Την Κυριακή  19 Απριλίου, στην αγωνιστική συγκέντρωση στο Άπαρτο Κάστρο για την  4η επέτειο της αποχώρησης των ΜΑΤ από τον ευρύτερο χώρο του Οβριοκάστρου παρευρέθηκαν πολλοί συμπολίτες , εκπρόσωποι των επιτροπών αγώνα της Φυλής και του Γραμματικού, περιφερειακοί σύμβουλοι, το κίνημα «δεν πληρώνω», αλληλέγγυοι από την Αθήνα. Από την Κερατέα παρευρέθηκαν  ο Πρόεδρος του Αναπτυξιακού Συνδέσμου και Δημ. Σύμβουλος Λαυρεωτικής Σταύρος Ιατρού, ο Δημ. Σύμβουλος Σωτήρης Ιατρού, ο Πρόεδρος και το Δ.Σ. της Χρυσής Τομής Κερατέας, η Πρόεδρος και μέλη του Απόλλωνα Κερατέας και μέλη της ΟΜ Σύριζα Λαυρεωτικής.

Στη συζήτηση για το θέμα των απορριμμάτων,  έγινε ανταλλαγή πληροφόρησης για όσα συνέβησαν στην Ελλάδα και στις Βρυξέλλες ( όπου στις 14 Απριλίου παρευρέθηκαν στην επιτροπή αναφορών της Ευρωπαικής  Ένωσης   οι επιτροπές αγώνα Φυλής και Γραμματικού εξέφρασαν την αντίθεσή τους  για  τα έργα και την κατάσταση που επικρατεί  στις περιοχές τους) και  διατρανώθηκε η επιθυμία όλων μας να φτάσει ο κοινός αγώνας ως την πλήρη δικαίωσή του, με την περιβαλλοντικά σωστή, κοινωνικά δίκαιη,  σύννομη και αποδοτική για τους Δημότες  δημόσια διαχείριση των απορριμμάτων, ανά Δήμο στην Αττική και γενικά  στη χώρα μας.
Εκτιμήθηκε η πορεία της νέας Περιφερειακής Αρχής, που  αφαίρεσε από το σχεδιασμό τα  νέα εργοστάσια στις 4 περιοχές ( Κερατέα, Γραμματικό, Φυλή, Λιόσια) και δεν ανανέωσε τη σύμβαση του εργολάβου για τον ΧΥΤΑ Οβριοκάστρου.  Ο στόχος της να ακολουθήσει την πορεία Ελαχιστοποίηση των σκουπιδιών,  Ανακύκλωση, Κομποστοποίηση, Μεταποίηση, Επανάχρηση ( με δημόσιο χαρακτήρα) είναι και δικός μας στόχος.  Όμως, παραμένει  – ώσπου να αλλάξει  ο νυν Περιφερειακός Σχεδιασμός  και ο νόμος 3164/2003 για όποια νέα χωροθέτηση,-  η υποψηφιότητα  των  περιοχών μας (Φυλή, Γραμματικό Οβριόκαστρο, Φοβόλες.)
Διαπιστώσαμε ότι  από τους 66 Δήμους της Αττικής μόνο 3 – 4  έχουν ενεργοποιηθεί προς αυτούς τους στόχους με δράσεις σχετικές κι ότι ΕΜΕΙΣ που έχουμε συγκροτημένα κινήματα δεν είμαστε ανάμεσά τους…
Δρομολογήσαμε με κοινή αποδοχή τα παρακάτω:

  1. Να εργαστούμε τα κινήματα των 3 περιοχών  συντονισμένα, για να διαμορφώσουμε τα Τοπικά μας προγράμματα για τη διαχείριση των απορριμμάτων  και να πιέσουμε τους Δήμους μας να τα εφαρμόσουν. Υπάρχουν μελέτες που έχουν γίνει και μπορούν να αξιοποιηθούν.
  2. Να ζητήσουμε με κοινό αίτημα  γραπτά από το ΥΠΑΠΕΝ, την κατάργηση του Νόμου 3164/2003 άρθρο 33 για τις νυν χωροθετήσεις και την εκπόνηση νέου Περιφερειακού σχεδιασμού. Να διαδηλώσουμε για αυτό στους Δήμους μας και όπου αλλού χρειάζεται.
  3. Να κάνουμε το ανάλογο νομικό διάβημα για να παραγραφούν οι 20 παρωδίες δικών που ακόμα  εκκρεμούν για τους κατοίκους της Λαυρεωτικής για τον αγώνα μας πριν 4 χρόνια, αφού παράνομοι αποδείχτηκε ότι ήσαν οι εισβολείς ΜΑΤ και οι εντολείς τους…                                  

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΚΕΡΑΤΕΑΣ – ΛΑΥΡΙΟΥ