Θέμα: Προγραμματισμός έργων – συσκέψεις στους δήμους Λαυρεωτικής, Κρωπίας, Μαραθώνα και Ραφήνας-Πικερμίου.
Για δεύτερη εβδομάδα συνεχίστηκαν οι συναντήσεις του Αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής Πέτρου Φιλίππου με δημάρχους της περιοχής στο πλαίσιο των επαφών που πραγματοποιεί για τον καλύτερο προγραμματισμό των έργων που θα υλοποιήσει η Περιφέρεια Αττικής.

Αυτή την εβδομάδα ο κ. Φιλίππου συνοδευόμενος από τον Δ/ντη Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής Γιάννη Ασπρουλάκη, συναντήθηκε την Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου  διαδοχικά με τους Δημάρχους Λαυρεωτικής Δημήτρη Λουκά και Κρωπίας Δημήτρη Κιούση και την επομένη (5/2) με τους Δημάρχους Ραφήνας – Πικερμίου Βασίλη Πιστικίδη και Μαραθώνα Ηλία Ψηνάκη.
Στις παραπάνω συναντήσεις, στις οποίες συμμετείχαν και στενοί συνεργάτες των δημάρχων (αντιδήμαρχοι και υπηρεσιακοί παράγοντες), συζητήθηκε εκτενώς η πρόοδος των εν εξελίξει έργων στους τέσσερεις δήμους αλλά έγινε και ιεράρχηση των προτεραιοτήτων τους όσον αφορά σε έργα υποδομής που αναμένεται να συμβάλλουν σημαντικά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων των περιοχών που ανήκουν στα διοικητικά τους όρια. Παράλληλα, ο κ. Αντιπεριφερειάρχης ενημερώθηκε για τις μελέτες που έχουν ήδη ολοκληρωθεί ή βρίσκονται σε ώριμο στάδιο ώστε να ενταχθούν στο νέο επιχειρησιακό πρόγραμμα.
Στη σύσκεψη στον Δήμο Λαυρεωτικής εξετάστηκαν όλες οι υποβληθείσες προτάσεις που αφορούν κυρίως στην κατασκευή σχολικών μονάδων, τις αποκαταστάσεις παλιών κτιρίων αλλά και την ολοκλήρωση αποχετευτικών έργων. Ωστόσο, η συζήτηση επικεντρώθηκε στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό των 150 χρόνων από την ίδρυση του νεώτερου Λαυρίου, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής.

Στην επόμενη προγραμματισμένη συνάντηση στο Κορωπί, συζητήθηκαν πρωτίστως τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας του ρέματος Ξερέα, που αναμένεται να λύσουν το πρόβλημα της υπερχείλισης του ρέματος και να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τις συχνές καταστροφικές πλημμύρες που σημειώνονται στην περιοχή, το μεγάλο έργο υποδομής «Συλλογή, Μεταφορά, Επεξεργασία και Διάθεση Ακαθάρτων Περιοχών Κορωπίου – Παιανίας», η μελέτη για την αποχέτευση ακαθάρτων των περιοχών Αγία Μαρίνα – Άγιος Δημήτριος και άλλες προτάσεις για την αναβάθμιση της περιοχής.
Την επόμενη μέρα στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στον Δήμο Ραφήνας – Πικερμίου και στην οποία ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής συνοδευόταν από τον Δ/ντη Τεχνικών Έργων της ΠΕΑΑ κ. Ασπρουλάκη αλλά και τον Περιφερειακό σύμβουλο Σπύρο Πάντζα, τέθηκαν υπό συζήτηση θέματα όπως η διαμόρφωση του Μεγάλου Ρέματος της Ραφήνας και οι μελέτες της Περιφέρειας για άλλα ρέματα της περιοχής, η ολοκλήρωση της μελέτης αναβάθμισης της κεντρικής λεωφόρου Φλέμινγκ, καθώς και άλλα έργα αναγκαία για την περιοχή Αιολίδα στο Πικέρμι. Επιπλέον, συζητήθηκε η κατασκευή γηπέδου στη Ραφήνα, αλλά και τα τεράστια προβλήματα που δημιουργεί το λιμάνι της Ραφήνας στην τοπική κοινωνία, το Λιμενικό Ταμείο του οποίου δρα χωρίς κανέναν απολύτως έλεγχο από τον δήμο.
Ολοκληρώνοντας τον κύκλο των επαφών του για αυτή την εβδομάδα, ο κ. Φιλίππου πραγματοποιήσε επίσκεψη στον δήμο Μαραθώνα, στη διάρκεια της οποίας συζητήθηκε η κατασκευή του δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων, το πρόγραμμα βελτίωσης των οδικών δικτύων του Μαραθώνα, η ανακατασκευή του γηπέδου του δήμου καθώς και η κατασκευή του πολιτιστικού κέντρου Μαραθώνα. Στη σύσκεψη αυτή συμμετείχαν και οι Περιφερειακοί σύμβουλοι Νάσος Αναγνωστόπουλος, Ιωάννα Στεργίου, Σπύρος Πάντζας και Αριστείδης Βρούστης.


Εκτός από τα επιμέρους προβλήματα κάθε δήμου, το θέμα που μονοπώλησε το ενδιαφέρον σε όλες τις συσκέψεις ήταν η διαχείριση των απορριμμάτων και η προσπάθεια της νέας περιφερειακής αρχής να υλοποιήσει ένα νέο μοντέλο διαχείρισης, φιλικό προς το περιβάλλον και προσανατολισμένο στη λογική της μείωσης του όγκου των απορριμμάτων. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, η Περιφέρεια Αττικής έστειλε το προηγούμενο διάστημα επιστολές στους δήμους της Αττικής με την οποία τους ζητούσε να εκπονήσουν τοπικά σχέδια διαχείρισης των απορριμμάτων. Σε συνέχεια αυτού του βήματος, διοργανώνεται από την Περιφέρεια και τον ΕΔΣΝΑ το τριήμερο 12-14 Φεβρουαρίου διεθνές συνέδριο για μια «βιώσιμη, οικολογική, οικονομική διαχείριση απορριμμάτων στην Αττική».