Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΗ!
ΤΟ ΨΕΜΑ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΜΟΝΟ ΠΡΟΣΩΡΙΝΕΣ ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ
Με αφορμή πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της τοπικής εφημερίδας «Εβδόμη» και αναδημοσίευσή του σε γνωστό τοπικό blog ότι  ο πρώην Δήμαρχος Λαυρεωτικής και επικεφαλής της Δημοτικής Καινοτομίας Δημήτρης Λουκάς και 12 πρώην μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λαυρεωτικής , δήθεν ετέλεσαν το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος εξαιτίας του γεγονότος ότι με την απόφαση υπ΄αριθμ. 195/08 ενέκριναν την απόφαση της Δημοτικής Επιχείρησης Ανάπτυξης Λαυρίου (ΔΕΑΛ) για την αξιοποίηση και εκμίσθωση έκτασης 80 περίπου στρεμμάτων στη θέση «ΦΟΥΓΑΡΟ» του Δήμου Λαυρεωτικής,                                                                                          
απαντάμε:
ΠΑΓΙΑ ΤΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗ – ΣΟΦΡΩΝΗ

Δεν αποτελεί πλέον έκπληξη για κανέναν το γεγονός ότι όταν η Δημοτική Καινοτομία, η παράταξη που σκοπό και στόχο έχει να δώσει ένα ελπιδοφόρο μήνυμα και ελπίδα στους πολίτες της Λαυρεωτικής πραγματοποιώντας παρεμβάσεις και εκδηλώσεις για ουσιαστικά θέματα που απασχολούν τους συμπολίτες μας, η παράταξη του κ. Λεβαντή εφαρμόζει τη συνήθη προσφιλή τακτική της: λασπολογία, παραπληροφόρηση και δημιουργία εντυπώσεων μέσω του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου, με σκοπό να καλύψουν την ανεπάρκειά τους στη καθημερινότητα, στα έργα, στη κοινωνική πρόνοια και στους υπόλοιπους τομείς διαχείρισης του Δήμου.
Το έχουμε τονίσει πολλές φορές, το επαναλαμβάνουμε : όποιος δεν παράγει πολιτική, παράγει συκοφαντίες, οι οποίες όμως όλες ανεξαιρέτως έχουν κοντά ποδάρια. Στην περίπτωση δε του κ. Λεβαντή συνυπολογίζεται και ο παράγων του πολιτικού πανικού, τον οποίο και πολύ πρόσφατα τον διαγνώσαμε με την επιστολή προς….Κουβαριώτες, στην οποία δε δυσκολευτήκαμε καθόλου να δώσουμε τον τίτλο : ΄΄ ελάτε γιατί χανόμαστε….΄΄ΠΑΓΙΟΣ ΠΟΘΟΣ ΤΟΥ ΓΝΩΣΤΟΥ ΔΙΔΥΜΟΥ
Διακαής πόθος της απερχόμενης διοίκησης Σοφρώνη-Λεβαντή ήταν και είναι ο αποκλεισμός από τις ερχόμενες δημοτικές εκλογές της 18ης Μαίου 2014 του πρώην Δημάρχου Λαυρεωτικής και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δημοτικού Συμβουλίου Δημήτρη Λουκά. Δυστυχώς για αυτούς μέχρι σήμερα  δεν υπήρξε καταδίκη από δικαστήριο, ούτε καν παραπομπή, παρά το γεγονός ότι είχαν οργιάσει οι ίδιοι και τα παπαγαλάκια τους, με το να διαδίδουν από το Γενάρη του 2011 ότι ο Λουκάς θα πάει φυλακή και δεν θα μπορέσει να κατέβει στις εκλογές του 2014.

