Την Κυριακή 31-3-2013 και ώρα 8μ.μ. σας προσκαλούμε στην αίθουσα της «ΧΡΥΣΗΣ ΤΟΜΗΣ» (Λ.Αθηνών-Σουνίου 55, Κεντρική πλατεία Κερατέας) για την  προβολή της ταινίας «Ο Διωγμός» του Γρηγόρη Γρηγορίου, που γυρίστηκε πριν 50 χρόνια στην Κερατέα και την Κακή θάλασσα

Η είσοδος είναι ελεύθερη.
Λίγα λόγια για την ταινία


Το 1964 τον Απρίλιο και για τρεις μήνες ο Γρηγόρης Γρηγορίου, ο «Πατέρας του Ελληνικού Νεορεαλισμού» γυρίζει το Διωγμό μια ταινία που συνδέει δυο μελανές σελίδες της νεότερης Ελληνικής ιστορίας, τη Μικρασιατική καταστροφή και την Κατοχή.
Διευθυντής φωτογραφίας ο Γρηγόρης Δανάλης, στους κεντρικούς ρόλους η Βούλα Ζουμπουλάκη, ο Πέτρος Φυσσούν, ο Φαίδων Γεωργίτσης, ο Μάνος Κατράκης, ο Ανέστης Βλάχος και τη μουσική έγραψε ο Γιάννης Μαρκόπουλος.
Η Κερατέα και η Κακή Θάλασσα επιλέγονται σαν χώροι για τις αρχικές σκηνές της ταινίας που διαρκούν μισή περίπου ώρα.
Σύμφωνα με το σενάριο από το Σαλιχλί, ένα χωριό της μικρασιατικής ακτής , η Κατερίνα Αποστόλου μαζί με τους συγχωριανούς της φεύγει το 1922 κυνηγημένη από τις συμμορίες των Τσέτηδων προς τα Ελληνικά νησιά για να γλιτώσει τη ζωή της, χάνοντας μέσα στον πανικό το παιδί της.
Η Κακή Θάλασσα «υποδύεται» την απέναντι ακτή του Ελληνικού νησιού όπου φθάνει και στήνει το καλύβι της για να αγναντεύει την πατρίδα. Ο χώρος προσφέρεται γιατί την εποχή εκείνη οι κάτοικοι της Κερατέας παραθερίζουν σε παραδοσιακές καλύβες από σχοίνα.
Το 1942, ένα βράδυ πάλι, σύμφωνα με το σενάριο, ένας κυνηγημένος από τους Γερμανούς και βαριά τραυματισμένος αντιστασιακός βρίσκει καταφύγιο εκεί, όπου η Κατερίνα Αποστόλου τον περιθάλπει και κρύβει. Ο φακός στις πρώτες σκηνές του φιλμ μας αποκαλύπτει μια Κακή Θάλασσα παρθένα την άνοιξη του 1964, τον λόφο του Αγίου Παντελεήμονα αμόλυντο, την θάλασσα γύρω και το μοναστήρι με τα μποστάνια και χωρίς ίχνος σπιτιών.
Τα γυρίσματα συνεχίζονται και στην Κερατέα στην οδό Κόδρου στην Πάνω Πλατεία ένα παλιό μαγαζί του Προκόβα – δεν υπάρχει σήμερα- είναι το μπακάλικο του μαυραγορίτη. Σ’ ένα σπίτι πιο κάτω στην οδό Φειδίου –υπάρχει σήμερα- έχει εγκατασταθεί η Γερμανική Κομαντατούρ.
Στο φιλμ αυτό έχουν πάρει μέρος πολλοί κάτοικοι Κερατέας ως κομπάρσοι κι έτσι η θέασή της σήμερα δημιουργεί μια δικαιολογημένη νοσταλγία και συγκίνηση τόσο από την αλλαγή του τοπίου προς το χειρότερο αισθητικά, ιδιαίτερα της ακτής της Κακή Θάλασσας, όσο κι από το γεγονός ότι αναγνωρίζονται άνθρωποι που δεν ζουν, ενώ άλλοι που σήμερα είναι μεσήλικες ο φακός μας τους δείχνει ως παιδιά που ήταν τότε…
Ο Διωγμός παραμένει ένα ενδιαφέρον ιστορικό μελόδραμα που το 1964 ανακηρύχτηκε η καλύτερη ταινία του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.
Στην «ΧΡΥΣΗ ΤΟΜΗ» προβάλλεται με την άδεια της συζύγου του σκηνοθέτη Λένας Γρηγορίου.
Η προβολή αποτελεί και μια μικρή «σπονδή» στον κινηματογράφο «ΘΕΣΠΙΣ» του δικού μας «Σινεμά ο Παράδεισος» όπου στεγαζόταν παλαιότερα στην αίθουσα της «ΧρυσήςΤομής».
Τα στοιχεία είναι από το βιβλίο «ΤΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΛΑΤΩ ΤΗΣ ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ» του Γιώργου Π. Ιατρού.