Σοβαρότατες ευθύνες προσάπτουν οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος στις ηγεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος και ΥΠΕΧΩΔΕ των τελευταίων τουλάχιστον 10 ετών, για τη μη τήρηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Επιρρίπτουν δε  ευθύνες στους υπουργούς για συμμετοχή στην υποβάθμιση του περιβάλλοντος της χώρας.
Οι Επιθεωρητές ξεκινώντας από το ΧΥΤΑ του Γραμματικού, χαρακτηρίζουν «κάλπικη» τη μελέτη επισημαίνοντας ότι πρώτα αποφασίστηκε που θα γίνει το έργο και στη συνέχεια προσπάθησαν να “χτίσουν” τις μελέτες, οι οποίες εξαφάνισαν τα τέσσερα ρέματα που υπάρχουν στην περιοχή. Επίσης, η αδειοδότηση έγινε το 2003 σε λιγότερο από 3 μήνες. Τέλος, ισχυρίζονται ότι δέχτηκαν πιέσεις από υπουργό “υπεράνω υποψίας” να μην δημοσιοποιήσουν την έκθεση αυτοψίας.
Από την έκθεση προέκυπτε ότι οι μπουλντόζες εξαφάνισαν τα ρέματα του Γραμματικού ώστε να εμφανιστεί η περιοχή ως η καταλληλότερη για την χωροθέτηση του ΧΥΤΑ. Με τη σειρά τους, οι Επιθεωρητές  είναι διατεθειμένοι να ζητήσουν επανεξέταση της χωροθέτησης.
Κατήγγειλαν, επίσης, ότι το”μαγείρεμα” των μελετών επαναλαμβάνεται σε πολλά μεγάλα έργα και πως οι πολιτικές πιέσεις και τα συμφέροντα δημιουργούν μεγάλο έλλειμμα στην περιβαλλοντική νομοθεσία, ενώ χαρακτήρισαν τη διαβούλευση που προηγείται της ψήφισης νομών  «μίζερη και προσχηματική».
Παράλληλα, πολυάριθμες τροπολογίες που κατατέθηκαν εκ των υστέρων αλλοίωσαν την ουσία πολλών περιβαλλοντικών νομών και οι Επιθεωρητές επιφυλάσσονται να τις προσβάλλουν στο ΣτΕ.
Οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος αποκάλυψαν ότι ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, πρώην υπουργός Περιβάλλοντος, απέφυγε να υπογράψει 10 μεγάλα πρόστιμα που εισηγήθηκαν οι Επιθεωρητές κατόπιν αυτοψίας, χωρίς ωστόσο να αποκαλύψουν το ύψος των προστίμων, ούτε τις επιχειρήσεις που αφορούν.
Σημειώνεται ότι με ειδική τροπολογία που κατατέθηκε από τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, από τις 21/10, όλα τα πρόστιμα, υποχρεωτικά, έπρεπε να περνούν από το γραφείο του υπουργού, καταργώντας τη δυνατότητα να υπογράφονται τα πρόστιμα χαμηλού ύψους από τους περιφερειάρχες.
Μέχρι σήμερα έχουν υπογράφει 60 πρόστιμα από Περιφερειάρχες και 31 από τα 41 από τον υπουργό Γιώργο Παπακωνσταντίνου. Το σύνολο των προστίμων που έχουν εισηγηθεί οι επιθεωρητές ανέρχεται στα 4 εκατ. ευρώ.
Όσο αφορά τις χωματερές οι περιβαλλοντικοί επιθεωρητές ισχυρίζονται πως η «πραγματική εικόνα των χωματερών είναι πολύ χειρότερη από αυτό που δηλώνουμε στις εκθέσεις που αποστέλλουμε στην Ευρώπη». 
Υπάρχει μεγάλη απόκλιση στα στοιχεία, ενώ σύμφωνα με τους επιθεωρητές «σε πολλές περιπτώσεις χωματερές μετονομάστηκαν και αδειοδοτήθηκαν ως ΧΥΤΑ χωρίς να έχει γίνει κανένα πρόσθετο έργο».
Τέλος, την τιμητική τους έχουν τα αυθαίρετα στην καταγγελία των επιθεωρητών, καθώς όπως ισχυρίζονται τους  τελευταίους μήνες, με συνεχείς αυτοψίες, «εντόπισαν μόνο στη Μύκονο  55 αυθαίρετα κτίσματα που θεμελιώθηκαν, μετά τον Ιούλιο του 2011 και κατά παράβαση του νόμου υπέβαλλαν αίτημα τακτοποίησης μέσω του σχετικού νόμου, αλλά και 50 αυθαίρετα που δεν είχαν καν δηλωθεί»

Απάντηση των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος για το θέμα του ΧΥΤΑ Γραμματικού (video)