένου Κέντρου» αναφέρει χαρακτηριστικά. «Οι προμηθευτές είναι απλήρωτοι τουλάχιστον ένα χρόνο και η παροχή των προϊόντων που χρειάζονται για τη διαβίωση των προσφύγων συνεχίζεται μέσα σε ένα κλίμα αβεβαιότητας. Η παροχή μπορεί να σταματήσει ανά πάσα στιγμή».

Σε συνάντηση στο Δημαρχείο Λαυρίου στις 16 Νοεμβρίου μεταξύ εκπροσώπων του Κέντρου Προσφύγων, του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου και του απερχόμενου δημάρχου Λαυρίου, Δημήτρη Λουκά, είχαν δοθεί συγκεκριμένες δεσμεύσεις για άμεση χρηματοδότηση των έργων ανακατασκευής στο Κέντρο Πολιτικών Προσφύγων του Λαυρίου μέσα σε διάστημα έξι μηνών. «Είχαν υποσχεθεί ότι θα υπέγραφαν τη Σύμβαση του 2010, κάτι το οποίο όμως δεν έγινε ποτέ. Θεωρώ ότι μας εξαπάτησαν. Έδωσαν κάποιες δεσμεύσεις πριν από τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές απλώς και μόνο για να κατευνάσουν τις αντιδράσεις των προσφύγων και για να σταματήσουν την απεργία πείνας».

http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=259823&cid=4