Ηχούν… τύμπανα πολέμου για την άρση της απαγόρευσης πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία από το 2014.

Ένας αχός, βαρύς ακούγεται στο εσωτερικό της Κυβέρνησης εν όψει της απόφασης για άρση των πλειστηριασμών α΄ κατοικίας, την οποία επιβεβαίωσε εμμέσως και ο υπουργός Οικονομικών της Κυβέρνησης, καίτοι ουσιαστικά, θα κληθεί να την υλοιποιήσει το υπουργείο Ανάπτυξης και ο αρμόδιος επ αυτού υπουργός, Κωστής Χατζηδάκης.

Μετά από τις διαδοχικές τοποθετήσεις κυβερνητικών βουλευτών κατά τη διάρκεια του τελευταίου δεκαπενθημέρου, οι οποίοι έσπευδαν να στείλουν μήνυμα σε αμφότερους τους κκ Σαμαρά- Βενιζέλο να μην αποτολμήσουν σχετικό εγχείρημα καθώς θα “χτυπήσει” σε σοβαρό κοινοβουλευτικό ύφαλο, τη διαφωνία του για το ζήτημα εξέφρασε σήμερα και ο Ευ. Βενιζέλος.

Κανείς δεν θέλει τους κακοπληρωτές να τους εξαιρούμε, διότι αυτό σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει στεγαστική πίστη. Δεν πρόκειται ποτέ να τράπεζα να ξαναδώσει δάνειο» ανέφερε ο κ Στουρνάρας, πιστοποιώντας ότι το σχέδιο για την άρση τους τελεί υπό επεξεργασία. Διαβεβαίωσε ωστόσο πως «δεν θα θιγεί ο άνθρωπος, ο οποίος λόγω της συγκυρίας δεν μπορεί να ξεπληρώσει το πρώτο του σπίτι».

“Όχι” Βενιζέλου

Οι διαβεβαιώσεις πάντως του κ. Στουρνάρα δε φάνηκαν ικανές να κάμψουν τις αντιρρήσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος σε σημερινή του συνέντευξη στο “Πρώτο Θέμα” διαχώρισε ευκρινώς τη θέση του, διατυπώνοντας ξεκάθαρη διαφωνία για το ενδεχόμενο.

«Η θέση μας είναι απολύτως καθαρή, η απαγόρευση δεν μπορεί να αρθεί, η ενυπόθηκη ή προσημειωμένη
πρώτη κατοικία του φτωχού και μεσαίου νοικοκυριού δεν μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο. Άλλωστε αυτό δε θα βοηθούσε κανέναν ούτε τις τράπεζες» απάντησε χαρακτηριστικά, αποστέλλοντας μήνυμα με εντός κι εκτός της Κυβέρνησης, παραλήπτες.

“Να παραταθεί ως το 2014”

Προπομπός της αντίρρησης του κ. Βενιζέλου στάθηκε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ και βουλευτής Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο οποίος σε συνέντευξή του στο“ΚΕΦΑΛΑΙΟ”που κυκλοφορεί, όχι απλώς διαφωνεί με τους πλειστηριασμούς, αλλά ζητά να παραταθεί η απαγόρευση και το 2014.

«Το ΠΑΣΟΚ έχει και επισήμως εκφράσει την αντίθεσή του σε ενδεχόμενη άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών, πόσο δε μάλλον τώρα που η ελληνική κοινωνία ασφυκτιά οικονομικώς από την ύφεση. Έχουμε ήδη ζητήσει στην Βουλή την παράταση της νομοθετικής ρύθμισης για την απαγόρευση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας μέχρι 200.000 ευρώ και για το 2014», αναφέρει.

Ξεσηκωμός στην Αντιπολίτευση

Σφοδρές αναμένονται και οι αντιδράσεις των κομμάτων της Αντιπολίτευσης τα οποία βρίσκονται με το όπλο παρά πόδα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει σε ανακοίνωσή του πως : “Ο κ. Στουρνάρας, που θαυμάζει τον κ. Σόιμπλε και εναρμονίζεται πλήρως μαζί του στην πολιτική της ακραίας λιτότητας, όχι μόνο για τη χώρα μας, αλλά και για όλη την Ευρώπη, είναι αποκαλυπτικός ως προς τις προθέσεις του. Από τη στιγμή που το πρόγραμμα δεν βγαίνει, τα έσοδα καταρρέουν και η ύφεση βαθαίνει, ετοιμάζει για το φθινόπωρο νέα δυσβάσταχτα μέτρα, αθρόες απολύσεις και κατασχέσεις σπιτιών”.

Πολλάκις “όχι” έχει εκφωνήσει για την άρση των πλειστηριασμών α΄ κατοικίας και ο άλλοτε κυβερνητικός εταίρος των κκ Σαμαρά- Βενιζελου, Φώτης Κουβέλης.

Η ΔΗΜΑΡ σε ανακοίνωσή της επισημαίνει πως “είναι απαράδεκτο, σε μια περίοδο μεγάλης συρρίκνωσης και σε πολλές περιπτώσεις εξαφάνισης του οικογενειακού εισοδήματος, να βάλλεται και το στοιχειώδες δικαίωμα του πολίτη στην κατοικία του” και ζητά να υπάρξει προστασία της εστίας των νοικοκυριών και παράταση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας έως το 2015, καθώς και ευνοϊκότερες ρυθμίσεις των κόκκινων δανείων.

Πηγή: www.capital.gr

Σχόλια μέσω facebook