Του Γιώργου Ιατρού

Σκέφθηκα πολύ αν θα ασχοληθώ και θα απαντήσω στις πρόσφατες, συνεχείς και προκλητικές δηλώσεις σε ραδιοφωνικούς σταθμούς του τέως αντιπροέδρου της κυβέρνησης και τέως βουλευτή Αττικής Θόδωρου Πάγκαλου για τραμπούκους της Κερατέας.

Η απαξίωση του δίκαιου αγώνα της πόλης μας ο τρόπος του, η εριστική μέθοδος που υιοθετεί χωρίς να ενδιαφέρεται για την αλήθεια αλλά μόνο για την προσωπική του νίκη, με έκαναν επιφυλακτικό τόσο καιρό. Τα επιχειρήματά μας είναι συντριπτικά, οι αναφορές σε δικά του κείμενα που μας δικαιώνουν και που έχει ξεχάσει πολλές, αλλά…

«Τι θέλεις να μπλέξεις, δεν έχει νόημα» άκουγα από νουνεχείς ανθρώπους και φίλους μου και δίσταζα.

Τελικά παρεμβαίνω μ’ αφορμή την αναγγελία ενός βιβλίου με τίτλο «Μαζί τα φάγαμε» όπου ο κύριος Πάγκαλος ζητά την συμβολή των πολιτών(αν άκουσα καλά σε τηλεοπτικό σταθμό). Τον καλούμε λοιπόν να απαντήσει επιτέλους στα εύλογα ερωτήματά μας από την Κερατέα:

ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΕ ΤΗΝ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΗΣ ΚΕΡΑΤΕΑΣ;

Η τελεσίδικη εφετειακή απόφαση του πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών 2983/24-06-2011 που εκδικάσθηκε στις 24-5-2011 δικαιώνει τον αγώνα της Κερατέας κρίνοντας το έργο για ΧΥΤΑ παράνομο και ιδιαίτερα την εισβολή στον αρχαιολογικό χώρο του Οβριόκαστρου Κερατέας στις 4 τα ξημερώματα της 11-12-2010. Η απόφαση ακολούθησε μετά από τρεις διαδοχικές δίκες που ήταν υπέρ της Κερατέας και έκρινε ότι τόσο η εργολαβία όσο και η αστυνομική υποστήριξη από τα ΜΑΤ ήταν παράνομη. Υποχρεώνει μάλιστα την κατασκευαστική κοινοπραξία να σταματήσει κάθε εργασία στον επίμαχο χώρο και επιβάλλει χρηματικό πρόστιμο για κάθε παραβίαση. Την απόφαση αυτή τη γνωρίζει ο κος Πάγκαλος και αν ναι, γιατί την αποσιωπά;

Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) από το 2003 ως σήμερα ουδέποτε συνεδρίασε για τα 540 στρέμματα του αρχαιολογικού χώρου του Οβριόκαστρου παραβιάζοντας τον αρχαιολογικό νόμο (3028/02) άρθρο 10, παρ. 3. Γιατί συνεδρίαζε για τα 8 στρέμματα ιδιώτη λίγα χιλιόμετρα πιο πέρα (ΒΙΟΠΑ Κερατέας), ενώ αγνοεί προκλητικά το Οβριόκαστρο, κάτι που διαπρεπείς αρχαιολόγοι και οι σύλλογοι τους θεωρούν σκάνδαλο. Γιατί οι τότε υπουργοί πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος και Αντώνης Σαμαράς και οι αντίστοιχοι γενικοί γραμματείς τους παραβίασαν τον νόμο; Είναι ή δεν είναι το Οβριόκαστρο κηρυγμένος αρχαιολογικός χώρος, ανήκει στον διαρκή κατάλογο των μνημείων του ΥΠΠΟ ή όχι;

Το μέγα πρόβλημα των κυβερνήσεων των τελευταίων ετών, που εξόργισαν τον Ελληνικό λαό, ήταν ότι δεν τηρούσαν τους νόμους του Κράτους που οι ίδιοι θέσπιζαν και είχαν δύο μέτρα και δύο σταθμά. «Θα σας ταράξουμε στη νομιμότητα» είχε πει ο Ηλ. Ηλιού, δικηγόρος και παλαιά ομοϊδεάτης σας. Αυτό έκανε και συνεχίζει να κάνει κε Πάγκαλε η Κερατέα.

