Τους βασικούς άξονες της εναλλακτικής πολιτικής που προτείνει για τη διακυβέρνηση της χώρας παρουσίασε σε συνέντευξή τύπου χθες ο πρόεδρος της Λαϊκής Ενότητας κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης.


Ο κ. Λαφαζάνης προέβλεψε ότι είναι πολύ πιθανό να διενεργηθούν εκλογές αν δεν αποδώσει τα αναμενόμενα η διεύρυνση της κυβέρνησης και υπογράμμισε ότι για να σωθεί η χώρα θα πρέπει να εξέλθει από την Ευρωζώνη και να στηρίζεται πλέον στο δικό της νόμισμα και όχι στο ευρώ.

Λίγο μετά την άφιξή του στη Ρόδο ο κ. Λαφαζάνης είχε συνάντηση με τη διοίκηση του Συλλόγου Εργαζομένων στην ΥΠΑ. Στην συνέχεια συνοδευόμενος από τα μέλη της συντονιστικής επιτροπής της ΛΑΕ κκ. Ιωάννα Μαρίνου, Ευαγγελία Παναή και Δ. Παπαγεωργίου, μετέβη στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, όπου τον υποδέχθηκαν ο αντιπεριφερειάρχης κ. Γιάννης Φλεβάρης, ο πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου κ. Θωμάς Σωτρίλλης και ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος κ. Χρήστος Ευστρατίου.

Ο κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης συναντήθηκε και με το δήμαρχο κ. Φώτη Χατζηδιάκο και συζήτησε μαζί του για θέματα που «καίνε» την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ο δήμαρχος τού χάρισε ένα βιβλίο που απεικόνιζε… νομίσματα.

Τον πρόεδρο της ΛΑΕ προλόγισε στη συνέντευξη τύπου η κ. Ευαγγελία Παναή η οποία υπογράμμισε πως ήταν επιβεβλημένη η επίσκεψή του στη Ρόδο καθώς υπάρχουν αρκετά προβλήματα.

«Ξεκινήσαμε ενημερωτικές συναντήσεις σε όλη τη χώρα. Οι στιγμές είναι κρίσιμες για τη χώρα. Η Ρόδος επιβαρύνεται με προβλήματα. Μου δόθηκε η ευκαιρία να συνομιλήσω με τους εργαζόμενους στο αεροδρόμιο Ρόδου και να ενημερωθώ για το μεγάλο εθνικό έγκλημα που συντελείται. Ο αερολιμένας του νησιού ξεπουλιέται. Στην ουσία τα περιφερειακά αεροδρόμια εκχωρούνται στο γερμανικό κράτος. Στον όμιλο της Fraport συμμετέχει η αεροπορική εταιρεία Lufthansa αλλά και η Aegean. Δεν εκχωρείται μόνο το αεροδρόμιο αλλά και ο τουρισμός της Ρόδου. Τα νησιά γίνονται γερμανικές τουριστικές αποικίες. Ο τουρισμός θα αποφέρει ελάχιστα για το νησί και τους κατοίκους του. Το μέλλον για τη Ρόδο και τα άλλα νησιά είναι δυσοίωνο. Εμείς θα αγωνιστούμε για να μην υλοποιηθεί η συμφωνία. Σύντομα θα έχουμε ανατρεπτικές εξελίξεις στη χώρα μας. Σύντομα θα είμαστε σε θέση να παλέψουμε σε πολιτικό και νομικό επίπεδο την επαναφορά των αεροδρομίων στο ελληνικό δημόσιο», τόνισε ο κ. Λαφαζάνης.

Ο πρόεδρος της ΛΑΕ δήλωσε ότι είναι αντίθετος με την αύξηση του ΦΠΑ που έδωσε τη χαριστική βολή στα νησιά.

«Εμείς θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για να επανέλθουν οι μειωμένοι συντελεστές του ΦΠΑ. Ο νησιωτικός χώρος θα πρέπει να αναβαθμίζεται και να μην πετάγεται στο καλάθι με τα άχρηστα».
Όπως τόνισε ο κ. Λαφαζάνης η κυβέρνηση δεν έχει πολιτικό χρόνο εξαιτίας των επώδυνων μέτρων που δρομολόγησε.

