CLOSE WINDOW

Ξεκινάνε στις αρχές Φεβρουαρίου οι διαγωνιστικές διαδικασίες για τις τέσσερις μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων στην Αττική. Στο «πακέτο» μπαίνει και ο διαγωνισμός για την Κερατέα, παρά το γεγονός ότι δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί η απόφαση για τη χωροθέτηση.

Οι διαγωνισμοί θα γίνουν με τη μέθοδο ΣΔΙΤ. Ο φορέας διαχείρισης, στον οποίο συμμετέχουν η περιφέρεια Αττικής και οι 66 δήμοι της περιφέρειας και που ήδη συγκροτήθηκε και θα τρέξει το έργο, θα προκηρύξει ταυτοχρόνως τους διαγωνισμούς για τις τέσσερις περιοχές της Αττικής -Φυλή, Λιόσια, Κερατέα και Γραμματικό- μέχρι το τέλος του μήνα. Ο συνολικός προϋπολογισμός και των τεσσάρων εργοστασίων είναι 430 εκατ. ευρώ. Οι μονάδες θα διαχειρίζονται 1.350.000 τόνους σκουπιδιών ετησίως.
Σημειώνεται ότι ο ανάδοχος του έργου κατασκευής των τεσσάρων εργοστασίων στην Αττική θα αναλάβει για 20-25 χρόνια τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων καθώς και την εμπορική αξιοποίηση των παραγόμενων προϊόντων (κομπόστ, ανακυκλώσιμα υλικά, ενέργεια, δευτερογενές στερεό καύσιμο κ.λπ.). 
Ηδη, μεγάλα ονόματα του επιχειρηματικού κόσμου τόσο από την Ελλάδα όσο κι από το εξωτερικό (κυρίως από Ισπανία) έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την ανάληψη των τεσσάρων έργων που αναμένεται μακροπρόθεσμα να δημιουργήσουν κύκλο εργασιών που θα ξεπερνά τα 4 δισ. ευρώ. 
Οι μέθοδοι και οι τεχνολογίες που θα χρησιμοποιηθούν θα είναι μεικτές και θα είναι αντικείμενο του διαγωνισμού, δηλαδή οι υποψήφιοι ανάδοχοι να προτείνουν τεχνολογία με προϋποθέσεις να είναι αποδεδειγμένα δοκιμασμένη, να είναι περιβαλλοντικά φιλική, αναλαμβάνοντας, όμως, να κάνουν οι ίδιοι τη μελέτη και να προχωρήσουν στην έκδοση νέων τροποποιημένων περιβαλλοντικών όρων.
Το Φεβρουάριο ο διαγωνισμός για τη διαχείριση απορριμμάτων


«Λουκέτο» στις χωματερές

Την ίδια στιγμή, γίνεται προσπάθεια να κλείσουν οι ενενήντα εναπομείναντες επίσημες χωματερές. Για τις 70 από αυτές έχουν ήδη εκδοθεί αποφάσεις κλεισίματος, ωστόσο προβληματισμός υπάρχει για τις υπόλοιπες 20 που αφορούν κυρίως την Αττική, τη Πελοπόννησο και τα νησιά του Αιγαίου, καθώς δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις για τη συγκέντρωση των απορριμμάτων. Μία σκέψη, πάντως, που συζητάτε είναι να προωθηθεί νομοθετική ρύθμιση προκειμένου τα σκουπίδια της Πελοποννήσου να πηγαίνουν σε άλλες διοικητικές περιφέρειες για το μεσοδιάστημα που θα χρειαστεί ώστε να δημιουργηθούν οι απαραίτητοι ΧΥΤΑ-ΧΥΤΥ. Αν και κάτι τέτοιο είναι εξαιρετικά δύσκολο να συμβεί.

Απειλή προστίμων

Η ελληνική κυβέρνηση ευελπιστεί, πάντως, ότι θα αποφύγει τα βαριά πρόστιμα από την Ε.Ε., που μπορεί να φτάσουν μέχρι και 35.000 ευρώ την ημέρα. Σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος, οι υπηρεσίες της Κοινότητας θα δείξουν κατανόηση και θα λάβουν πολύ σοβαρά υπόψη την πρόοδο που έχει επιτελεσθεί. Να σημειωθεί, πάντως, ότι πλέον η ευθύνη αποπληρωμής αυτών των προστίμων, στη περίπτωση που επιβληθούν, ανήκει στους ΟΤΑ, καθώς τα πρόστιμα θα πληρώνονται από τα κονδύλια που δεσμεύονται γι’ αυτούς.
Ο κίνδυνος του προστίμου δεν αφορά μόνο στις ενεργές χωματερές, άλλα και στις ανενενεργές, που δεν έχουν ακόμη αποκατασταθεί. Αυτές είναι συνολικά 395 σε όλη τη χώρα. Σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος, οι 250 θα ενταχθούν σε πρόγραμμα μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου και για τις υπόλοιπες 145 έχουν διατυπωθεί αιτήματα για χρηματοδότηση από τα προγράμματα των Περιφερειών.
Ενα ακόμη πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί είναι οι νέες παράνομες χωματερές που ανοίγουν καθημερινά. Υπολογίζεται ότι τους τελευταίους μήνες σε όλη τη χώρα άνοιξαν περισσότερες από δέκα χωματερές.
imerisia.gr