Ν. Βούτσης, Γ. Τσιρώνης: Αλλαγή πολιτικής με κέντρο τον άνθρωπο και τις καινοτόμες πολιτικές διαχείρισης απορριμμάτων (Video)

Ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Ν. Βούτσης και ο  αναπληρωτής υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γ. Τσιρώνης τόνισαν την ανάγκη αλλαγής πολιτικής σε σχέση με τη διαχείριση των απορριμμάτων που θα έχει στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και την βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη.

Στο συνέδριο μετέφερε τη διεθνή εμπειρία στο θέμα ο Εκπροσώπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Υπεύθυνος Πολιτικής – Διαχείρισης φυσικών πόρων και αποβλήτων Michel Sponar. Οι εργασίες του Διεθνούς Συνεδρίου για τη Διαχείριση των Απορριμμάτων συνεχίζονται με ομιλίες εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της επιστημονικής κοινότητας και φορέων.”Μαζί με τον κόσμο, το λαό οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρέπει να αμφισβητούν και να ηγούνται κινημάτων και πολιτικών που να χαρακτηρίζονται από καινοτομία, εφαρμογή σχεδίων τοπικής κλίμακας στην κατεύθυνση της προστασίας του περιβάλλοντος για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών” τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Νίκος Βούτσης εξηγώντας ότι “δεν πρέπει πλέον οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που βρίσκονται σε εγγύτερη επαφή με τους πολίτες να έχουν απλά το ρόλο της διαχείρισης των κεντρικών πολιτικών της κεντρικής εξουσίας”.
Στην αρχή της ομιλίας του εξέφρασε την συγκίνησή του γιατί όπως είπε: «από αυτό εδώ το βήμα πριν από περίπου 4 χρόνια ως Περιφερειακός Σύμβουλος είχα εισηγηθεί την εναλλακτική προσέγγιση στη διαχείριση των απορριμμάτων. Τότε ήμασταν ‘φωνή βοώντος εν τη ερήμω’», ενώ συγχαίροντας την Περιφερειακή Αρχή σημείωσε ότι η σημερινή πρωτοβουλία του Διεθνούς Συνεδρίου είναι πολύ σοβαρή.

Ως χρεοκοπημένη χαρακτήρισε τη μέχρι σήμερα στρατηγική στη διαχείριση των απορριμμάτων, ενώ τόνισε: «Μακριά από εμάς αντιλήψεις ότι τα σκουπίδια είναι η μεγάλη μπίζνα και ότι πρέπει να κατασκευαστούν τα φαραωνικά εργοστάσια. Η βασική επιλογή στη διαχείριση των απορριμμάτων έχει γίνει και δεν πρέπει να κάνουμε βήμα πίσω, τόσο για τη χώρα μας, όσο και για την Ευρώπη. Λύσεις υπάρχουν, εμπειρία υπάρχει, σύγκλιση απόψεων υπάρχει. Ιδού λοιπόν πεδίον δόξης λαμπρόν».

Ν. Βούτσης: Συστράτευση όλων δήμων, φορέων και κινημάτων για την προστασία του περιβάλλοντος και τη βελτίωση της καθημερινότητα των πολιτών

Γιάννης Τσιρώνης: Τα απορρίμματα ένα χρυσωρυχείο που το αντιμετωπίζουμε ως πρόβλημα


Ο Αναπληρωτής Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Γιάννης Τσιρώνης ξεκινώντας το χαιρετισμό του χαρακτήρισε τα απορρίμματα ως χρυσορυχείο και ως πυλώνα ανάπτυξης, τα οποία όμως μέχρι σήμερα ως χώρα τα αντιμετωπίζουμε ως πρόβλημα. «Τα απορρίμματα εμπεριέχουν σημαντικό πλούτο με διπλή αξία: την πρώτη ύλη και την προστιθέμενη αξία της εργασίας. Δυστυχώς, η οικονομία μας τα τελευταία 50 χρόνια δεν ήθελε να δει αυτήν την αξία και τον πλούτο, γιατί είχε μια μονεταριστική λογική του ΑΕΠ.

