Κύριε Δήμαρχε,

  Ο ΕμποροΕπαγγελματοΒιοτεχνικός Σύλλογος Λαυρίου «ΕΡΜΗΣ» ανταποκρινόμενος στις διαμαρτυρίες των μελών του που δραστηριοποιούνται στο χώρο του λιμανιού, σε πρώτη φάση, πραγματοποίησε σειρά επαφών με Αστυνομία, Λιμεναρχείο, & Οργανισμό Λιμένος Λαυρίου για εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα της παραβατικής συμπεριφοράς νεαρών συμπολιτών μας που έχει όμως σαν αποτέλεσμα να ανατρέπει κάθε προσπάθεια του συλλόγου μας, για αύξηση της επισκεψιμότητας στο Δήμο μας & κατά συνέπεια να καταστρέφουν την οικονομία της πόλης & κάθε ελπίδα για αύξηση της απασχόλησης. 

Το λιμάνι του Λαυρίου δυσφημίζεται με τον χειρότερο τρόπο στο διαδίκτυο σαν τόπος προς αποφυγή για ελλιμενισμό σκαφών αναψυχής. Σε διαβούλευση που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Συλλόγου μας στα γραφεία μας με τους εκπροσώπους των ιδιοκτητών σκαφών αναψυχής, που δραστηριοποιούνται στο λιμάνι του Λαυρίου, μας δόθηκαν στοιχεία που αποδείκνυαν την διέλευση περισσότερο από τριάντα χιλιάδων επισκεπτών-μισθωτών σκαφών το 2012. 
Πολλοί από αυτούς χρειάστηκε να διανυκτερεύσουν αρόδο στον κόλπο του Σουνίου & του Θορικού ή στην καλύτερη περίπτωση να περιορίσουν στο ελάχιστο δυνατό την παραμονή τους στο Λαύριο, λόγω της απαράδεκτης κατάστασης που επικρατεί μέχρι σήμερα στο λιμάνι, με ότι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία του πόλης μας.
 Το αποτέλεσμα όλων των πιο πάνω συναντήσεων, διαβουλεύσεων & επαφών κατέληξαν ότι η μόνη λύση είναι αυτή που περιγράφεται στο με αριθμό πρωτοκόλλου 5/05-02-2013 έγγραφο αίτημα του συλλόγου μας προς το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου μας. Μετά από δύο Δημοτικά Συμβούλια που πραγματοποιήθηκαν, χωρίς να έχει μπει το αίτημά μας στα θέματα, επικοινώνησα τηλεφωνικά με την πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου για εξηγήσεις. Από τις απαντήσεις που έλαβα, πιστεύω ότι δεν έχει ίσως καταλάβει ούτε την σοβαρότητα της κατάστασης, ούτε το αίτημά μας & το περιεχόμενό του.
 Το βασικότερο στοιχείο είναι ότι τις ώρες που ζητάμε την πεζοδρόμηση ενός συγκεκριμένου τμήματος του λιμανιού, ο κυκλοφοριακός φόρτος είναι σχεδόν μηδενικός. Εκτός αν θεωρείται κυκλοφοριακός φόρτος οι παράνομοι αγώνες ταχύτητας αυτοκινήτων & δικύκλων με σούζες, μετά την δύση του ηλίου, καθώς & η παρέλαση αυτοκινήτων με ηχοσυστήματα στο διαπασών, χωρίς κανείς να συγκινείται να εφαρμόσει τον νόμο & την τάξη, την ίδια στιγμή που κλείνουν-σφραγίζουν καταστήματα συναδέλφων με τρείς μηνύσεις γιατί ξεπέρασαν το ωράριο μουσικών οργάνων κάποια λεπτά της ώρας.
  Το τμήμα του λιμανιού που ζητάμε να κλείνει δεν εμποδίζει με κανένα τρόπο την λειτουργία του επιβατικού, εμπορικού & αλιευτικού μέρους του λιμανιού. Αφορά αποκλειστικά το κομμάτι που ελλιμενίζονται τα σκάφη αναψυχής. Είναι μία λύση που εφαρμόζεται σε όλα τα λιμάνια που είναι τουριστικοί προορισμοί χωρίς καμία εξαίρεση, εκτός ίσως μοναδικής αυτής του Λαυρίου. Η πρακτική αυτή είχε εφαρμοστεί ξανά στο παρελθόν επί δημαρχιακής θητείας του κ.κ. Πόγκα με πολύ καλά αποτελέσματα & χωρίς καμία αρνητική παρενέργεια για την λειτουργία του λιμανιού & της πόλης γενικότερα.
 Από τα παραπάνω συνάγεται το λογικό συμπέρασμα ότι δεν απαιτούνται όλα όσα μου ανέφερε ως προαπαιτούμενα η κα πρόεδρος. Άλλωστε για να κλείνει & μάλιστα σε ώρες κυκλοφοριακής αιχμής, σημαντική όδευση διαφυγής του λιμανιού, με την λειτουργία της λαϊκής αγοράς κάθε Πέμπτη, ή για το κλείσιμο κεντρικών σημείων & δρόμων της πόλης μας για πολλές εβδομάδες, ίσως & μήνες, για να επισκευαστούν ή να ανακατασκευαστούν έχει προηγηθεί όλη αυτή η πολυδαίδαλος γραφειοκρατική διαδικασία που μου περιέγραψε τηλεφωνικά η κα πρόεδρος?
 Παρακαλώ για την προσωπική σας παρέμβαση & θετική ανταπόκριση σας στο αίτημά μας, πριν να είναι πολύ αργά για επιχειρήσεις & θέσεις εργασίας. Θέλω να πιστεύω ότι η μέχρι σήμερα μη συζήτησης του αιτήματος μας στο Δημοτικό Συμβούλιο είναι αποτέλεσμα κακής συνεννόησης & όχι απότοκος του λαϊκού ρητού «όποιος δεν θέλει να ζυμώσει δέκα χρόνια κοσκινίζει».
                                                                                       Μετά τιμής
                                                                                 Ζαχαρίας Σ. Πελέκης
                                                                                        Πρόεδρος
                                                                       ΕμποροΕπαγγελματοΒιοτενικού
                                                                                 Συλλόγου Λαυρίου