«Η Ελλάδα είναι σε δραματική κατάσταση. Τα μέτρα που δρομολογήθηκαν θα συμβάλουν στην εξόντωση των επιχειρηματιών και των αγροτών που ήδη έχουν ξεκινήσει κινητοποιήσεις. Τέτοιου είδους αγώνες γίνονται κάθε πενήντα και εκατό χρόνια. Η κυβέρνηση θα πρέπει να αποσύρει τα μέτρα και να ξεκινήσει διάλογο. Αν δεν το πράξει οι αγρότες θα σαρώσουν την κυβερνητική αδιαλλαξία. Δεν πρόκειται η συγκεκριμένη κυβέρνηση να μείνει για πολύ με τέτοια μέτρα. Αν δεν τα πάρει γρήγορα πίσω και δεν ξεκινήσει διάλογο με όλους δεν έχει μέλλον. Τα μέλη της “θα τα μαζέψουν γρήγορα και θα φύγουν”. Εμείς δίνουμε μάχη στην πρώτη γραμμή. Ο ελληνικός λαός παλεύει για την επιβίωσή του. Αν περάσουν τα μέτρα θα επέλθει και κοινωνική κατεδάφιση», τόνισε ο κ. Λαφαζάνης.

Ο πρόεδρος της ΛΑΕ αναφέρθηκε και στο μεταναστευτικό και τόνισε ότι η Ελλάδα υφίσταται εκβιασμό στο συγκεκριμένο ζήτημα από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Βλέπουμε ότι και για το προσφυγικό πρόβλημα η Ευρώπη εκβιάζει την Ελλάδα. Το ίδιο έκανε και με το ευρώ. Δεχόμαστε απίστευτους εκβιασμούς. Θέλουν να μετατραπεί η χώρα μας σε απέραντο στρατόπεδο προσφύγων στο όνομα της παραμονής της στη συνθήκη Σένγκεν. Αυτό είναι απαράδεκτο και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από καμία χώρα. Το μέλλον που μας επιφυλάσσουν οι κυρίαρχοι της Ευρώπης είναι άσχημο. Αξιώνουν εκτός από την οικονομική και κοινωνική εξαθλίωση, να γίνει η Ελλάδα ένα απέραντο στρατόπεδο ψυχών. Δεν θα πρέπει να δεχθούμε την ταπεινωτική αυτή μεταχείριση να σηκώσουμε το ανάστημά μας και να ανατρέψουμε δουλοπρεπείς κυβερνήσεις που δεν μπορούν να αντισταθούν και υποκύπτουν στους εκβιασμούς. Να προχωρήσουμε σε ένα νέο ριζοσπαστικό δρόμο με έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη και με προώθηση εθνικού νομίσματος στα πλαίσια ενός προοδευτικού προγράμματος για την ανασυγκρότηση της χώρας», ανέφερε ο κ. Λαφαζάνης.

Σε ερώτηση σχετικά με την πρόταση της ΛΑΕ για το ασφαλιστικό και το φορολογικό σύστημα, ο κ. Λαφαζάνης δήλωσε:

«Η Ελλάδα μπορεί να στηρίξει το ασφαλιστικό σύστημα της. Η κατεδάφισή του είναι βάρβαρη πολιτική επιλογή. Αυτή την ώρα δεν χρειάζονται έκτακτα μέτρα για το ασφαλιστικό. Υπάρχουν χρηματικά αποθέματα για να αντέξει το σύστημα και να δίνονται συντάξεις. Η κυβέρνηση δρομολόγησε επώδυνα μέτρα όχι για να στηριχθεί το σύστημα αλλά για να υλοποιηθούν οι στόχοι του τρίτου μνημονίου. Χρειάζεται σχεδιασμός για την μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη στήριξη του συστήματος. Θα πρέπει όμως να ακολουθηθεί αντιμνημονιακή πορεία για να ανακοπεί η ύφεση και να μπει η χώρα σε αναπτυξιακή τροχιά. Αν συνεχιστεί η ύφεση δεν πρόκειται να λυθούν τα προβλήματα. Εμείς με την πρόταση που έχουμε καταθέσει δίνουμε διέξοδο στην κρίση. Με τα μέτρα που προτείνουμε μπορεί να έχει προοπτική το σύστημα χωρίς περικοπές στις παροχές τις υπηρεσίες και τις συντάξεις. Πρέπει να σταματήσουμε τις ιδιωτικοποιήσεις και να προχωρήσουμε σε εθνικοποίηση των στρατηγικών τομέων της ελληνικής οικονομίας. Ένα σημαντικό μέρος των κερδών να διοχετεύεται για τη στήριξη του ασφαλιστικού συστήματος. Έτσι θα συνδέσουμε τους εργαζόμενους του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα», εξήγησε ο κ. Λαφαζάνης.