Δεν υπήρχε η πολιτική βούληση στη χώρα μας για την επίλυση του προβλήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων. Έχουμε συμμάχους όμως σε αυτή τη μάχη που ξεκινάμε και αυτοί είναι η τεχνογνωσία από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οι ηλικιωμένοι που έχουν την εμπειρία και τη νοοτροπία του δεν πετάμε τίποτα, αλλά και τα νέα παιδιά που είναι πολύ ευαισθητοποιημένα. Επίσης, σύμμαχοί μας είναι οι μεγάλοι καταναλωτές». Τέλος, επεσήμανε τη βοήθεια που θα πρέπει να δοθεί στους Δημάρχους και κλείνοντας τόνισε: «Πρέπει να δούμε τα απορρίμματα ως περιουσιακό στοιχείο και όχι ως απόρριμμα».

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Υπεύθυνος Πολιτικής – Διαχείρισης φυσικών πόρων και αποβλήτων, κ. Michel Sponar, ο οποίος τόνισε ότι το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων είναι ένα ζήτημα που μας αφορά όλους, ενώ πρόσθεσε: «Πρέπει να ελαχιστοποιήσουμε την ιδέα των χωματερών. Δεν απαιτούνται φαραωνικά έργα διαχείρισης των απορριμμάτων. Μέσα από ουσιαστικό διάλογο με τους Δήμους θα πρέπει να αποφασισθεί το καλύτερο μοντέλο». Σχετικά με τη στρατηγική της Κυκλικής Οικονομίας σημείωσε: «Όλα τα υλικά θα πρέπει να ανακυκλώνονται και να ξαναχρησιμοποιούνται.

Βασικός άξονας επιτυχίας είναι η βοήθεια των πολιτών, η ευαισθητοποίησή και η συμμετοχή τους. Είναι ευκαιρία να κινητοποιηθεί η κοινωνία των πολιτών. Οι στόχοι που έχουν τεθεί αφορούν σε ανακύκλωση της τάξης του 70%, κάτι που είναι πολύ φιλόδοξο. Καλωσορίζουμε θετικά τα προγράμματα που θα ενστερνιστούν τη φιλοσοφία αυτή. Θα πρέπει να εκμεταλλευτείτε την εμπειρία που υπάρχει σε άλλα Κράτη, μαθαίνοντας και από τα λάθη των άλλων. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι εδώ για να σας στηρίξει. Μαζί θα βρούμε τον τρόπο να σας βοηθήσουμε».

Οι θέσεις των Δημάρχων Γ. Πατούλη, Γ. Καμίνη, Ηρ. Γκότση και Γ. Μώραλη για τη διαχείριση απορριμμάτων

Με τις ομιλίες εκπροσώπων συλλογικών οργάνων της Αυτοδιοίκησης και Δημάρχων μεγάλων πόλεων συνεχίστηκαν οι εργασίες της πρώτης ημέρας του Διεθνούς Συνεδρίου για τη Διαχείριση των Απορριμμάτων που διοργανώνει η Περιφέρεια Αττικής και ο ΕΔΣΝΑ. 

Γιώργος Πατούλης: Λέμε ναι στη συνεργασία για τη διαχείριση των απορριμμάτων
Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, αφού συνεχάρη τη νέα περιφερειακή αρχή και τον ΕΔΣΝΑ για την πρωτοβουλία τους να προχωρήσουν στη διοργάνωση του Συνεδρίου, τόνισε, μεταξύ άλλων:

