ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΔΗΜΟΣ ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ
Ταχυδρομική Διεύθυνση: 
Κουντουριώτη  1 Λαύριο  – 19500

             

 

          Κερατέα 1/11/2011
                    
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΘΕΜΑ: Εγκαίνια ΚΑΠΗ Κερατέας
Σε απόλυτο θετικό κλίμα χαράς και κοινωνικής αισιοδοξίας εγκαινιάστηκε το Κέντρο Ανοικτής Προστασίας Ηλικιωμένων (ΚΑΠΗ) Κερατέας, την Παρασκευή 28 Οκτωβρίου.
Ακριβώς μετά την παρέλαση ο Δήμαρχος Λαυρεωτικής κ. Κωνσταντίνος Χ. Λεβαντής μαζί με πλήθος κόσμου κι αφού προηγήθηκε η Θεία Λειτουργία των εγκαινίων, καλωσόρισε τον δωρητή κ. Κωνσταντίνο Α. Πρίφτη στον τόπο του ευχαριστώντας τον για το μοναδικό δώρο στην πιο ευαίσθητη ηλικία του ανθρώπου , την 3η ηλικία. 
Εκεί όπου η αγάπη, η τρυφερότητα και η έγνοια γίνονται ανθρώπινες ανάγκες.
Στη συνέχεια και βάση της ανάλογης απόφασης που πάρθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Λαυρεωτικής, ο κ. Λεβαντής παρέδωσε στον δωρητή κ. Πρίφτη το κλειδί της πόλης ενώ ανακοίνωσε τη μετονομασία της οδού που περνάει μπροστά από το ΚΑΠΗ από «Στρατηλάτου Κωνσταντίνου» σε «Ευεργέτη Κωνσταντίνου Α. Πρίφτη».
Σε ατμόσφαιρα διάχυτης συγκίνησης από την πλευρά του ο δωρητής κ. Κωνσταντίνος Α. Πρίφτης ευχαρίστησε τον Δήμαρχο κ. Κωνσταντίνο Χ. Λεβαντή και όλους τους πολίτες της Κερατέας καλώντας εκείνους που έχουν την οικονομική δυνατότητα να προσφέρουν στον τόπο τους.
Στη συνέχεια ο Δήμαρχος Λαυρεωτικής κάλεσε το γηραιότερο Κερατιώτη δημότη να κόψει την κορδέλα του ΚΑΠΗ. 
Με φανερή τη χαρά όλων ο κ. Σταμάτης Μανώλης 97 ετών έκοψε την κορδέλα των εγκαινίων παραδίδοντας έτσι ένα χώρο αγάπης και φροντίδας για τους ανθρώπους της 3ης ηλικίας στην πόλη της Κερατέας.
Σταματίνα Κωστάκου
Υπεύθυνη Γραφείου Τύπου
Δήμου Λαυρεωτικής

 Η ομιλία του Δημάρχου
 
Συμπολίτισσες και Συμπολίτες,
Κυρίες και Κύριοι,
Σήμερα γίνεται πραγματικότητα ένα ακόμη στολίδι για την πόλη μας.
Παραδίδεται σε χρήση το ΚΑΠΗ Κερατέας, μία ακόμη προσφορά του Κωνσταντίνου Πρίφτη στη γενέθλια πόλη του και τους πολίτες της.
Θυμάμαι ότι από την πρώτη συνάντηση μαζί του πριν 8 χρόνια, στην οποία ήταν παρών και ο συμμαθητής και φίλος του Σωτήρης Παπαθανασίου, μου είχε δηλώσει ότι όνειρο και διακαής του πόθος ήταν να κάνει κάτι για την Τρίτη ηλικία στην πόλη του.
Η αγωνία και το μεγάλο μας πρόβλημα τότε ήταν το Κέντρο Υγείας και κατορθώσαμε να τον μεταπείσουμε να βοηθήσει στην κατασκευή του. Με ποιο τρόπο και πόσο βοήθησε το είδατε όλοι πριν λίγες μέρες όταν άνοιξε τις πόρτες του.
Όμως δεν ξέχασε ποτέ το αρχικό του σχέδιο.
Κάθε φορά που βρισκόμαστε, μου επαναλάμβανε, «Βρες μου οικόπεδο κι εγώ είμαι εδώ. Θα φτιάξουμε και το ΚΑΠΗ.»
Πριν καλά καλά ξεκινήσει η κατασκευή του Κέντρου Υγείας, είχε αρχίσει το σχεδιασμό του νέου έργου.
Και μας το παραδίδει σήμερα, έτοιμο να υποδεχτεί όχι μόνο το ΚΑΠΗ, αλλά και άλλες υπηρεσίες κοινωνικού χαρακτήρα, όπως το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων και το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» το οποίο επεκτείνεται και στην Κερατέα, που θα ενισχύσουν τις προσφερόμενες υπηρεσίες στους συμπολίτες μας που βρίσκονται στην Τρίτη ηλικία.
