Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της Έκθεσης «Μαρκόπουλο 1821». Ανοιχτή η Έκθεση και το Σαββατοκύριακο, 25-26 Μαρτίου, με αφορμή τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου!

Πλήθος κόσμου τίμησε με την παρουσία του, τα εγκαίνια της Έκθεσης «Μαρκόπουλο 1821», που πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή, 17 Μαρτίου 2017, στον εκθεσιακό χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Μαρκοπούλου.
Πρόκειται για μία <Έκθεση – Αφιέρωμα στους Μαρκοπουλιώτες Αγωνιστές>, αλλά και σε  «εκείνους που σκοτώθηκαν σε κάποια από τις Μάχες του Αγώνα και δε μπήκαν σε κανένα κατάλογο “δικαιούχων”» (Μεθενίτης Σ., 2007).

Οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να δουν τα εκτιθέμενα  Αριστεία του Αγώνα, που αφορούν σε Μαρκοπουλιώτες πολεμιστές για την ανεξαρτησία και Φακέλους Αγωνιστών, όπως καταγράφονται στο Βιβλίο του Σταμάτη Μεθενίτη: «Το Μαρκόπουλο των Μεσογείων: Οδοιπορικό στους αιώνες», καθώς επίσης και στοιχεία από τις αγοραπωλησίες στην ευρύτερη περιοχή του Μαρκοπούλου, αφού σύμφωνα με το Πρωτόκολλο του Λονδίνου – 1830, οι Έλληνες όφειλαν να αποζημιώσουν τους «πρώην κτήτορες», με σκοπό να περιέλθει η «γη» στα χέρια τους.
Την έκθεση τίμησαν με την παρουσία τους, ο Αντιπεριφεριαρχής Αν. Αττικής, Πέτρος Φιλίππου, ο Πρόεδρος της Εταιρίας Μελετών Νοτιοανατολικής Αττικής, Νίκος Παπαγιαννάκος, ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Φάνης Σταμπέλος, ο Αντιδήμαρχος Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού & Κοινωνικής Πρόνοιας, Γιώργος Καβασακάλης, η επικεφαλής της παράταξης «Ανατροπή Τώρα», Θάλεια Μπέη, η τ.Αντιδήμαρχος Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού & Κοινωνικής Πρόνοιας και νυν Δημοτική Σύμβουλος, Μαρία Κιμπιζή, η Δημοτική Σύμβουλος, Μπίλλυ Δρίτσα και τα μέλη του Δ.Σ. της «ΚΔΕΜ», Όλγα Μαντζουράνη και Σοφία Μουλά.
Η τ. Αντιδήμαρχος, Μαρία Κιμπιζή, απένειμε τιμητική πλακέτα στον Σταμάτη Μεθενίτη, για την προσφορά του στη διατήρηση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς του τόπου μας. Αξιοσημείωτο είναι πως το έργο του, έπαιξε καθοριστικό ρόλο για την παρουσίαση της Έκθεσης. Έπαινο συμμετοχής, παρέλαβαν και οι μαθητές από το εφηβικό τμήμα Ζωγραφικής, του Προγράμματος «Αθλητισμός & Πολιτισμός για Όλους»,  που με τις φωτογραφίες τους συμμετείχαν στην Έκθεση.
Εξαιρετική ήταν η ξενάγηση του Δημήτρη Νικολάου, μέλους της Εταιρείας Μελετών Νοτιοανατολικής Αττικής, ο οποίος έδωσε επιπλέον πληροφορίες στους παρευρισκόμενους, για τα γεγονότα που πλαισίωσαν το τέλος του Αγώνα, καθώς επίσης και τον τρόπο που περιήλθε η γη στα χέρια των Ελλήνων.
Την Έκθεση κόσμησε ακόμη, το  φωτογραφικό υλικό που διέθεσε η Θεοφανώ Σκοπελίτη, από το πλούσιο αρχείο της.
Κατά τη διάρκεια της Έκθεσης, θα πραγματοποιούνται Εκπαιδευτικά Προγράμματα για τους μαθητές της Α’βαθμιας και Β’βαθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου μας, ενώ θα προγραμματιστούν και παράλληλες δράσεις, όπως περιήγηση στα μνημεία της περιοχής του «Τσιφλικιού» του Ντάγλα και σχετική ενημερωτική – εκπαιδευτική εκδήλωση.
Την Έκθεση μπορείτε να επισκεφθείτε μέχρι και την Δευτέρα, 17 Απριλίου 2017 και ώρες: 10:00π.μ. – 1:00 μ.μ. και 6:00μ.μ. – 8:00μ.μ.
Όποιος φορέας, σύλλογος ή ομάδα, επιθυμεί να ξεναγηθεί, παρακαλούμε να το δηλώσει έγκαιρα στα τηλ: 22990-20179 ή 22990-49393, προκειμένου να ενταχθεί στο πρόγραμμα.

Με αφορμή τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου, η Έκθεση θα παραμείνει ΑΝΟΙΧΤΗ, ειδικά αυτό το Σαββατοκύριακο, 25 και 26 Μαρτίου και ώρες 5:30μ.μ. – 8:30μ.μ. Σας προσκαλούμε να δείτε από κοντά, μεταξύ άλλων, το φωτογραφικό υλικό, μέσα από το οποίο αναδεικνύονται τα ήθη και τα έθιμα της εποχής, για τον επετειακό εορτασμό της 25ης Μαρτίου στην Κεντρική Πλατεία Μαρκοπούλου, από την εποχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και μετά.

Σχόλια μέσω facebook