Ξεκίνησαν τα μεσάνυχτα οι 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ. Συμβολική περικύκλωση των γραφείων της ΔΕΗ στη Χαλκοκονδύλη αυτή την ώρα. Παναττικό συλλαλητήριο σήμερα, ενόψει της κατάθεσης του νομοσχεδίου στη Βουλή για τη «μικρή ΔΕΗ». 13 μονάδες εκτός λειτουργίας.

Παναττικό συλλαλητήριο ενάντια στο νομοσχέδιο για την «μικρή ΔΕΗ» διοργανώνει σήμερα η ΓΕΝΟΠ, στις 19:00 στα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ (Χαλκοκονδύλη 30). Θα ακολουθήσει πορεία μέχρι το Σύνταγμα και οι διαδηλωτές θα καταλήξουν στο υπουργείο Οικονομικών. Στο συλλαλητήριο καλέι και η ΑΔΕΔΥ.

Απεργιακές κινητοποιήσεις θα πραγματοποιηθούν επίσης σε όλους τους Ατμοηλεκτρικούς Σταθμούς 

(ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου, Καρδιάς, Αμυνταίου και Μελίτης στη Δυτική Μακεδονία), στα ορυχεία, στα υδροηλεκτρικά έργα του Πολυφύτου, της Σφηκιάς, του Εδεσσαίου και του Αγρα, στον ΑΗΣ Κομοτηνής, στο υδροηλεκτρικό έργο του Θησαυρού στη Δράμα, στο υδροηλεκτρικό έργο στο Πουρνάρι της Αρτας και σε όλο το υδροηλεκτρικό σύστημα του Αλιάκμονα.

13 θερμοηλεκτρικές μονάδες (λιγνιτικές και φυσικού αερίου) συνολικής ισχύος 2.700 MW έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας λόγω της απεργίας σύμφωνα με ανακοίνωση της ΔΕΗ. Εντός της ημέρας αναμένεται να ανακοινωθεί πρόγραμμα διακοπών ρεύματος σε διάφορες περιοχές της χώρας απο τον Διαχειριστή του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας.

Οι απεργοί είχαν προειδοποιήσει ότι προτίθενται να θέσουν εκτός λειτουργίας μονάδες παραγωγής και ορυχεία, καθώς και ότι θα προχωρήσουν σε κατάληψη διοικητικών γραφείων της ΔΕΗ.

Εν μέσω αντιπαραθέσεων, άρχισε την Τετάρτη στη Βουλή η συζήτηση του νομοσχεδίου.

Για μεγάλη μάχη με τους συνδικαλιστές και την αντιπολίτευση για την κυβέρνηση. Το Μαξίμου απείλησε ανοιχτά με επιστράτευση, εφ’ όσον από οι εργαζόμενοι της Επιχείρησης κατεβάσουν τους διακόπτες, και επενδύει στην παλιά, δοκιμασμένη συνταγή του κοινωνικού αυτοματισμού, δηλαδή στην πιθανή αντίδραση των άλλων κοινωνικών ομάδων.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη, μιλώντας στον ΑΝΤ1, δήλωσε πως η κυβέρνηση δε θα μείνει «με σταυρωμένα χέρια» αλλά θα προστατεύσει το δημόσιο συμφέρον. «Την Ελλάδα δεν την κυβερνούν συντεχνίες, την κυβερνά η κυβέρνηση», είπε η κ. Βούλτεψη κατηγορώντας τους συνδικαλιστές πως έχουν «μπερδέψει» το ρόλο τους, ο οποίος «τελειώνει» όπως είπε, στη διασφάλιση των ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων που εκπροσωπούν.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος, κάλεσε μάλιστα τη ΓΕΝΟΠ να φερθεί όπως αρμόζει σε ένα σύγχρονο συνδικαλιστικό κίνημα και να πάψουν να είναι «υποχείρια» του ΣΥΡΙΖΑ πάνω στα οποία ασκεί την «εξουσιομανία» της η αξιωματική αντιπολίτευση.

Πρωτοβουλία για τη διενέργεια δημοψηφίσματος σχετικά με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ ανέλαβε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας και για τον σκοπό αυτό θα επικοινωνήσει τις επόμενες ώρες με τους επικεφαλής των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης (ΚΚΕ, Ανεξάρτητοι Έλληνες, ΔΗΜΑΡ) και τους ανεξάρτητους βουλευτές, προκειμένου να συγκεντρωθούν υπογραφές 120 βουλευτών κάτω από το αίτημα για το δημοψήφισμα, όπως προβλέπει το άρθρο 44 του Συντάγματος.

Ντ. Μ.
newsroom enet
http://www.enet.gr/

13 μονάδες ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ εκτός λειτουργίας


Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, οι 13 μονάδες της ΔΕΗ που τέθηκαν εκτός λειτουργίας με την έναρξη της απεργίας της ΓΕΝΟΠ είναι οι: Λαύριο 4, Μεγαλόπολη 4, Κομοτηνή, Φλώρινα, από δύο μονάδες στο Αμύνταιο, την Καρδιά και την Πτολεμαΐδα και τρεις μονάδες στον Αγ. Δημήτριο.
Η ισχύς που λείπει από το σύστημα είναι 2.700 μεγαβάτ. Σε λειτουργία, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, παραμένουν 7 θερμικές μονάδες (λιγνίτης και φυσικό αέριο), ισχύος 2200 μεγαβάτ και τα υδροηλεκτρικά.
Μέχρις στιγμής δεν έχουν υπάρξει προβλήματα στην ηλεκτροδότηση καθώς η ζήτηση αυτή την ώρα είναι πολύ χαμηλή. Προβλήματα ενδέχεται να παρουσιαστούν κατά τη διάρκεια της ημέρας, λόγω της χρήσης των κλιματιστικών για την αντιμετώπιση της υψηλότερης θερμοκρασίας.

http://www.newsbomb.gr/