Ο ΟΣΙΟΣ ΜΕΛΕΤΙΟΣ…

Στην ομιλία σας στην συνεδρίαση της Βουλής ΡΚΖ (11-6-2003) αναφέρετε μεταξύ των άλλων υπερασπιζόμενος την μη χωροθέτηση ΧΥΤΑ στην Μάνδρα:

«…Εκεί υπάρχει ο βυζαντινός ναΐσκος του 12ου αιώνα του Όσιου Μελέτιου. Ο Όσιος θα μας συγχωρήσετε γιατί έχουμε κι εμείς τις τοπικές μας ιδιορρυθμίες παρόλο ότι είμαστε τόσο κοντά στην Αθήνα – είναι ο Άγιος της περιοχής. Τι θα το κάνετε το εκκλησάκι. Αν πάτε να το κατεδαφίσετε θα συναντήσετε τεράστια αντίδραση. Δεν ξέρω γιατί ο κλήρος δεν έχει ενημερωθεί ακόμα».

Κι έτσι η Μάνδρα «έφυγε» από επιλεγμένη περιοχή και στην θέση της μπήκε η Φυλή. Ακολούθησε το Πολυδένδρι γιατί γειτνίαζε με τη μονή Χρυσοπηγής!. Σε επιστολή κορυφαίων εκκλησιαστικών παραγόντων στην τότε υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Β. Παπανδρέου, τονίζεται ότι πρέπει να ακυρωθεί ακόμα και ως σκέψη η ίδρυση ΧΥΤΑ εκεί.

Ήταν δίκαια και επιστημονικά όλα αυτά κύριε τέως Βουλευτά; Μόνο εσείς είχατε το τοπικό σας δίκιο, εμείς στην Κερατέα που δεν είχαμε τοπικό βουλευτή είμαστε μήπως δουλο-πάροικοι; Τι μας λέτε…

Ο ΧΑΛΙΦΗΣ ΧΑΡΟΥΝΤ ΕΛ ΡΑΣΙΝΤ

Με τον τίτλο αυτό δημοσιεύεται στο ΒΗΜΑ της 16-3-2003 άρθρο σας. Εκεί κριτικάρετε τον τότε πρωθυπουργό Κ. Σημίτη και γράφετε μεταξύ των άλλων:

«… Σύμφωνα μ’ ένα μύθο ο Χαρούντ Ελ Ρασίντ ντύνονταν ζητιάνος ή στρατιώτης έβγαινε κρυφά από το παλάτι του αναμειγνυόταν με τον όχλο στο παζάρι και στους καφενέδες, επισήμαινε τα κακώς κείμενα και μετά τα διόρθωνε, τιμωρώντας ταυτόχρονα τους υπεύθυνους» και παρακάτω συνεχίζετε «ο Χαρούντ Ελ Ρασίντ θα ξεκίναγε σήμερα από τη χωματερή των Άνω Λιοσίων διασχίζοντας οικισμούς παρανόμως μεταναστευσάντων που είναι στημένοι πάνω στα σκουπίδια με υλικά που προέρχονται από αυτά, θα συναντούσε ασφαλώς μέρα μεσημέρι μερικούς από τους μεγαλύτερους και επιθετικότερους αρουραίους της υφηλίου θα τσαλαβουτούσατε στην λάσπη της διαλυμένης λεωφόρου ΝΑΤΟ… για να ανακαλύψει στη χώρα του μεγάλου, του ωραίου και του αληθινού ότι υπάρχει και μια Καλκούτα».

Μια Καλκούτα θέλατε να γίνει εδώ στην Κερατέα στη Λαυρεωτική κε Πάγκαλε, ή κάνουμε λάθος; Με την ευκαιρία αυτή πείτε μας πότε ακολουθήσατε εσείς όταν κυβερνούσατε τα τελευταία χρόνια την προτροπή σας στον κο Σημίτη με το παράδειγμα του χαλίφη; Είσαστε εκτός πραγματικότητας μακριά από τον κόσμο, γι΄ αυτό και το ΠΑΣΟΚ, για παράδειγμα, ήρθε 6ο κόμμα στην Κερατέα στις εκλογές του Μαΐου 2012 με ποσοστό 6%, η Ν.Δ. 3ο με ποσοστό 15,5%, ενώ σε παλαιότερες εκλογές της μεταπολίτευσης και τα δύο μαζί έπαιρναν ποσοστό 70 έως 85%. Τώρα και τα δύο μαζί 21% δεν φτάνουν το πρώτο κόμμα που είναι ο ΣΥΡΙΖΑ με 28%. Δεν το είχαμε δει, ούτε κι εμείς ούτε εσείς, στο πιο τολμηρό όνειρό μας.