Ο Δήμος Λαυρεωτικής, η Κερατέα, αποκτούν ένα κτιριακό συγκρότημα 1400 τετραγωνικών μέτρων που, πιστεύω, ότι όμοιό του δεν υπάρχει στη χώρα μας.
Συγκρότημα που περιλαμβάνει εκτός από τους χώρους συνάθροισης και τα γραφεία, φυσικοθεραπευτήριο, γυμναστήριο, ιατρείο, βιβλιοθήκη, αίθουσα δημιουργικής απασχόλησης, ξενώνα, αίθουσα συνεδριάσεων, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων χωρητικότητας τριακοσίων ατόμων, εξωτερικούς χώρους συγκεντρώσεων, κουζίνες και λουτρά, αποθηκευτικούς χώρους, με σύστημα θέρμανσης κα ψύξης.
Το κόστος του έργου πλησίασε τα 2.000.000 ευρώ, γιατί, αν και η σύμβαση μεταξύ Δήμου και Δωρητή προέβλεπε ο δωρητής να αναλάβει την κατασκευή και ο Δήμος τον εξοπλισμό, ο Κώστας ο Πρίφτης ανέλαβε και κάλυψε και τις δαπάνες για τον εξοπλισμό.
Του υποσχόμαστε ότι θα κάνουμε ότι περισσότερο μπορούμε για να καλύψουμε κάθε λειτουργική ανάγκη, ώστε να γίνει μια κυψέλη όχι μόνο φιλοξενίας αλλά και απασχόλησης, δημιουργίας και βοήθειας για τις χιλιάδες ηλικιωμένους συμπολίτες μας.
Σ’ αυτούς χρωστάμε τη ζωή μας , τους οφείλουμε πολλά και συνεχώς φροντίζουμε να τους προσφέρουμε περισσότερα.
Το αποτέλεσμα ξεπερνά κάθε προσδοκία, χάρη στις προσπάθειες του δωρητή αλλά και κάποιων δικών του ανθρώπων που συνέβαλαν τα μέγιστα και τους ευχαριστούμε.
Την σύντροφό του κυρία Έλενα Χάρη, τον οικονομικό διευθυντή των επιχειρήσεών του Δημήτρη Παπαθανασίου και βέβαια τον επιβλέποντα από την αρχή μέχρι το τέλος κύριο Δημήτρη Κωστάκο.
Θέλω επίσης να επισημάνω τη συνεχή, ακούραστη προσπάθεια του φυσικοθεραπευτή μας, του Σάκη του Ορφανίδη και της κοινωνικής λειτουργού Χριστίνας Τσόχαλη.
Οφείλω ακόμη να αναφέρω και να ευχαριστήσω εκ μέρους όλων μας τη συμπολίτισσα μας, κυρία Ελένη Δόγκα και την οικογένειά της, οι οποίοι ανέλαβαν όλες τις δαπάνες για τον εξοπλισμό του φυσικοθεραπευτήριου και του γυμναστήριου στη μνήμη του συζύγου και πατέρα τους. 
Κυρίες και Κύριοι,
Κάθε τόπος, κάθε πολίτης, οφείλει να αναγνωρίζει και να τιμά αυτούς που προσφέρουν.
Ο κύριος Κωνσταντίνος Πρίφτης είναι ο συμπατριώτης μας υπόδειγμα, που έδωσε και δίνει τα μέγιστα στην πόλη που γεννήθηκε και μεγάλωσε.
Αξιότιμε κύριε Κωνσταντίνε Πρίφτη,
Με ιδιαίτερη τιμή και συγκίνηση, ως Δήμαρχος της Λαυρεωτικής σας ανακοινώνω ότι  το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Λαυρεωτικής, με την απόφαση 250 στις 25 Οκτωβρίου 2011, αναγνωρίζοντας την πολύτιμη προσφορά σας στη γη που σας γέννησε και την έμπρακτη και ανυστερόβουλη αγάπη σας στην πόλη μας, αποφάσισε ομόφωνα, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του συνόλου των δημοτών και των πολιτών της Λαυρεωτικής, να σας ανακηρύξει Επίτιμο Δημότη του Δήμου Λαυρεωτικής και να σας απονείμει το κλειδί της πόλης μας.
Καλώ όλους τους συναδέλφους Δημοτικούς και Τοπικούς Συμβούλους να έρθουν κοντά μας για να απονείμουμε εκ μέρους όλων των συμπολιτών μας το κλειδί της πόλης μας, σαν ελάχιστη έκφραση των ευχαριστιών μας προς τον κύριο Κωνσταντίνο Πρίφτη.