Σχετικά με το ενδεχόμενο διενέργειας εκλογών, ο κ. Λαφαζάνης δήλωσε:

«Δεν αποκλείω το ενδεχόμενο να διενεργηθούν εκλογές μέσα στο 2016. Η συγκεκριμένη κυβέρνηση δεν έχει μέλλον. Ο χρόνος μετράει ήδη αντίστροφα για την παραμονή της στην εξουσία. Τα μέτρα που προωθεί δεν πρόκειται να περάσουν. Είναι αντιμέτωπη με μεγάλο κοινωνικό τοίχος. Οι αγρότες, οι εκπρόσωποι των επιστημονικών φορέων, είναι στους δρόμους. Στις 4 Φεβρουαρίου θα δούμε και τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους στους δρόμους. Δεν μπορεί να συγκρατηθεί η αγωνιστική δυναμική. Ακόμη και αν περάσουν τα μέτρα δεν θα εφαρμοσθούν. Θα έχουμε ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις. Μπορεί να έχουμε διεύρυνση της κυβέρνησης. Αυτό δεν θα αντιμετωπίσει όμως τα προβλήματα. Το ζήτημα δεν είναι πόσα κόμματα θα εφαρμόσουν το μνημόνιο . Μπορεί να έχουμε προσφυγή στις κάλπες ίσως και με άλλο εκλογικό νόμο. Η ΛΑΕ έχει μεγάλη δυναμική. Είναι η ανερχόμενη πολιτική δύναμη. Είμαστε οι μόνοι που κάνουμε συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα και παρουσιάζουμε υπεύθυνη ριζοσπαστική πρόταση που μπορεί να ανοίξει δρόμους. Αν διενεργηθούν εκλογές τα ποσοστά της ΛΑΕ θα καταγράψουν άνοδο. Αυτό θα δημιουργήσει ένα μέτωπο αριστερών προοδευτικών αντιμνημονιακών δυνάμεων που θα φέρει τη γνήσια ανατροπή στη χώρα μας», τόνισε ο κ. Λαφαζάνης.

Σε ερώτηση σχετικά με τους βασικούς άξονες της εναλλακτικής πρότασης της ΛΑΕ ο κ. Λαφαζάνης δήλωσε:

«Επιδιώκουμε τη διακοπή της αποπληρωμής του χρέους με στόχο την διαγραφή του, τη “σεισάχθεια” τη γενναία ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους και τη εθνικοποίηση των τραπεζών ώστε να παίξουν ένα αναπτυξιακό ρόλο στη χώρα. Θέλουμε δίκαιη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος ώστε να πληρώσουν και οι πλούσιοι και να πάψουν οι φορολογικές ασυλίες για τα μεγάλα συμφέροντα. Επιδιώκουμε τη στήριξη των εργασιακών δικαιωμάτων, την κατοχύρωση των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων και τη δημιουργία ρευστότητας με φθηνά επιτόκια για τις επιχειρήσεις. Προϋπόθεση για όλα αυτά είναι η έξοδος από την ευρωζώνη και η καθιέρωση εθνικού νομίσματος. Πιστεύουμε πως το εθνικό νόμισμα είναι απαραίτητο εργαλείο για να βγει η χώρα από την κρίση. Δεν είναι δυνατό να ξεφύγουμε από τη μέγκενη των μνημονίων μέσα στην Ευρωζώνη. Το ευρώ είναι μια γερμανική φυλακή. Αντιπροσωπεύει ένα νομισματικό γερμανικό Ράιχ. Εμείς δεν αποδεχόμαστε κάτι τέτοιο. Η χώρα μας δεν είναι αποικία της Γερμανίας. Δεν δεχόμαστε να είναι η Ελλάδα υπό κατοχή. Επιδιώκουμε εθνική ανεξαρτησία, δημοκρατία, τον τερματισμό της λιτότητας και της φορο-λεηλασίας των μικρομεσαίων στρωμάτων».

Ο κ. Λαφαζάνης τόνισε πως η Ευρώπη έφθασε να είναι ένα αντιδραστικό ολοκληρωτικό κατασκεύασμα που μεταχειρίζεται άσχημα τις αδύναμες χώρες και αντιλαμβάνεται την Ελλάδα ως αποικία της .

«Πιστεύουμε πως υπάρχει εναλλακτική λύση την οποία θα στηρίξει η πλειοψηφία του λαού», τόνισε ο κ Λαφαζάνης.

Σχετικά με το εθνικό νόμισμα ο κ. Λαφαζάνης είπε πως μπορεί να μην είναι η δραχμή.

«Το ζήτημα δεν είναι το όνομα που θα φέρει το εθνικό νόμισμα. Θα εκδίδεται από εθνική κεντρική τράπεζα που θα τελεί υπό τον έλεγχο της κοινωνίας και της κυβέρνησης. Αυτή η τράπεζα δεν θα λογοδοτεί στη Φρανκφούρτη. Το εθνικό μας νόμισμα θα είναι το εργαλείο που θα δώσει στην Ελλάδα να ανακτήσει την νομισματική και εθνική της κυριαρχία. Τώρα τα έχουμε παραδώσει όλα σε ξένα χέρια», εξήγησε ο κ. Λαφαζάνης.

Πηγή:www.dimokratiki.gr