ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό
Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Θέμα: Απειλείται η 24ωρη λειτουργία του Κέντρου Υγείας Λαυρίου.

Το Κέντρο Υγείας Λαυρίου λειτουργεί από το 1985, καλύπτοντας τις υγειονομικές ανάγκες των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής του Λαυρίου, Κερατέας, Αναβύσσου, Σουνίου, Λεγγρενών αλλά και μεγάλων βιομηχανικών μονάδων της περιοχής όπως ΔΕΗ, ΕΒΟ, ΠΥΡΚΑΛ κ.ά.

Τα τελευταία χρόνια το ΚΥ αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης κύρια σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, την ίδια ώρα που συνεχίζεται η αύξηση του πληθυσμού στην περιοχή λόγω μετεγκατάστασης.

Ιδιαίτερα μετά την εφαρμογή του Ν 3868/10 και τη μη ανανέωση των συμβάσεων των επικουρικών ιατρών, η κατάρτιση προγραμμάτων εφημερίας καθίσταται προβληματική και επικίνδυνη για το υγειονομικό προσωπικό αλλά κυρίως για τους πολίτες που θα έχουν ανάγκη περίθαλψης.

Ήδη για το θέμα έχει ενημερωθεί το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης καθώς και οι υποψήφιοι Δήμαρχοι τις περιοχής για τις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.
Επειδή η λύση η οποία φαίνεται να προκρίνεται από τους αρμόδιους φορείς, είναι να εφημερεύει εναλλάξ το ΚΥ Λαυρίου με το ΚΥ Καλυβίων γεγονός που θα υποβαθμίσει τις υπηρεσίες προς τους πολίτες αφού το ΚΥ Λαυρίου στην 20χρονη και πλέον λειτουργία του εφημέρευε σε 24ώρη βάση ενώ το ΚΥ Καλυβίων παραμένει ανοικτό μέχρι της 10 το βράδυ,

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί έτσι ώστε να συνεχιστεί η απρόσκοπτη 24ωρη λειτουργία του Κ.Υ. Λαυρίου η οποία διασφαλίζει τον χαρακτήρα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην περιοχή και καλύπτει τις συνεχώς αυξημένες υγειονομικές της ανάγκες;

Ο ερωτών βουλευτής

Λαφαζάνης Παναγιώτης