Τους λόγους για τους οποίους η Κυβέρνηση εξακολουθεί να διατηρεί τους ΧΥΤΑ ως τη μοναδική μέθοδο για τη διαχείριση των απορριμμάτων, ζητάει να μάθει ο βουλευτής ΛΑ.Ο.Σ. Αττικής, Μάκης Βορίδης. Συγκεκριμένα, ο κ. Βορίδης κατέθεσε στους υπουργούς Εσωτερικών, Περιβάλλοντος, Υποδομών και Οικονομικών την παρακάτω ερώτηση:


«Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της EUROSTAT που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας, η Ελλάδα είναι σταθερά, η πλέον σπάταλη χώρα σε καταστροφή εκτάσεων γης για δημιουργία των ξεπερασμένων άλλωστε τεχνολογικά Χώρων Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ).

Αυτό οφείλεται στο ότι, η χώρα μας είναι ουραγός στη μέθοδο ανακύκλωσης και κομποστοποίησης, καταλήγοντας έτσι στην ταφή του 95% των σκουπιδιών κατά προσέγγιση, δηλαδή ποσοστό τριπλάσιο του μέσου Ευρωπαϊκού όρου της ΕΕ των 15.

Από την επεξεργασία των ανωτέρω στοιχείων προκύπτει ότι, το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Ελλάδα, δεν οφείλεται στην έλλειψη χώρων ταφής, αφού οι ήδη «διαθέσιμες» εκτάσεις υπερβαίνουν κατά τρεις φορές τον αντίστοιχο μέσο Ευρωπαϊκό όρο, αλλά στην έλλειψη πολιτικής βούλησης για εναλλακτική διαχείριση, παρά το γεγονός ότι η χώρα μας αναγκάζεται εκ του λόγου αυτού να καταβάλει υπέρογκα πρόστιμα για τη μη συμμόρφωσή της με τα ευρωπαϊκά δεδομένα».

Ερωτώνται λοιπόν, οι αρμόδιοι υπουργοί:

α) Ποιος είναι ο λόγος που μέχρι σήμερα η χώρα μας ακολουθεί σε όλη της την Επικράτεια, την προφανώς ατελέσφορη, οικολογικά καταστροφική και παράνομη πολιτική της διατήρησης χώρων Υγειονομικής Ταφής απορριμμά-
των;

β) Ποιες είναι οι διαδικασίες που έχει ή πρόκειται να δρομολογήσει η παρούσα Κυβέρνηση ώστε να καταργηθούν οι ΧΥΤΑ στην Ελλάδα;

πηγή εφημερίδα “δημότης της Αν. Αττικής” 5-2-2010