Σε μία σημαντικότατη πηγή εσόδων έχει μετατρέψει τα απορρίμματα που εναποθέτονται στο ΧΥΤΑ των Ταγαράδων Θεσσαλονίκης, μία εταιρεία η οποία, τα τελευταία τρία χρόνια, αντλεί από το συγκεκριμένο σκουπιδότοπο την πρώτη ύλη για τη λειτουργία της.

Πρόκειται για τη μονάδα βιοαερίου της «Ηλέκτωρ ΑΕ», ισχύος 5 Mwe, τα ετήσια έσοδα της οποίας ανέρχονται σε 2,5 εκατομμύρια ευρώ από την επεξεργασία του «θησαυρού» των σκουπιδιών. Η εταιρεία, που ξεκίνησε τη λειτουργία της το Νοέμβριο του 2006, «καίει» περίπου 3.000 κυβικά μέτρα βιοαερίου την ώρα.

Μάλιστα, όπως είπε στο ΑΠΕ/ΜΠΕ ο εκπρόσωπος της “Ηλέκτωρ” Χριστόδουλος Χατζηδημούλας, οι εκπομπές των αέριων ρυπαντών είναι χαμηλότερες από τα ανώτατα όρια, που είχαν τεθεί παλαιότερα από το ΥΠΕΧΩΔΕ (έγκριση περιβαλλοντικών όρων).

Πρόσθεσε δε πως σημαντικό μέρος της απορριπτόμενης θερμότητας του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής, θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για την τηλεθέρμανση του δημοτικού διαμερίσματος Ταγαράδων. Εξήγησε μάλιστα ότι από την παραγωγή του ηλεκτρικού ρεύματος προκύπτει ζεστό νερό, το οποίο – με ειδικές εγκαταστάσεις και δίκτυο – θα μπορούσε να παροχετεύεται, ώστε να θερμαίνει δωρεάν δημόσια κτίρια, που βρίσκονται σε απόσταση μέχρι και 2.500 μέτρων.

Καλύπτει τις ανάγκες πόλης 80.000 κατοίκων

«Ωστόσο, είναι στο χέρι του δήμου Θέρμης να προχωρήσει στην υλοποίηση έργων, με την κατασκευή ενός αγωγού που θα διοχετεύει το ζεστό νερό», συνέχισε ο κ. Χατζηδημούλας. Σχετική εισήγηση θα παρουσιάσει και κατά τη διάρκεια ημερίδας, που διοργανώνει σήμερα το απόγευμα το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ), στο πλαίσιο της 23ης Agrotica.

Σε ό,τι αφορά την “Ηλέκτωρ”, ανέφερε πως διοχετεύεται στις εγκαταστάσεις της το βιοαέριο που παράγεται στο χώρο ταφής των απορριμμάτων, ώστε να μετατραπεί σε ενέργεια, από την οποία παράγεται ηλεκτρικό ρεύμα, ισχύος 5 μεγαβάτ. Πρόκειται για την ισχύ που χρειάζεται μία πόλη 80.000 κατοίκων – όπως είναι για παράδειγμα οι Σέρρες – ώστε να ηλεκτροφωτιστεί.

Ο κ. Χατζηδημούλας διευκρίνισε, επίσης, πως «το ηλεκτρικό ρεύμα πωλείται στη συνέχεια αποκλειστικά στη ΔΕΗ, ενώ 3% και 9,1% των κερδών αποδίδονται αντίστοιχα στο δήμο της Θέρμης και στο Σύνδεσμο ΟΤΑ Θεσσαλονίκης».

Όπως εξήγησαν οι ειδικοί, το βιοαέριο είναι ένα σύνολο αερίων που παράγονται από τη φυσική αποσύνθεση οργανικών υλών, οι οποίες βρίσκονται στα αστικά απορρίμματα. Βασικό συστατικό του (κατά 50%) είναι το μεθάνιο: αέριος ρύπος με δραστικότητα 21 φορές μεγαλύτερη από το διοξείδιο του άνθρακα, σε ό,τι αφορά τη δημιουργία του φαινομένου του θερμοκηπίου.

Βιοαέριο παράγεται και από τη λάσπη

Η ανεξέλεγκτη έκλυση του μεθανίου στην ατμόσφαιρα αποτελεί πρόβλημα για την ευρύτερη περιοχή και διότι εγκυμονεί κινδύνους ανάφλεξης και πυρκαγιάς. Η συλλογή του βιοαερίου και η μεταφορά του στην εγκατάσταση της ηλεκτροπαραγωγής γίνεται μέσω δικτύου κατακόρυφων και οριζόντιων αγωγών, που βρίσκονται μέσα στον κυρίως όγκο των απορριμμάτων.

Μονάδα παραγωγής και εκμετάλλευσης βιοαερίου έχει εγκαταστήσει και η Εταιρεία Ύδρευσης Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ), στην εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων, στη Σίνδο. Εκεί δημιουργήθηκε μονάδα αναερόβιας χώνευσης για την επεξεργασία της ιλύος (λάσπη), που προκύπτει μετά την επεξεργασία των αστικών λυμάτων της πόλης.

Από τη διαδικασία αυτή παράγεται βιοαέριο, μέρος του οποίου χρησιμοποιείται στο Σταθμό Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας, καθώς αποτελείται περίπου κατά 70% από μεθάνιο και γι’ αυτό διαθέτει ικανή θερμογόνο δύναμη προς καύση.

πηγή