Επίσης, το Δημοτικό Συμβούλιο, στην ίδια συνεδρίαση του, με την απόφαση του 251, τιμώντας τη συνολική προσφορά του συμπατριώτη μας, αποφάσισε ομόφωνα να προχωρήσει στη μετονομασία της οδού Στρατηλάτου Κωνσταντίνου, που βρίσκεται εδώ, μπροστά στο ΚΑΠΗ που μας δώρισε, σε οδό Ευεργέτη Κωνσταντίνου Ανδρόνικου Πρίφτη.
Φίλε μας Κώστα,
Σήμερα σε τιμά η πόλη σου, όπως σου πρέπει.
Σε τιμά μια ολόκληρη περιοχή, ένας δήμος που έχει τιμή και αξιοπρέπεια. Που έχει μπέσα. Που αγωνιζόταν πάντα και θα συνεχίσει, όπως απέδειξε και πρόσφατα, να αγωνίζεται για το δίκαιο της, την επιβίωση της και την ανάπτυξή της.
Γι’ αυτή την πόλη πιστεύω ότι και εσύ είσαι περήφανος, όπως και εμείς για εσένα.
Σε ευχαριστούμε για όλα.
 Η ομιλία του κ. Κων/νου Πρίφτη
Κύριε Δήμαρχε
Αγαπητοί μου συμπολίτες σας χαιρετώ.
Σήμερα, εκτός από ημέρα Εθνικής γιορτής είναι για όλους μας και ημέρα χαράς, εγκαινιάζοντας αυτό εδώ το Κ.Α.Π.Η. Κερατέας.
Είναι γεγονός ότι το Κ.Α.Π.Η. σαν σκέψη δωρεάς προηγείτο του Κέντρου Υγείας αλλά διάφοροι άλλοι λόγοι με ανάγκασαν να τελειώσω πρώτα το Κέντρο Υγείας.
Από μικρός πάντα έτρεφα μια ιδιαίτερη συμπάθεια στους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας και ίσως σ’ αυτό να με είχε επηρεάσει η αγάπη μου προς τους γονείς μου και ιδιαίτερα προς τη μητέρα μου που είχα τη χαρά να την έχω μέχρι τα 101 της χρόνια.
Μάλιστα η κυρά Σταματίνα έζησε 101 χρόνια.
Όπως όλοι μας γνωρίζουμε η τρίτη ηλικία έχει τα προβληματάκια της με τα διάφορα πονάκια, την ανασφάλεια, τα μικρά ή μεγάλα οικονομικά προβλήματα που ιδιαίτερα σήμερα είναι πιο έντονα, και όλοι καλούμαστε να τους συμπαρασταθούμε με τον τρόπο που ο   καθένας μας μπορεί. 
                   Πιστεύω αυτό το κτίριο του Κ.Α.Π.Η. να αγκαλιάσει τους φίλους μας της τρίτης ηλικίας και να τους προσφέρει κάποια ζεστασιά με τους καινούργιους και άνετους χώρους του.
                   Ας έρθουμε τώρα να ευχαριστήσουμε και να συγχαρούμε τους ανθρώπους που συνέβαλαν, ο καθένας με τον τρόπο του, στην δημιουργία αυτού του Κ.Α.Π.Η.
                   Τον πρώην Δήμαρχο Κερατέας κ. Αντώνη Αντωνίου ο οποίος έρχεται πρώτος χρονολογικά  ,  και ο οποίος με τις επιδέξιες ενέργειες του μας εξασφάλισε το οικόπεδο Βρανά.
                   Τον πρώην Δήμαρχο Κερατέας κ. Σταύρο Ιατρού επί δημαρχίας του οποίου έγιναν όλες οι ενέργειες για την δωρεά αυτή και εθεμελιώθη το Κ.Α.Π.Η.
                   Πράγματι οι ενέργειες και η βοήθεια του κ. Ιατρού υπήρξαν καθοριστικά στοιχεία στο στήσιμο αυτού του οικοδομήματος.
                   Επίσης τον παρόντα Δήμαρχο κ. Κώστα Λεβαντή ο οποίος από το πόστο του ως αντιπολίτευση μας συμπαραστάθηκε και μας παρείχε κάθε είδους βοήθεια που χρειαζόμασταν.
                   Τον αρχιτέκτονα κ. Κώστα Σφυρή εις τον οποίον οφείλεται το όλο αρχιτεκτονικό σχέδιο και η επίβλεψη του έργου.
                   Να ευχαριστήσω επίσης τα διάφορα Κερατιώτικα συνεργεία που πραγματικά έχουν κάνει μια εξαίρετη δουλειά.
                   Προ περίπου ένα μήνα συμφώνησα με τον               κ. Λεβαντή να αναλάβω επίσης και τον εξοπλισμό αυτού εδώ του Κ.Α.Π.Η.
