Χωρίς απρόοπτα ολοκληρώθηκε η ονομαστική ψηφοφορία, ύστερα από τριήμερη συζήτηση στη Βουλή επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ παρήσχαν ψήφο εμπιστοσύνης στην συγκυβέρνηση, ενώ η ΔΗΜΑΡ ψήφισε «παρών», όπως και οι ανεξάρτητοι βουλευτές, επικεφαλής της «Συμφωνίας για μια Νέα Ελλάδα», Ανδρέας Λοβέρδος και Χρήστος Αηδόνης.

Νωρίτερα ενδιαφέρον είχε η στιχομυθία μεταξύ του πρωθυπουργού και του Αλέξη Τσίπρα. “Είναι η τρίτη φορά που έρχεστε στη Βουλή σε 15 μήνες”, τόνισε ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό και είπε:

“Κοιτάχτε με δεν είναι κακό”. 
“Κοιτάω προς τα εκεί για να μην γελάω”, απάντησε ο πρωθυπουργός, σε μια πρωτοφανή στιχομυθία. 
“Όποιος ξύνεται στη γκλίτσα του τσοπάνη αυτά παθαίνει. Ας προσέχατε κ. Τσίπρα”, τόνισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος και κάλεσε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ σε “προσωπική μονομαχία πολιτικού ήθους”. 
“Πήγα στο Τέξας για να μάθω πώς μονομαχούν στο Ελ Πάσο”, απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας.

Συγκέντρωση στο Σύνταγμα πραγματοποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ


Μαζική συγκέντρωση στο Σύνταγμα πραγματοποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ, την ώρα της συζήτησης για την πρόταση δυσπιστίας, όπου θα γίνουν παρεμβάσεις από βουλευτές, ενώ θα υπάρξει και συναυλία.

“Την ώρα που θα συζητείται η πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, οι εργαζόμενοι και η νεολαία πρέπει να δώσουν ένα ηχηρό μήνυμα αντίστασης στην τρόικα, αντίστασης στο μνημόνιο και στη συρρίκνωση της δημοκρατίας. Φτάνει πια! Σταματάμε την καταστροφή, υπερασπιζόμαστε τη δημοκρατία, αγωνιζόμαστε για τις ζωές μας και το μέλλον των παιδιών μας”, τονίζει η αξιωματική αντιπολίτευση.


Ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του Σαμαρά, Γιώργος Μουρούτης ανέβασε μία φωτογραφία από το 2011 στο προφίλ του στο Twitter, όπου ο χώρος έξω από τη Βουλή είναι άδειος, γράφοντας: “Ώρα 6 – Η επανάσταση καθυστερεί”…

Να σημειωθεί πως ένταση επικράτησε το βράδυ του Σαββάτου στη βουλή, καθώς επίθεση στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποίησαν οι δυνάμεις των ΜΑΤ έξω από το Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ στην Αγία Παρασκευή. Ο ΣΥΡΙΖΑ απείλησε με αποχώρηση από τη συνεδρίαση της Βουλής για την πρόταση μομφής αν δεν παρέμβει ο υπουργός Δημόσιας Τάξης. Ο Αλέξης Τσίπρας κατήγγειλε από το βήμα της Βουλής ότι άτομα με πολιτικά είχαν μπει παρανόμως στην ΕΡΤ και για αυτό το θέμα θα έπρεπε να παρέμβει εισαγγελέας.

Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσης με την Τρόικα

Την ίδια ώρα, με τη συνάντηση της τρόικας με τον κ. Γ. Στουρνάρα, συνεχίζονται σε κλίμα αμοιβαίας καχυποψίας οι συνομιλίες για τα προαπαιτούμενα και το δημοσιονομικό κενό του 2014. Δεν αποκλείεται δε να δημιουργηθεί σκηνικό κρίσης, αν η τρόικα επιμείνει στις αξιώσεις της.

Στην τρόικα εκτιμούν ότι κάποιοι στην κυβέρνηση θέλουν να παρατείνουν, για επικοινωνιακούς λόγους, τις διαβουλεύσεις. Στην ελληνική πλευρά θεωρούν ότι η άτεγκτη στάση μελών της τρόικας καθορίζεται από προσωπικές στρατηγικές και διαμηνύουν πως η Αθήνα δεν πρόκειται να συναινέσει στη λήψη νέων οριζόντιων μέτρων. 
Πάντως και οι δύο πλευρές συμφωνούν ότι πρέπει να υπάρχει ουσιαστική σύγκλιση και πρόοδος έως το Eurogroup της 14ης Νοεμβρίου, αλλιώς είναι πιθανό να μην επιστρέψουν στην Αθήνα οι επικεφαλής του κλιμακίου που θα μεταβούν στις Βρυξέλλες μαζί με τον κ. Στουρνάρα. 
Σε μια τέτοια περίπτωση δεν αποκλείεται ο προϋπολογισμός του 2014 να κατατεθεί στη Βουλή χωρίς να υπάρχει η «έγκριση» των δανειστών.