Η ΕΠΙΜΕΛΗΤΕΙΑ ΤΟΥ ΒΟΝΑΠΑΡΤΗ

Το φθινόπωρο του 2005 στη τοπική εφημερίδα «ΡΕΠΟΡΤΕΡ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ» γράφετε ένα άρθρο με τον βαρύγδουπο τίτλο «Για να σχεδιάσεις το μέλλον πρέπει να έχεις όραμα» (οέο!) Από εκεί λοιπόν διαβάζουμε:

«…Αν όμως σήμερα κλείσουμε τα μάτια, αύριο θα κληθούμε όλοι μας να πληρώσουμε μεγαλύτερο κόστος προσαρμογής και θα είναι εντελώς άνισα κατανεμημένο αυτό το κόστος. Οι πλέον αδύνατοι «Η επιμελητεία του Βοναπάρτη» θα έχει τις μεγαλύτερες απώλειες. Και χρέος μας όσων ανήκουμε στην σύγχρονη αριστερά, είναι ακριβώς να φροντίσουμε ώστε η επιμελητεία να ακολουθήσει και όχι να χωθεί στα χιόνια του «ρώσικου χειμώνα»…».

Προφανώς κοιμηθήκατε από το 2005 κύριε Πάγκαλε, όπως κλείσατε τα μάτια σας και ένα βράδυ του Μαρτίου του 2011 στα Καλύβια, στη διάρκεια του αποκλεισμού της Κερατέας από τα ΜΑΤ, όταν αυτή «η Επιμελητεία του Βοναπάρτη» των νέων ανέργων, κυρίως της περιοχής μας, μαζεύτηκε αυθόρμητα να σας αποδοκιμάσει. Ήταν όλοι αυτοί που δεν ακολουθούν πια, που ξέμειναν, που βλέπουν τη ζωή τους χωρίς μέλλον (ποιο όραμα!), που βλέπουν στην πόλη τους τα δεκάδες κλεισμένα μικρομάγαζα, για πρώτη φορά στην ιστορία της να ανοίγει ενεχυροδανειστήριο, που βλέπουν φίλους τους να φεύγουν μετανάστες στο εξωτερικό. Που εκείνη την περίοδο είδαν στην πόλη τους τρεις εισβολές των ΜΑΤ. Η πρώτη 11-12-2010 στις 4 το πρωί στο Οβριόκαστρο που κρίθηκε παράνομη από την δικαιοσύνη και κάποιοι πρέπει να λογοδοτήσουν! Η δεύτερη 8-2-2011 που μπήκαν μέσα στην πόλη στα σπίτια και τις αυλές μας και όλοι φάγαμε ξύλο, χημικά και δακρυγόνα. Και άλλες δύο πάλι μέσα στην πόλη στις 29-4 και στις 14-4-2011. Που τότε όλους αυτούς τους νέους αλλά και εμάς τους μεγαλύτερους, τα παιδιά, τους ηλικιωμένους μας αντιμετωπίσατε σαν σκουπίδια.

Κι εσείς επιμένετε για υποκινητές τραμπούκους και τοπικούς Μαυρογιαλούρους. Μα μιλάνε για σχοινί στο σπίτι του κρεμασμένου; Εσείς στο σπίτι σας δεν έχετε Μαυρογιαλούρο; Γιατί δεν κατεβήκατε στις προηγούμενες εκλογές; Γιατί εγκαταλείψατε κι εσείς και η κα Παπανδρέου το καράβι; Δεν πάει το μυαλό των περισσότερων σ’ εκείνον τον Φραντσέσκο Σκετίνο ο οποίος αντί να παραμείνει στο «Costa Concordia» προτίμησε να το εγκαταλείψει;

Και κάτι άλλο…, τραμπούκους στη διάρκεια του αγώνα μας, έλεγε και ο κος Καψής του γνωστού Mega καναλιού, και του δημοσιογραφικού συγκροτήματος (ΝΕΑ-ΒΗΜΑ) που μια ολόκληρη ζωή Πάγκαλο – Ντόρα – Βενιζέλο έβαζαν στα σπίτια μας, που έκρυβαν την αλήθεια των ΧΥΤΑ, γιατί πίσω τους ήταν τα συμφέροντα των εργολάβων. Ή κάνω λάθος;

ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΟΥ ΓΚΡΟΤΕΣΚΟ

Στο βιβλίο σας «Με τον Ανδρέα στην Ευρώπη» (εκδ. ΠΑΤΑΚΗ 2010), στη σελίδα 15 διαβάζουμε για έναν παλαιό πολιτικό που άγγιξε τα όρια του γκροτέσκο – έτσι ακριβώς το γράφετε – και τα έσχατα του προσωπικού εξευτελισμού εξαιτίας του οικογενειακού του περιβάλλοντος.

Αλήθεια, αν ακολουθήσετε το παράδειγμα του Χαρούντ ελ Ρασίντ – και ρωτήσετε σήμερα ποιος πολιτικός διαθέτει τις παραπάνω προϋποθέσεις, για ποιον θα σας απαντήσουν άραγε οι πολίτες; Κλείνοντας θα ήθελα να σας πω ένα αντίο.

Αντίο κύριε Πάγκαλε από την Κερατέα!

14-6-2012
ΓΙΩΡΓΟΣ Π. ΙΑΤΡΟΥ
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ
ΚΕΡΑΤΕΑ