Μειωμένος κατά 17% είναι ο όγκος των σκουπιδιών που καταλήγει στην χωματερή των Άνω Λιοσίων, λόγω της οικονομικής κρίσης. Η ραγδαία πτώση της κατανάλωσης έχει οδηγήσει στην κατακόρυφη μείωση της ποσότητας των παραγόμενων απορριμμάτων. Μάλιστα, όπως ανέφερε στον ΣΚΑΪ και στην εκπομπή «Μη με ξυπνάς απ’τις 6» η περιφερειακή σύμβουλος Αττικής Ηρώ Ζερβάκη, «η μείωση των σκουπιδιών στην Αθήνα αναμένεται να ξεπεράσει το 26% για το 2011». 

Η κατακόρυφη μείωση των σκουπιδιών αποδίδεται μεταξύ άλλων και στην αποχώρηση αρκετών οικονομικών μεταναστών από το κέντρο της πρωτεύουσας. «Τον τελευταίο χρόνο, έχουν αυξηθεί κατά πολύ και οι ρακοσυλλέκτες» επισήμανε στον ΣΚΑΪ ο πρόεδρος της Οικολογικής Εταιρίας Ανακύκλωσης Φίλιππος Κυρκίτσος. «Ενδεχομένως, η αλλαγή κοστολόγησης στους δήμους, βάσει των σκουπιδιών που παράγουν να έχει παίξει και το ρόλο της» προσθέτει ο κ. Κυρκίτσος. 

Η διαρκής πτώση του όγκου των σκουπιδιών – μείον 4% για το 2010- πρέπει, σύμφωνα με τον κ. Κυρκίτσο, να αποτελέσει το εφαλτήριο για αλλαγή του περιβαλλοντικού σχεδιασμού στην Αττική. Μέχρι το 2016 προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή 4 νέων κέντρων επεξεργασίας απορριμμάτων τα οποία θα διαχειρίζονται 1 εκατομμύριο 350 χιλιάδες τόνους σκουπιδιών. Την ίδια στιγμή που ο συνολικός αριθμός των απορριμμάτων θα κυμανθεί για φέτος μόλις στο 1 εκατομμύριο. 

skai.gr