Διαμαρτύρονται για την υποχρεωτική ένταξη των παιδιών από τεσσάρων ετών στα Νηπιαγωγεία

Σε πανελλαδική στάση εργασίας προχωρεί σήμερα, έως τις 12 το μεσημέρι, η ΠΟΕ – ΟΤΑ διαμαρτυρόμενη για τη «μονομερή και προκλητική», όπως τη χαρακτηρίζει, απόφαση του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου να επιβάλλει υποχρεωτική ένταξη των παιδιών από τεσσάρων ετών στα Νηπιαγωγεία.

Οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση θα συγκεντρωθούν στις 9 το πρωί έξω από τα γραφεία της Ομοσπονδίας στην πλατεία Καραϊσκάκη και από εκεί θα κάνουν πορεία διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εσωτερικών στην οδό Σταδίου.

Σε ανακοίνωσή της η ΠΟΕ – ΟΤΑ τονίζει πως οι εργαζόμενοι στην τοπική αυτοδιοίκηση «είναι αποφασισμένοι να υπερασπιστούν τα δικαιώματα των παιδιών, των οικογενειών τους, αλλά και των χιλιάδων εργαζομένων στους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς. Κι αυτό γιατί, η υλοποίηση της απόφασης του υπουργείου Παιδείας να εντάξει υποχρεωτικά στα Νηπιαγωγεία τα παιδιά προνηπιακής ηλικίας (έως το 2006 και νηπιακής ηλικίας) θα σημάνει το τέλος της λειτουργίας των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών, θα οδηγήσει σε απόγνωση χιλιάδες γονείς που τώρα μπορούν να
εμπιστευτούν τα παιδιά τους σε εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό και θα προκαλέσει την απόλυση χιλιάδων εργαζομένων».

«Σήμερα, τα παιδιά προνηπιακής ηλικίας αποτελούν το 40% της συνολικής δυναμικότητας των Βρεφονηπιακών Σταθμών και το 80% της δυναμικότητας των Παιδικών Σταθμών. Η ένταξη των περίπου 45.000 προνήπιων αποκλειστικά στα Νηπιαγωγεία, θα έχει σαν αποτέλεσμα την απόλυση 1.300 Παιδαγωγών, οι οποίοι εργάζονται στα Προνηπιακά Τμήματα των Παιδικών Σταθμών από το 2005 και μέχρι το 2020 με ανανεούμενες συμβάσεις χρηματοδοτούμενες από το Ε.Σ.Π.Α. Επίσης, η απόφαση της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας και γενικότερα της κυβέρνησης, αφού την εξαγγελία του κ. Γαβρόγλου εμφανίστηκε να στηρίζει χθες και ο πρωθυπουργός, είναι μονομερής και αξίζει να σημειωθεί πώς σε κανένα εκπαιδευτικό σύστημα χωρών του ανεπτυγμένου κόσμου δεν είναι η υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή για παιδιά τεσσάρων ετών. Με την απόφαση της δε αυτή η κυβέρνηση εμφανίζεται να καταστρατηγεί τα επαγγελματικά και εργασιακά δικαιώματα των Παιδαγωγών και των αποφοίτων των Τμημάτων Προσχολικής Αγωγής των Τ.Ε.Ι., αλλά ταυτόχρονα και να «σπρώχνει» τους γονείς στην ιδιωτική εκπαίδευση, διαλύοντας δημόσια και δωρεάν παιδεία σε μία περίοδο που η κοινωνία είναι εξαθλιωμένη από τα συνεχή μνημόνια» προσθέτει η ΠΟΕ – ΟΤΑ.

Οι εργαζόμενοι δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν και μετά την Πέμπτη 11 Μαΐου 2017 τις κινητοποιήσεις τους «αν η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας εμμείνει στην απόφαση της προκειμένου να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας των Παιδαγωγών προσχολικής ηλικίας των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών», να προασπιστεί το δικαίωμα των γονέων παιδιών προνηπιακής και νηπιακής ηλικίας να επιλέγουν τη δομή Προσχολικής Αγωγής που επιθυμούν να φοιτήσει το παιδί τους και «να προστατευτεί το δικαίωμα των παιδιών να είναι παιδιά προσχολικής ηλικίας και όχι «μαθητές» από τα τέσσερα χρόνια τους».