Ερώτηση για την κατάργηση του άδικου φόρου στο κρασί από τους βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης

Με ερώτηση & Α.Κ.Ε. τους προς τον αρμόδιο Υπουργό Οικονομικών, ο γραμματέας της ΚΟ της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και Βουλευτής Ηρακλείου, Βασίλης Κεγκέρογλου μαζί με τους κ.κ. Γ. Αρβανιτίδη, Θ. Θεοχαρόπουλο, Χ. Κεφαλίδου, Ι. Κουτσούκο, Δ. Κρεμαστινό, Ο. Κωνσταντινόπουλο, Δ. Κωνσταντόπουλο,  Ι. Μανιάτη, Θ. Παπαθεοδώρου, Μ. Τσελέπη και Ε. Χριστοφιλοπούλου, ζητούν την κατάργηση του άδικου και αντιαναπτυξιακού φόρου στο κρασί. 


Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης και Α.Κ.Ε. έχει ως εξής:


Κ.Ο. ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ
ΕΡΩΤΗΣΗ και Α.Κ.Ε
31 Μαρτίου 2016
Προς τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο
Θέμα: Κατάργηση του άδικου και αντιαναπτυξιακού φόρου στο κρασί
Με τις παρεμβάσεις μας στη Βουλή έγκαιρα είχαμε επισημάνει ότι η επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί θα επέφερε σοβαρό πλήγμα στις συνεταιριστικές και ιδιωτικές οινοποιητικές επιχειρήσεις της χώρας με καταστροφικές συνέπειες για τους αμπελουργούς και τους εργαζόμενους στον οινικό τομέα. Είχαμε επίσης εκτιμήσει ότι η επιβολή του φόρου δεν θα απέδιδε τα προσδοκόμενα από την κυβέρνηση έσοδα.
Ήδη με την τρίμηνη εφαρμογή του μέτρου οι επιπτώσεις είναι τραγικές σε όλες τις αμπελουργικές περιοχές.
Η συντριπτική πλειοψηφία των οινοποιείων καταγράφει πτώση του τζίρου, οι οινοποιητικές επιχειρήσεις λόγω έλλειψης ρευστότητας αδυνατούν να καταβάλλουν τον προβλεπόμενο φόρο και συγχρόνως παρατηρείται αύξηση της «μαύρης» διακίνησης κρασιών από διάφορους επιτήδειους με συνέπεια την απώλεια εσόδων από Φ.Π.Α.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
  1. Πόσα είναι τα έσοδα ύστερα από την τρίμηνη εφαρμογή του μέτρου της επιβολής του φόρου στο κρασί;
  2. Με βάση αυτά τα οικονομικά αποτελέσματα προτίθεται η κυβέρνηση να καταργήσει τον άδικο και αντιαναπτυξιακό φόρο στο κρασί;
Και παρακαλούμε να καταθέσετε τα αντίστοιχα έγγραφα στη Βουλή.Οι ερωτώντες βουλευτέςΓιώργος ΑρβανιτίδηςΘανάσης ΘεοχαρόπουλοςΒασίλης Κεγκέρογλου


Χαρά Κεφαλίδου


Γιάννης Κουτσούκος


Δημήτρης Κρεμαστινός


Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος


Δημήτρης Κωνσταντόπουλος


Γιάννης Μανιάτης


Θεόδωρος Παπαθεοδώρου


Μιχάλης Τζελέπης
Εύη Χριστοφιλοπούλου
Σχόλια μέσω facebook