Η «ΧΡΥΣΗ ΤΟΜΗ» σας προσκαλεί την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου  2017, ώρα 19:00 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Συνδέσμου (Λ. Αθηνών-Σουνίου 55, Κεντρική Πλατεία  Κερατέας), για το αφιέρωμα στον κινηματογραφιστή-σκηνοθέτη  Γρηγόρη Οικονομίδη ο οποίος έφυγε πρόωρα πριν  ένα χρόνο.

Στα πλαίσια του αφιερώματος θα προβληθούν οι δύο ταινίες του: το ντοκιμαντέρ «Ρωμιοί Αρχιτέκτονες της Πόλης» και η ταινία μικρού μήκους «Το όνειρο κάθε Αρχιτέκτονα».
Ο Γρηγόρης Οικονομίδης  ήταν  Δρ. Πολιτικός Μηχανικός και  επιστημονικός συνεργάτης του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1965 και κατοικούσε στην Κερατέα. Είχε ασχοληθεί συστηματικά με την ιστορία της Μικράς Ασίας,  την πολιτιστική  της παράδοση και κληρονομιά. Ήταν  συγγραφέας ενός ιστορικού βιβλίου αλλά και επιστημονικών άρθρων σε ιστορικές περιοδικές εκδόσεις. Έχει σκηνοθετήσει 4 ιστορικά και κοινωνικά ντοκιμαντέρ και μία ταινία μικρού μήκους. Όλα τα ντοκιμαντέρ έχουν προβληθεί στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, αλλά και σε ελληνικά και ξένα τηλεοπτικά δίκτυα.  Υπήρξε αντιπρόεδρος της επιστημονικής «Εταιρείας Μελέτης της καθ’ ημάς Ανατολής» και πρόεδρος της «ΠΑΝΤΕΧΝΙΑ», εργαστήρι τέχνης και πολιτισμού.
Λίγα λόγια για τις ταινίες:
«Ρωμιοί Αρχιτέκτονες της Πόλης»
Το ντοκιμαντέρ έχει αντικείμενο την ανάδειξη της συνεισφοράς των Ρωμιών αρχιτεκτόνων στη διαμόρφωση του αστικού τοπίου της Κωνσταντινούπολης  κατά το 19ο  μέχρι τα μέσα του 20ού αιώνα, είτε αυτοί ήταν διπλωματούχοι μηχανικοί είτε εμπειροτέχνες τεχνίτες, οι επονομαζόμενοι «καλφάδες». Παρά το ότι η επαγγελματική τους δράση ήταν άγνωστη στη σημερινή Τουρκία, σε σχέση με την αντίστοιχη των αρχιτεκτόνων άλλων εθνοτήτων, έχουν αφήσει έντονο το στίγμα τους στο δομημένο περιβάλλον της Κωνσταντινούπολης, εισάγοντας νέους αρχιτεκτονικούς ρυθμούς και μορφολογικά πρότυπα, συμβάλλοντας έτσι καθοριστικά στον εξευρωπαϊσμό της Πόλης. Ταυτόχρονα παρουσιάζεται σημαντικό ιστορικό αρχειακό υλικό, όπως φωτογραφίες της εποχής, προσωπογραφίες και κατάλογοι αρχιτεκτόνων, έγγραφα και σχέδια.                                                                                               Παραγωγή: Σύνδεσμος Αποφοίτων Ζωγραφείου & Γρηγόρης Οικονομίδης
«Το όνειρο κάθε Αρχιτέκτονα»
Η ιστορία ενός αρχιτέκτονα που θα μπορούσε ωστόσο να είναι η ιστορία καθενός από εμάς. Σε μια ιστορική συγκυρία όπου η οικονομική & πολιτική κρίση, συνοδεύεται κι από μια κοινωνική και προσωπική – εσωτερική κρίση για όλους και τον καθένα ξεχωριστά, ο άνθρωπος αναμετράται με τα όνειρα και τις ανάγκες του.                                                                                                     Σκηνοθεσία: Γρηγόρης Οικονομίδης,  Σενάριο: Κώστας Ποντικόπουλος                                     Αρχιτέκτων / Κώστας Βασιλείου:  Ανδρέας Μαριανός Πελάτης / Kος Παπαλάμπρου: Γιάννης Μποσταντζόγλου Ψυχολόγος / Ελένη Αποστόλου: Φωτεινή Ντεμίρη Θυρωρός / Αποστόλης: Δημήτρης Ξηρός Φωνή Γραμματέα: Ίρις Ανδριοπούλου                                                                Παραγωγή: ΠΑΝΤΕΧΝΙΑ Productions 2015

Η είσοδος είναι ελεύθερη.