γράφει ο Γιώργος Κόλλιας

Αγαπητοί κ.κ. Κουτσογιάννη, Στάμου και Μαμάση

ΜΙΑ ΑΠΟΨΗ ΤΟΥ ΑΝΥΠΑΡΚΤΟΥ
ΚΑΤΑ ΤΟΥΣ κ.κ. ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ
ΡΕΜΑΤΟΣ

Διάβασα ότι αποτελείτε την επιστημονική ομάδα που έκανε την μελέτη για τα ρέματα του Μαύρου Βουνού στο Γραμματικό (χώρος ΧΥΤΑ), κατόπιν παραγγελία της Γενικής Διεύθυνσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού και Υποδομών της Περιφέρειας Αττικής.

Δεν είμαι ειδικός, συνεπώς δεν θα καταθέσω επιστημονικό αντίλογο στην εργασία σας, την οποία διάβασα με πολλή προσοχή.
Μπορείτε, λοιπόν, να μην με πάρετε στα σοβαρά.
Όμως εγώ γεννήθηκα και μεγάλωσα σ΄ αυτήν την περιοχή.
Εγώ από μικρό παιδί γνωρίζω τα ρέματα του Μαύρου Βουνού στο Γραμματικό. Έζησα γύρω από αυτά τα ρέματα.Δεν τα διάβασα στα “χαρτιά”. Έκανα μπάνιο σ΄ αυτήν την θάλασσα που έγινε πλέον κόκκινη από τις λάσπες του ΧΥΤΑ, μέσα από το -ανύπαρκτο κατά την άποψή σας – ρέμα. κι αυτό δεν το διάβασα στα “χαρτιά”, αλλά το έζησα.
Ξέρω ότι η επιστήμη έχει την δυνατότητα να παρουσιάσει το άσπρο μαύρο. Όμως τα μάτια των ανθρώπων βλέπουν το άσπρο – άσπρο και το μαύρο – μαύρο. Και τα μάτια μου είδαν τα ρέματα να υπάρχουν, πριν την έναρξη του εγκληματικού έργου της κατασκευής του ΧΥΤΑ.
Τα “χαρτιά” σας λένε το αντίθετο. Το ίδιο, βέβαια, έλεγε και ο παραγγελιοδόχος σας. Συμφωνείτε λοιπόν.
Δεν ξέρω, όμως, κατά πόσο συμφωνεί η πραγματικότητα μαζί σας.
Μια απορία μόνο θέλω να εκφράσω. Είναι τόσο μεγάλη η επιστημονική σας κατάρτιση που δεν χρειαστήκατε καμία υδρογεωλογική και υδραυλική μελέτη, αλλά προβήκατε στην διατύπωση συμπερασμάτων με βάση την βιβλιογραφία και κάποια επιτόπια επίσκεψη;
Κι αλήθεια, αφού ο στόχος του παραγγελιοδόχου σας ήταν να “αποδομήσει” την Έκθεση των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, γιατί δεν είδα την παραμικρή αναφορά σας σ΄ αυτήν;
Να είστε καλά και να συνεχίζετε με επιτυχία το επιστημονικό σας έργο.

Εμείς, όμως, οι κάτοικοι της περιοχής, δεν εκτιμάμε αυτό το έργο σας. Για σας, βέβαια, φαντάζομαι, αρκεί που το εκτιμά ο παραγγελιοδόχος σας.
Όσο για μας…

Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε να αποδείξουμε την αλήθεια. Ότι δηλαδή τα ρέματα στο Μαύρο Βουνό του Γραμματικού ΥΠΗΡΧΑΝ ΑΝΕΚΑΘΕΝ. Και θα συνεχίσουν να υπάρχουν, αφού δεν θα επιτρέψουμε ποτέ να ολοκληρωθεί το οικολογικό έγκλημα που συντελείται.

Υ.Γ. 1 Αυτές οι φωτογραφίες, προφανώς κατά την επιστημονική σας γνώμη ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ:

ΕΙΝΑΙ ΦΑΝΕΡΟ ΟΤΙ Σ΄ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ…. “ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ”
ΚΑΝΕΝΑ ΡΕΜΑ!! Ή ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΑΥΤΟ ΒΕΒΑΙΩΝΟΥΝ ΟΙ κ.κ. ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ

ΠΙΣΩ ΔΙΑΚΡΙΝΕΤΑΙ Ο ΧΩΡΟΣ ΤΟΥ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΧΥΤΑ ΚΑΙ
ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΟ “ΑΝΥΠΑΡΚΤΟ” ΡΕΜΑ

ΑΥΤΗ Η “ΚΟΚΚΙΝΗ ΘΑΛΑΣΣΑ” ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΚΥΗΜΑ ΤΗΣ ΦΑΝΑΤΑΣΙΑΣ
ΚΑΤΑ ΤΟΥΣ κ.κ. ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ, ΑΦΟΥ Κ΄ ΑΥΤΟΥΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΡΕΜΑ
ΣΤΟΝ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΧΥΤΑ

Υ.Γ. 2 Κύριοι του skai. Καλή η προσπάθειά σας να στηρίξετε την “μελέτη” των κ.κ. καθηγητών, αλλά οι φωτογραφίες δεν συμφωνούν μαζί σας.

Ακολουθεί το δημοσίευμα του ΣΚΑΙ

ΕΜΠ: Κατάλληλος ο χώρος για τον ΧΥΤΑ στο Γραμματικό

Συμβατός και κατάλληλος χαρακτηρίζεται ο χώρος για την εγκατάσταση ΧΥΤΑ στο Γραμματικό, σύμφωνα με επιστημονική έκθεση που υπογράφουν τρεις καθηγητές του ΕΜΠ.

Η έκθεση ανατέθηκε από την Περιφέρεια Αττικής.

Σύμφωνα με αυτή, ο χώρος χαρακτηρίζεται συμβατός και κατάλληλος για την εγκατάσταση του ΧΥΤΑ, καθώς δεν εντοπίζονται ρέματα, αλλά μικρές εποχικές ροές που δεν επηρεάζουν την απορροή των όμβριων υδάτων.

Με την έκθεση του ΕΜΠ, αποδομειται Έκθεση Ελέγχου των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος που έκανε λόγο για ύπαρξη έξι ρεμάτων και κίνδυνο κατολισθήσεων

Αντίθετα σύμφωνα με τον καθηγητή ΕΜΠ Δημήτρη Κουτσογιάννη, μεγάλος κίνδυνος υφίσταται από την κατάρρευση του έργου το οποίο παραμένει ημιτελές και δε λειτουργεί.

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη απορρίφθηκε από το Μονομελές Πρωτοδικείο η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που είχαν καταθέσει κάτοικοι του Δήμου Μαραθώνα και μέλη της Επιτροπής Αγώνα κατά των ΧΥΤΑ, για την παύση των έργων στο Μαύρο Βουνό Γραμματικού.