Αμέσως πήραν θέση δράσης ο οικονομικός διευθυντής της εταιρείας μου ο κ. Δημήτρης Παπαθανασίου μαζί με δύο ικανότατες κυρίες αρχιτεκτόνισσες διακοσμήτριες εσωτερικών χώρων, τις κυρίες Κατερίνα Βασιλάκου και την Αγγελική Αναστασιάδου και με την σύμπραξη του κ. Σάκη Ορφανίδη και Γιώργου Σκλέπα έφεραν το εξοπλιστικό και διακοσμητικό αποτέλεσμα που βλέπετε σήμερα εδώ στο Κ.Α.Π.Η.
Συγχαρητήρια σε όλους.
Υπήρξαν υπέροχοι.
Πληροφορήθηκα ότι η κυρία Δόγκα Ελένη, ξένη όπως λέμε και όχι Κερατιώτισσα, διέθεσε ένα σεβαστό ποσόν για τον εξοπλισμό της αίθουσας φυσικοθεραπείας.
Εγώ προσωπικά αλλά και οι εργαζόμενοι και τα μέλη του Κ.Α.Π.Η. την ευχαριστούμε και εύχομαι η πράξη της να βρει και άλλους μιμητές που θα μπορούσαν να καλύψουν άλλες μελλοντικές ανάγκες του Κ.Α.Π.Η. 
Όπως καταλαβαίνετε άφησα τελευταίον για ευχαριστίες και συγχαρητήρια τον άνδρα της αδελφής μου τον κ. Δημήτρη Κωστάκο.
Δεν θέλω να πω πολλά, απλώς υπήρξε όπως και στο Κέντρο Υγείας Κερατέας η ψυχή του έργου γιατί ξέρει να αγαπά και να δίνεται σε οποιοδήποτε ίδρυμα έχει σχέση με την περίθαλψη του ανθρώπου.
Σε ένδειξη αναγνώρισης της συμβολής του στο στήσιμο αυτού του Κ.Α.Π.Η. θα παρακαλούσα ένα θερμό χειροκρότημα.
Εγώ ως δωρητής δεν χρειάζομαι χειροκροτήματα.
Εγώ υπήρξα ο μαέστρος μιας ορχήστρας και θα μου επιτρέψετε να σας δείξω την ορχήστρα μου που είναι όλοι αυτοί που ανέφερα πιο πάνω.
Αυτούς πρέπει να χειροκροτήσετε.
Εδώ τελειώσαμε με τις ευχαριστίες μας στους διάφορους συντελεστές του έργου αυτού.
Στη συνέχεια θα ήθελα να παρακαλέσω τον Δήμο Λαυρεωτικής και ειδικότερα τον δήμαρχο της  κ. Κώστα Λεβαντή να βρίσκεται πάντα  δίπλα στο Κ.Α.Π.Η. και στους ανθρώπους του, εργαζόμενους και μέλη.
Ξέρω πολύ καλά ότι σήμερα περνάμε μια πάρα πολύ δύσκολη οικονομική περίοδο που δυστυχώς δεν επιτρέπει πολυτέλειες, γιαυτό ας περιοριστούμε στα απολύτως αναγκαία.
Το κτίριο αυτό χρειάζεται λειτουργία, καθαρισμούς και συντήρηση που πιστεύω ο κ. Λεβαντής με τις ευαισθησίες που τον διακρίνουν θα τα καλύψει όλα.  
Έρχομαι τώρα στα μέλη του Κ.Α.Π.Η. πολλά από τα οποία είχα την χαρά να γνωρίσω.
Ανάμεσα μας έχουμε την τύχη, αλλά και την ατυχία θα έλεγα, να παρευρίσκεται και ο φίλος μας ο Γιώργος ο Μπελώνης, Μουσικός καθηγητής το επάγγελμα.
Πιστεύω είναι ένα θετικό μέλος του Κ.Α.Π.Η. που μπορεί όποτε θέλετε να σας διασκεδάζει με τις αιθέριες μελωδίες του.
Τέλος θέλω να συστήσω σε όλους τους εργαζόμενους στο Κ.Α.Π.Η., αλλά και στα μέλη αυτού αγάπη και ομόνοια μεταξύ σας.
Το κάθε μέλος μπορεί να βρει σ’ αυτό εδώ το Κ.Α.Π.Η. τον φίλο του, την φίλη του, για να καλύψει την μοναξιά του, να πάρει αγάπη αλλά και να δώσει αγάπη.
Εύχομαι σε όλους σας πρώτα υγεία και ότι επιθυμεί ο καθένας να γίνεται πραγματικότητα.
Σας χαιρετώ με αγάπη και σας ευχαριστώ που με ακούσατε