«Μαντάμ ε Μεσιέ, το ατέλειωτο ατελιέ… το μαγικό βεστιάριο. Δανείζουμε απόψε, δεν πουλάμε …κοστούμια για τη μούρλια σας, καπέλα για τα όνειρα σας…ερασιτεχνικώς βεβαίως και πανελληνίως …ο οίκος διανυκτερεύει.» Τα λόγια της παρουσιάστριας του Φεστιβάλ (Γιώτα Κατσαβοχρήστου) έδωσαν εξ’ αρχής το στίγμα (και) της φετινής διοργάνωσης. Η Πάτρα του Καρναβαλιού, η πόλη που ξέρει να τιμά την ερασιτεχνική δημιουργία, άνοιξε το …«ατελιέ» της (σκηνικό των Μαρία Αλανιάδη, Ν. Ντότσικα). Έντεκα ομάδες απ’ όλη τη χώρα (Ν. Μουδανιά, Σύρος, Λέρος, Κερατέα, Βύρωνας, Σάμος, Ζωγράφου, Τριφυλλία, Τρίπολη, Κόρινθος, Γαλλησάς και το δικό μας Κομιτάτο) φόρεσαν τα «κοστούμια» τους και βγήκαν στο σανίδι να σατιρίσουν πρόσωπα και προσωπεία, συνήθειες και εξουσιαστικούς μηχανισμούς. image
Γέλια μέχρι δακρύων και συγκίνηση χάρισαν οι εραστές της τέχνης στο κατάμεστο «Πάνθεον», το βράδυ του Σαββάτου. Παρόντες , ο δήμαρχος Πατρέων Α. Φούρας, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Α. Σκαρμέας, η πρόεδρος του Δ. Συμβουλίου Κ. Κουμπουρλή, ο αντινομάρχης Ι. Ταπεινός, ο πρόεδρος της ΝΕΠΑ Γ. Αγγελόπουλος, ο πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Ε.Πολίτης, ο Σ. Καραχάλιος, οι εκδότες της «Πελοποννήσου» Σπύρος και Ν. Δούκα, η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου Μ. Βενέτη, πολλοί επισκέπτες από άλλες πόλεις και πλήθος συμπολιτών που χειροκρότησαν τα σατιρικά δρώμενα, πολλά εκ των οποίων (με φροντίδα των κειμενογράφων Π. Ψωμά-Φ. Λουριδά) αφορούσαν τους ίδιους! imageΤα σατιρικά δρώμενα που παρουσιάστηκαν ήταν υψηλού επιπέδου και έφεραν την επιτροπή σε πολύ δύσκολη θέση, αφού χρειάστηκε μιάμιση ώρα να αξιολογήσει τους διαγωνιζόμενους. imageimage image

  ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ(23/1/2010)
  ΒΡΑΒΕΙΑ
  ΚΑΛΥΤΕΡΟΥ ΣΑΤΙΡΙΚΟΥ 10ΛΕΠΤΟΥ
  Στο «ΤΡΙΦΥΛΛΙΑΚΟ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ» για το απόσπασμα που παρουσίασε από την «Φαύστα» (Μπόστ)
  ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ ΣΑΤΙΡΙΚΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ
  Στον Ηλία Φλωράκη από την ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ «ΟΝΕΙΡΟΚΥΚΛΟΙ» του ΒΥΡΩΝΑ για τον μονόλογο «Je t’aime»
  ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΣΑΤΙΡΙΚΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ
  Στο ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ “ΘΕΣΠΙΣ” του Δήμου Κερατέας που επέλεξε απόσπασμα από τα «Σκουπίδια» του (Γ. Ξανθούλη)
  ΑΝΔΡΙΚΟΥ ΡΟΛΟΥ
  Μοιράστηκε από κοινού στους, Κώστα Φώτεινα από την «ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΣΑΜΟΥ»,
  για την ερμηνεία του στον «Μονόλογο» (Γ. Σκούρτη), Θοδωρή Λουρίδα από την «ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΡΙΠΟΛΗΣ» για την ερμηνεία του στον «βλαχοδήμαρχο» (Γ. Δάλκου) και Φρανσουά Βουτσίνο από τον «ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟ ΠΟΛΙΤ. ΣΥΛΛΟΓΟ ΓΑΛΗΣΣΑ ΣΥΡΟΥ» για την ερμηνεία του στο απόσπασμα από «Το φιόρο του Λεβάντε» (Γ. Ξενόπουλου)
  ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΥ ΡΟΛΟΥ
  Στην Αναστασία Σουρτζή από το ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ “ΘΕΣΠΙΣ” του Δήμου Κερατέας για την ερμηνεία της στο απόσπασμα από τα «Σκουπίδια» του (Γ. Ξανθούλη)
  ΕΝΔΥΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ
  Στον Δ. Π. Όθωνα από το ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟ ΘΕΑΤΡΟ «ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΩΤΑΣ» για τα κοστούμια του , στο απόσπασμα από τον «Δον Κιχώτη» (Μ. Θερβάντες)
  ΔΙΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΟΥ ΣΑΤΙΡΙΚΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ
  Στην Γεωργία Δάλκου από την «ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΡΙΠΟΛΗΣ» για την διασκευή του γνωστού τραγουδιού «Κορόιδο Μουσολίνι»
  ΚΟΙΝΟΥ
  Στο ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ “ΘΕΣΠΙΣ” του Δήμου Κερατέας που παρουσίασε απόσπασμα από τα «Σκουπίδια» του (Γ. Ξανθούλη) . Η «ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΣΑΜΟΥ», με τον «Μονόλογο» (Γ. Σκούρτη), κατέλαβε την 2η θέση με μόλις 3 ψήφους διαφορά.

ΕΠΑΙΝΟΙ:

   • ΚΑΛΥΤΕΡΟΥ ΔΕΚΑΛΕΠΤΟΥ
   • Στην «ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΣΑΜΟΥ», που παρουσίασε τον του «Μονόλογο» (Γ. Σκούρτη)
   • & στο ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ “ΘΕΣΠΙΣ” του Δήμου Κερατέας που παρουσίασε απόσπασμα από τα «Σκουπίδια» του (Γ. Ξανθούλη)
   • ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ ΣΑΤΙΡΙΚΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ
   • Στους, Κ. Μάγνη από το «ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΚΟ ΚΟΜΙΤΑΤΟ ΠΑΤΡΑΣ» για Το δρώμενο με τίτλο «Τηλεφώνησε μου» , στον Βαγγέλη Πανταζή από το ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ «ΖΩ» του Πνευματικού Κέντρου ΖΩΓΡΑΦΟΥ για το μονόπρακτο «Ο νέος νόμος» και στην Γεωργία Δάλκου από την «ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΡΙΠΟΛΗΣ» για τους μονόλογους «Βλαχοδήμαρχος» & «Εντατικοποίηση»
   • ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟΥ ΣΑΤΙΡΙΚΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ
   • Στο «ΤΡΙΦΥΛΛΙΑΚΟ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ» για την επιλογή αποσπάσματος από την «Φαύστα» (Μπόστ) και στην «ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΣΑΜΟΥ», για την επιλογή του «Μονόλογου» (Γ. Σκούρτη)
   • ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΥ ΡΟΛΟΥ
   • Στην Αγγελική-Ειρήνη Μήτση από την ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ «ΟΝΕΙΡΟΚΥΚΛΟΙ» για την ερμηνεία της στον μονόλογο «Je t’aime»
   • ΑΝΔΡΙΚΟΥ ΡΟΛΟΥ
   Στους, Γιάννη Μανδουραράκη & Γιώργο Τριπόδη από την «ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ
   • ΣΑΜΟΥ», για την ερμηνεία τους στον «Μονόλογο» (Γ. Σκούρτη) , Τάκη Χρυσανθακόπουλο & Γιάννη Καπελούζο από το «ΤΡΙΦΥΛΛΙΑΚΟ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ» για την ερμηνεία τους στο απόσπασμα από την «Φαύστα» (Μπόστ) και Παναγιώτη Μπιρμπίλη από την «ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΡΙΠΟΛΗΣ» για την ερμηνεία του στην «Εντατικοποίηση» (Γ. Δάλκου)
   • ΕΝΔΥΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ
   • Στο «ΤΡΙΦΥΛΛΙΑΚΟ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ» για τα κοστούμια στην «Φαύστα» (Μπόστ)