«Πρόκειται για ένα σοβαρό ζήτημα που αφορά όχι μόνο την Αττική αλλά και ολόκληρη τη χώρα. Η κύρια ευθύνη όμως αφορά την κεντρική εξουσία. Πρόκειται για σύγκρουση όχι μόνο των μεγάλων επιχειρηματικών κολοσσών αλλά και των μεγάλων συμφερόντων. Οι λύσεις που θα δοθούν δεν αφορούν μόνο την Αττική αλλά ολόκληρη την Ελλάδα. Καθημερινά αντιμετωπίζουμε τραγελαφικές καταστάσεις. Στο διάλογο για το νέο μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων πρέπει να λάβουμε υπόψη την πραγματική κατάσταση που επικρατεί. Η Περιφέρεια Αττικής υποστηρίζει την αλλαγή του περιφερειακού σχεδιασμού με έμφαση στην πρόληψη και την ανακύκλωση. Υποστηρίζουμε την ξεκάθαρη άποψη ότι οι Περιφέρειες να έχουν συμμετοχή αλλά οι Δήμοι να διαχειρίζονται αυτόνομα τα απορρίμματά τους.
Πήρε 20 χρόνια για να καταλήξουμε στο μοντέλο Σγουρού, το οποίο δεν ήταν το ιδανικό. Όμως δεν έχουμε ξεκάθαρη εικόνα και για το μοντέλο που προτείνει η Περιφέρεια. Με την επιστολή της νέας περιφερειακής αρχής στους Δήμους, μας ζητήθηκε σε δύο μήνες να προτείνουμε μοντέλο, χωρίς να γνωρίζουμε τη φιλοσοφία, το χρονοδιάγραμμα, ούτε ποιος θα οριοθετήσει και θα αδειοδοτήσει τους χώρους που θα χρησιμοποιήσουμε.

Πρέπει να μπει τέλος στα σύμμεικτα απορρίμματα αλλά να δούμε και πώς θα επιτευχθεί ο διαχωρισμός στην πηγή και ποιο θα είναι το κόστος.Να μην επιβαρύνουμε με επιπλέον κόστος τα νοικοκυριά που μαστίζονται από την οικονομική κρίση. Να μην αφήσουμε έξω από την οποιαδήποτε απόφασή μας την προστασία της δημόσιας υγείας.

Λέμε «ναι» στη συνεργασία. Συμφωνούμε στην αλλαγή του περιφερειακού σχεδιασμού αλλά να έχουμε τα κατάλληλα οικονομικά και περιβαλλοντικά στοιχεία και να αποφασίσουν οι Δήμοι. Η πολιτεία οφείλει να αποδεχτεί ότι το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων αφορά τον Α’ βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης και να αναγνωρίσει την αδήριτη ανάγκη ότι πρέπει να δημιουργηθεί ένα σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων που να αφορά όλη τη χώρα».


Ηρακλής Γκότσης: Να διασφαλιστεί ο δημόσιος χαρακτήρας

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ), κ. Ηρακλής Γκότσης, ο οποίος σημείωσε: «Το πρόβλημα στη διαχείριση των απορριμμάτων δεν οφείλεται μόνο στην αδυναμία των Κυβερνήσεων και των ΟΤΑ, ούτε στην απουσία της απαραίτητης παιδείας. Ο κύριος λόγος είναι ότι τις τρεις τελευταίες δεκαετίες υπήρξε σχέδιο, το οποίο είχε ως στόχο να συγκεντρώνονται όλα τα απορρίμματα στη Φυλή», ενώ αναφερόμενος στα Αντισταθμιστικά Οφέλη σημείωσε ότι «Με τόσα χρήματα που έχουν δοθεί όλα αυτά τα χρόνια θα είχαν εφαρμοσθεί πολιτικές πολύ πιο οικονομικές και αποτελεσματικές για την προστασία του περιβάλλοντος». Ως Πρόεδρος της ΠΕΔΑ, ο κ. Γκότσης επεσήμανε ότι πρώτος στόχος είναι η αναθεώρηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού και πρόσθεσε: «Να προχωρήσουμε σε ένα νέο σχέδιο που θα είναι πραγματικά νέο, διασφαλίζοντας το δημόσιο χαρακτήρα».


Γιώργος Καμίνης: H Αθήνα έχει ολοκληρωμένο σχέδιο

Ο Δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, τόνισε, μεταξύ άλλων: «Η διαχείριση απορριμμάτων αποτελεί μια τυπική περίπτωση παθογένειας της δημόσιας διοίκησης με όλα τα κλασικά χαρακτηριστικά: προβληματισμό ετών, αδυναμία κατάρτισης σύγχρονου και βιώσιμου σχεδίου, σπατάλη πόρων, ελλιπή κοινωνική ενημέρωση και συμμετοχή. Ήδη έχουμε σε εξέλιξη έργα ιδιαίτερα σημαντικά για την πόλη και την περιβαλλοντική υποδομή της. Εστιάζοντας, επίσης, στην ανακύκλωση, την επεκτείναμε στο σύνολο της πόλης, διαχωρίζοντας επιμέρους κατηγορίες υλικών.

