Στον πρώτο τακτικό ανακριτή απολογήθηκαν σήμερα οι πέντε κάτοικοι της Κερατέας που είχαν συλληφθεί μετά τα επεισόδια της Τρίτης και αφέθησαν τελικά ελεύθεροι, με τον όρο της απαγόρευσης εξόδου τους από τη χώρα και την υποχρεωτική εμφάνισή τους μία φορά τον μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους.

Κατηγορούμενος για κακουργήματα είναι και ο πρώην δήμαρχος Κερατέας, Σταύρος Ιατρού, ο οποίος αναμένεται να κληθεί τις επόμενες ημέρες από τον ανακριτή. Εις βάρος του έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για: έκρηξη, κατοχή εκρηκτικών υλών, εξύβριση και απρόκλητη έμπρακτη εξύβριση, καθώς και παραβάσεις του νόμου περί όπλων.

Όπως αναφέρεται στο διαβιβαστικό της αστυνομίας, αστυνομικοί έχουν καταθέσει ότι τους προσέγγιζε τραβώντας τους τις μάσκες και τις ασπίδες και «κατεύθυνε» τους διαδηλωτές εναντίον τους, ενώ συμμετείχε στην εξύβριση αυτών και στη ρίψη αντικειμένων.

Στις απολογίες τους οι πέντε συλληφθέντες υποστήριξαν ότι δεν βρέθηκαν εκρηκτικά στην κατοχή τους, όπως ισχυρίζεται η αστυνομία. Οι τρεις εξ αυτών αντιμετωπίζουν κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος για έκρηξη και κατοχή εκρηκτικών, ενώ ο ένας διώκεται επιπλέον με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου για την κουκούλα. Οι υπόλοιποι δύο βαρύνονται με αδικήματα σε βαθμό πλημμελήματος για αντίσταση και σωματικές βλάβες.

Ο ένας από τους συλληφθέντες, που αντιμετωπίζει και τις βαρύτερες κατηγορίες, υποστήριξε ότι φορούσε μάσκα (απλή χειρουργική µάσκα), η οποία είχε διανεμηθεί στους κατοίκους για την προστασία τους από τα δακρυγόνα και προσκόμισε σχετικό βίντεο.

Ο νυν δήμαρχος Λαυρεωτικής, Κωνσταντίνος Λεβαντής, ζήτησε την παρέμβαση του πρωθυπουργού, προκειμένου να δοθεί ένα τέλος στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.

Με χειροκροτήματα υποδέχθηκαν τους πέντε κατηγορούμενους, μετά το τέλος της διαδικασίας, οι περίπου 100 κάτοικοι της Κερατέας που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το κτήριο όπου βρίσκεται το γραφείο του ανακριτή, για να τους συμπαρασταθούν. Οι κάτοικοι δήλωναν διατεθειμένοι να ξεκινήσουν διάλογο με την κυβέρνηση, αλλά όχι να δεχθούν και τα σκουπίδια.


http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=255499&cid=4