Κίνδυνος για τον υδροφόρο ορίζοντα του Λαυρίου: Σε χωματερή φαρμάκων είχαν μετατρέψει σπήλαιο της περιοχής Απάτη φαρμακοποιού από το Λαύριο με παράνομες συνταγογραφήσεις, που αποκαλύφθηκε πρόσφατα, φαίνεται πως συνδέεται με μια πρωτοφανή ανακάλυψη μεγάλης ποσότητας φαρμάκων που βρέθηκε τυχαία, πριν από εννιά μήνες, από τον σπηλαιολόγο Θάνο Ξανθόπουλο και την ομάδα του, σε βάθος 100 μέτρων, σε μεταλλευτικό πηγάδι, στην περιοχή Καμάριζα του Λαυρίου. Ο κ. Ξανθόπουλος ενημέρωσε αμέσως τις αρμόδιες αρχές για το πρωτοφανές εύρημα, επισημαίνοντας τον κίνδυνο που ελλοχεύει όσον αφορά τον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής.

Ύστερα από έρευνες και ελέγχους που πραγματοποίησαν οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Κοινωνικής Ασφάλισης, σε φαρμακεία της περιοχής Λαυρίου, διαπιστώθηκε πως ένας φαρμακοποιός από το Λαύριο, συνεργαζόμενος με γιατρό της περιοχής, ζημίωσε τα ασφαλιστικά Ταμεία του Δημοσίου με πάνω από 36.000 ευρώ, με την κομπίνα των παράνομων συνταγογραφήσεων. Η απάτη διαπιστώθηκε σε έλεγχο που έγινε στο φαρμακείο του, ύστερα από καταγγελίες συναδέλφων του. Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής Κώστας Λουράντος, ανέφερε σε δηλώσεις του ότι πρόκειται για «μία υπόθεση δύο συγγενών, ενός φαρμακοποιού και ενός γιατρού από το Λαύριο, οι οποίοι είχαν στήσει μια μεγάλη κομπίνα».

Πέρα όμως από το ζήτημα της παράνομης συνταγογράφησης και τις κομπίνες στον τομέα του φαρμάκου που επιβαρύνουν με εκατομμύρια ευρώ την τσέπη των ασφαλισμένων, οι σπηλαιολόγοι εγείρουν βασικά ένα μεγάλο οικολογικό ζήτημα. Εκτός από φάρμακα, κάθε λογής σκουπίδι, από ηλεκτρικές συσκευές και αυτοκίνητα, μέχρι και πτώματα έχουν βρει κατά καιρούς σπηλαιολόγοι σε αντίστοιχα πηγάδια και σπήλαια. «Σε όλη την Ελλάδα, ειδικά τα σπήλαια που βρίσκονται κοντά σε οικισμούς, χρησιμοποιούντα συστηματικά σαν σκουπιδότοποι», ανέφερε ο πρόεδρος της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας Γιώργος Αντωνόπουλος. Πέρα από την οικολογική μόλυνση που προκαλείται από τέτοιου είδους ενέργειες, το άλλο μεγάλο θέμα που τίθεται, είναι ότι αυτό επηρεάζει σε πολύ μεγάλο βαθμό την ποιότητα του πόσιμου νερού.