Για το Δήμο Αθηναίων έχει γίνει σαφές ότι πρέπει να στραφούμε στη διαχειριστική λογική και όχι στην τεχνική λύση. Η ουσία βρίσκεται στη φιλοσοφία της διαχείρισης του ζητήματος και ειδικότερα στα εξής: Συνεχής προσαρμογή του σχεδιασμού και ενσωμάτωση των νομοθετικών εξελίξεων και απαιτήσεων της περιβαλλοντικής προστασίας. Ο ΠΕΣΔΑ είναι ξεπερασμένος και πρέπει να αναθεωρηθεί. Πρέπει να εφαρμοστεί η εκτροπή υλικών από τα απορρίμματα και η επεξεργασία τους με στόχο την ανακύκλωση, επαναχρησιμοποίηση και αξιοποίησή τους. Αποτελεί υποχρέωσή μας να ελαχιστοποιηθεί η ταφή απορριμμάτων. Οι λύσεις που θα επιλεγούν πρέπει να είναι ευέλικτες και προσαρμόσιμες στις αυξομειώσεις των παραγόμενων απορριμμάτων. Δεν είναι βιώσιμος κανένας φαραωνικός σχεδιασμός που διπλασιάζει το κόστος. Οι Δήμοι μπορούν και πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να σχεδιάζουν και να υλοποιούν αντί να παρακολουθούν ως θεατές την Κεντρική Διοίκηση. Η Αθήνα έχει συντάξει ένα σχέδιο ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων, με το οποίο ελαχιστοποιεί την ταφή, ενισχύει την ανακύκλωση και διασφαλίζει τη βιωσιμότητά του.
Τέλος, οφείλουμε όλοι μαζί να συνεργαστούμε για να βρεθεί μια βιώσιμη λύση».


Γιάννης Μώραλης: Πρόταση για μονάδα επεξεργασία απορριμμάτων στο Σχιστό

Ο Δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης, αφού συνεχάρη τη νέα περιφερειακή αρχή και τον ΕΔΣΝΑ για την πρωτοβουλία τους να προχωρήσουν στη διοργάνωση του Συνεδρίου, τόνισε, μεταξύ άλλων: «Έχουν δαπανηθεί μεγάλα ποσά σε μελέτες και έργα τα οποία ουδέποτε ολοκληρώθηκαν. Η μέχρι τώρα διαχείριση των απορριμμάτων στηρίζεται στον τωρινό Περιφερειακό Σχεδιασμό, με τον οποίο το πρόβλημα όχι μόνο δεν επιλύεται, αλλά αντίθετα διογκώνεται. Το έλλειμμα της αξιοπιστίας της χώρας μας οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στη μη αποτελεσματική διαχείριση των απορριμμάτων», ενώ αναφερόμενος στο ζήτημα των απορριμμάτων στο Δήμο του σημείωσε: «Ως νέα δημοτική αρχή δουλεύουμε ήδη για να δημιουργήσουμε ένα νέο σχεδιασμό προς την κατεύθυνση της Αειφορίας. Στο πλαίσιο αυτό, ο Πειραιάς θα προτείνει τη δημιουργία Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων στο Σχιστό σε συνεργασία με τους όμορους Δήμους». 

Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Μώραλης, αφού χαρακτήρισε ως «σισύφειο το έργο της διαχείρισης των απορριμμάτων στη χώρα μας μέχρι σήμερα», επεσήμανε: «Αν θέλουμε να κάνουμε ένα άλμα προς τα εμπρός πρέπει να τολμήσουμε. Πρέπει να τολμήσουμε την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου», ενώ κλείνοντας πρόσθεσε: «Πρέπει να υπάρξουν δράσεις ‘ο ρυπαίνων πληρώνει’. Οι πολίτες είναι απαραίτητο και αναγκαίο να είναι συμμέτοχοι». Τέλος για τη μεταφορά λυμάτων από Δήμους της ΒΑ Αττικής στην Ψυτάλλεια επανέλαβε ότι ο Δήμος του είναι κατηγορηματικά αντίθετος.

http://www.xtypos.gr/