    Αρ. Πρωτ   5 /2013
Λαύριο,   05-02-2013

ΠΡΟΣ :  ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΗΜΟΥ ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ : 1. Οργανισμό Λιμένος Λαυρίου
                      2. Κ. Λιμεναρχείο Λαυρίου
                      3. Τροχαία Κερατέας

Θέμα:  “Αίτημα για πεζοδρόμηση δρόμων επί Χερσαίας Ζώνης Λιμένος”

Κυρίες & κύριοι Σύμβουλοι,

  Με την επιστολή αυτή θα θέλαμε να θέσουμε υπόψη σας ένα ζήτημα, το οποίο μας απασχολεί τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες.

   Όπως γνωρίζετε, η πόλη του Λαυρίου και συγκεκριμένα το Λιμάνι, αποτελεί έναν προορισμό τόσο για τους κατοίκους της πόλης και της ευρύτερης περιοχής, όσο και για επισκέπτες που επιθυμούν να απολαύσουν τη βόλτα, τον καφέ ή το γεύμα τους δίπλα στη θάλασσα.

 Οι επαγγελματίες που δραστηριοποιούμαστε χρόνια στον χώρο της εστίασης και της διασκέδασης, προσπαθούμε να προσφέρουμε σε κάθε επισκέπτη ένα ευχάριστο και φιλόξενο περιβάλλον σε συνδυασμό με ποιότητα και άρτια παροχή υπηρεσιών.

  Στην προσπάθειά μας αυτή θεωρούμε ότι αποτελεί εμπόδιο το πρόβλημα του θορύβου που προκαλείται από δίκυκλα και αυτοκίνητα που, όχι απλώς κινούνται στην παραλιακή οδό, αλλά τις περισσότερες φορές επιδίδονται σε διαγωνισμό ταχύτητας ή ηχοσυστημάτων αντίστοιχα, ακριβώς δίπλα από τα καταστήματά μας!

 Δυστυχώς, είναι γεγονός ότι ο κόσμος που επισκεπτόταν το Λιμάνι Λαυρίου έχει πλέον απομακρυνθεί και δεν το επιλέγει ως προορισμό λόγω της δυσαρέσκειάς του από την κίνηση των οχημάτων εντός των δρόμων του Λιμένα, κάτι που δεν συμβαίνει σε αντίστοιχα λιμάνια της χώρας. Ας μην ξεχνούμε ότι τα περισσότερα λιμάνια έχουν σήμερα πεζοδρομηθεί και ο κόσμος μπορεί ανενόχλητος και ασφαλής εκεί να απολαύσει τον περίπατό του δίπλα στη θάλασσα. Κάτι αντίστοιχο λοιπόν επιζητούμε κι εμείς για το Λιμάνι Λαυρίου.

 Το παραπάνω φαινόμενο παρατηρείται κατά την περίοδο άνοιξης-καλοκαιριού σε καθημερινή βάση, από τις πρώτες βραδινές ώρες και διαρκεί πολλές φορές μέχρι τις πρώτες πρωινές. Δεν είναι λίγες μάλιστα οι φορές που οι πελάτες που έχουν ήδη καθίσει  στα καταστήματά μας, αποχωρούν άμεσα πριν καν εξυπηρετηθούν λόγω της αποκρουστικής ατμόσφαιρας που δημιουργείται από τον ενοχλητικό θόρυβο και  την έντονη μυρωδιά από λάστιχα, καύσιμα κλπ.
Για τον λόγο αυτό αιτούμαστε την πεζοδρόμηση των δρόμων μπροστά από τα καταστήματά, επί των οδών Κουντουριώτη και Α. Παπανδρέου για την περίοδο από 1ης  Απριλίου  μέχρι 15 Οκτωβρίου και ώρες από 19:00 μέχρι 02:00.

 Ειδικά στο Λιμάνι Λαυρίου, όπου και στις δύο πλευρές λειτουργούν πάρκινγκ αυτοκινήτων, θεωρούμε ότι δεν θα προκληθεί κανένα πρόβλημα στάθμευσης των οχημάτων  ενώ ο κόσμος θα μπορεί να κινηθεί με άνεση και ασφάλεια στους απελευθερωμένους χώρους.

 Ιδιαίτερα κατά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία που διανύουμε, η οποία έχει επηρεάσει στο μέγιστο βαθμό τις επιχειρήσεις μας που παλεύουν να επιβιώσουν, παρακαλούμε όπως εξετάσετε θετικά το αίτημά μας προς όφελος, όχι μόνο των επιχειρηματιών, αλλά και των επισκεπτών και χρηστών του Λιμένα.

 Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων παραμένοντας στη διάθεσή σας για κάθε διευκρίνιση.
                                            Με εντολή Διοίκησης

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Ζαχαρίας Πελέκης
Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΥΣ
Απόστολος Παμφίλης

Υπογραφή εγγράφου από 5/2/2013 με θέμα:
«Αίτημα για πεζοδρόμηση δρόμων επί Χερσαίας Ζώνης Λιμένος»
Α/Α
ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ
ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ
ΥΠΟΓΡΑΦΗ
1
AQUA
2
Ο ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ
3
FESTIVAL BISTRO
4
SURF CAFÉ
5
ΠΕΤΡΙΝΟ