Την παράταση της δημοτικής τους θητείας από τρεις έως έξι μήνες ή ακόμα και ένα χρόνο, προκειμένου να γίνει διάλογος και να υπάρξει οικονομική ενίσχυση του Καποδίστρια 2, ζητά μεγάλη μερίδα των δημάρχων του ΠΑΣΟΚ από τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση.

Σε συνάντηση που είχαν το βράδυ της Τετάρτης, στο υπουργείο Εσωτερικών, «πρωτοκλασάτοι» δήμαρχοι του ΠΑΣΟΚ, μεταξύ των οποίων ο Π. Κουκουλόπουλος (πρώην δήμαρχος Κοζάνης και νυν βουλευτής), ο δήμαρχος Αμφιλοχίας Απ. Κοιμίσης, ο Ηρακλείου Γ. Κουράκης και ο Πάτρας Α. Φούρας, τέθηκε επί τάπητος το θέμα της διοικητικής μεταρρύθμισης.

Τη συζήτηση απασχόλησε ιδιαίτερα το ενδεχόμενο παράτασης κατά ένα εξάμηνο της τρέχουσας δημοτικής θητείας και αντί για τον Οκτώβριο του 2010 να γίνουν οι εκλογές την άνοιξη ή ακόμα και τον Οκτώβριο του 2011, προκειμένου να προλάβουν να γίνουν οι αλλαγές της διοικητικής μεταρρύθμισης και να ολοκληρωθεί ο Καποδίστριας 2.

Σύμφωνα με τους δημάρχους, δεν γίνεται να υπάρξει μόνο αιρετός περιφερειάρχης και να μην υπάρξει συνένωση των δήμων, ενώ το αίτημά τους βασίζεται τόσο σε τεχνικούς λόγους όσο και για να εξευρεθούν τα χρήματα αλλά και να γίνει ουσιαστικός διάλογος για το θέμα.

Μάλιστα, η γνώμη των συνταγματολόγων, των οποίων ζητήθηκε η συνδρομή (και η οποία εκρίθη ως απαραίτητη, διότι κάτι ανάλογο δεν έχει καταγραφεί στα αυτοδιοικητικά χρονικά από το 1974 έως σήμερα), ήταν ότι μπορεί διά νόμου να παραταθεί η δημοτική και νομαρχιακή θητεία, εφόσον υπάρχει σοβαρός και αιτιολογημένος λόγος.

Η άλλη άποψη που διατυπώνεται όμως από μειοψηφική μερίδα δημάρχων του ΠΑΣΟΚ είναι να προχωρήσει μόνο το θέμα του αιρετού περιφερειάρχη και να γίνουν οι εκλογές του 2014 με τον Καποδίστρια 2.

Ο υπουργός Εσωτερικών, πάντως, δεν έχει ανοίξει ακόμα τα χαρτιά του για το το μέλει γενέσθαι.

Γ. Παπανδρέου: άμεσα ο “Καποδίστριας 2” και ο αιρετός περιφερειάρχης

Για άμεση εφαρμογή του «Καποδίστρια 2» και της αιρετής περιφέρειας ως δεύτερου βαθμού της Αυτοδιοίκησης, δεσμεύτηκε κατά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου: «μετά από διαβούλευση με την ΚΕΔΚΕ, την ΕΝΑΕ και κοινωνικούς φορείς, ξεκινούμε άμεσα την ισχυρή Αυτοδιοίκηση, με τον ισχυρό Δήμο πρώτου βαθμού και την αιρετή Περιφέρεια ως δεύτερο βαθμό», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου.

Παράλληλα μίλησε για ένα νέο διοικητικό χάρτη της Ελλάδας που θα ξεκινά από το κεντρικό κράτος, το οποίο θα περιορίζεται σε επιτελικές λειτουργίες, ενώ δεσμεύθηκε για διαμόρφωση συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σε κάθε δήμο.

Ηράκλειο: άμεσα Διοικητική Μεταρρύθμιση ζητούν οι δήμαρχοι

Στο μεταξύ, την ανάγκη να προχωρήσει άμεσα η διοικητική μεταρρύθμιση έκρινε ομόφωνα η Ολομέλεια των δημάρχων του νομού Ηρακλείου, που συνεδρίασε εκτάκτως την Πέμπτη, μετά από πρόσκληση του προέδρου, δημάρχου Ηρακλείου Γιάννη Κουράκη για το θέμα.

Οπως επισήμαναν, αυτό σημαίνει:

– Κεντρικό επιτελικό κράτος

– Αιρετό περιφερειακό συμβούλιο -Αιρετός περιφερειάρχης

– Συνένωση των υπαρχόντων δήμων σε νέους ισχυρούς, αυτοδύναμους, βιώσιμους και λειτουργικούς δήμους . Για τον σχεδιασμό σε επίπεδο νομού να έχουν αποφασιστικό ρόλο η ΤΕΔΚ και η ολομέλεια των δημάρχων του νομού.

– Κατάργηση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης

– Μεταβίβαση αρμοδιοτήτων και πόρων στη νέα ισχυρή Τοπική Αυτοδιοίκηση.

πηγή