ΠΑΓΙΟ ΑΙΤΗΜΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ
Ακριβώς επειδή καταλάβαμε από την πρώτη στιγμή το δυσώδες περιβάλλον της σκανδαλολογίας, ζητήσαμε εξαρχής από τη διοίκηση ό, τι στοιχεία έχει, εάν έχει, να τα παραδώσει στη δικαιοσύνη.
Ζητήσαμε δε δημόσια από την πρώτη στιγμή να πραγματοποιήσει εξονυχιστικό οικονομικό έλεγχο για τα τελευταία 8 χρόνια και στην Κερατέα και στο Λαύριο και στην Καμάριζα.
Η διοίκηση Λεβαντή φυσικά και δεν έκανε τίποτε από τα δύο. Στην πρώτη περίπτωση γιατί δεν είχε απολύτως τίποτε, στη δεύτερη γιατί αυτοί που φοβούνται πραγματικά δεν είμαστε εμείς, αλλά ο κ. Λεβαντής και οι συν αυτώ.ΕΠΙ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ
Σύντομο ιστορικό
Η Δημοτική Επιχείρηση Ανάπτυξης Λαυρεωτικής (ΔΕΑΛ) είχε κατά κυριότητα στην ιδιοκτησία της μία έκταση (Λόφος σκουριάς) 80 περίπου στρεμμάτων στη θέση «ΦΟΥΓΑΡΟ» του Δήμου Λαυρεωτικής, δίπλα στο λιμάνι. Το Δ.Σ. της ΔΕΑΛ το 2008 απεφάσισε να προχωρήσει στην αξιοποίηση της προαναφερόμενης έκτασης και κατόπιν ανοικτού διαγωνισμού, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες για τις δημοτικές επιχειρήσεις διατάξεις , έκρινε και τελικά επέλεξε ως την πλέον συμφέρουσα για την ΔΕΑΛ προσφορά της εταιρείας «KAPERONI BFG S.A.» και στην οποία εκμισθώθηκε για 40+20 έτη αντί ετήσιου ενοικίου 400.000 ευρώ για τουριστική, εμπορική και οικιστική αξιοποίηση και ειδικότερα  για τη δημιουργία ενός χωριού OUTLET, με την υποχρέωση της εταιρείας να κατασκευάσει πριν την υλοποίηση της επένδυσης τα απαραίτητα έργα εξυγίανσης της εν λόγω περιοχής βάσει προμελέτης του ΕΜΠ κόστους 3,3 με 4 εκατομμυρίων ευρώ.


Νομικό μέρος
Παρατηρήστε προσεκτικά το παρακάτω έγγραφο της Εισαγγελέας Πρωτοδικών, η οποία στις 29-01-2013 βάζει αρχείο την μηνυτήρια αναφορά  της εκδότριας της εφημερίδας «Αττικά Νέα» σχετικά με τη νομιμότητα της προαναφερόμενης έκτασης με το σκεπτικό  ότι «……δεν ασκήσαμε ποινική δίωξη αλλά θέσαμε αυτή σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 43 ΚΠΔ στο Αρχείο καθόσον από την προκαταρκτική εξέταση που διενεργήθηκε ουδόλως προέκυψε η τέλεση αυτεπαγγέλτως διωκόμενων αδικημάτων…».
Ποιες είναι οι κατηγορίες της δικασίμου στις 18-12-2013;
Α) Ότι η εν λόγω έκταση εκμισθώθηκε για 40+20 χρόνια με ανοικτό διαγωνισμό αντί για 25 χρόνια με τη διαδικασία της δημοπρασίας που προβλέπει ο νόμος 3463/2006 για τις δημοτικές εκτάσεις.
Απάντηση: Η προαναφερόμενη έκταση δεν είναι δημοτική (δεν ανήκει κατά κυριότητα στο Δήμο Λαυρεωτικής). Ανήκει κατά κυριότητα στη Δημοτική Επιχείρηση Ανάπτυξης Λαυρεωτικής (ΔΕΑΛ) «τόμος 73,α/α 430 Υποθηκοφυλάκιο Λαυρίου». Επομένως  η απόφαση που πήρε το ΔΣ της ΔΕΑΛ για την αξιοποίηση-εκμίσθωση του ακινήτου κατόπιν ανοικτού διαγωνισμού, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες για τις δημοτικές επιχειρήσεις διατάξεις, δεν είναι από εκείνες που χρειάζονται έγκριση από το Δημοτικό Συμβούλιο και επομένως νόμιμα εκμισθώθηκε για 40+20 χρόνια από τη δημοτική επιχείρηση.
Β) Ότι η εν λόγω έκταση ευρίσκεται εντός αρχαιολογικού χώρου, κατόπιν της κατάθεσης του αρχαιολόγου Ανδρέα Καπετάνου.
Απάντηση: Η 2η κατηγορία βασίστηκε αποκλειστικά στη μαρτυρία-κατάθεση του αρχαιολόγου Ανδρέα Καπετάνου, ο οποίος μπερδεύοντας τις καμινάδες της πρώην Γαλλικής Εταιρείας (ΓΕΜΛ) και της ΕΜΛ (βάσεις καμινάδων στο Λόφο δίπλα στο λιμάνι), λανθασμένα απάντησε ότι πρόκειται για αρχαιολογικό χώρο , που βρίσκεται δίπλα στη καμινάδα της Γαλλικής Εταιρείας στο βόρειο μέρος της πόλης του Λαυρίου, ενώ η εν λόγω έκταση είναι στο νότιο μέρος της πόλης, 2 χλμ μακριά από την καμινάδα της ΓΕΜΛ και δίπλα στις βάσεις των καμινάδων της ΕΜΛ στο λιμάνι. Αξίζει να σημειωθεί ότι η υφιστάμενη πολεοδομική μελέτη του χώρου της επένδυσης έχει επικυρωθεί και από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) «ΥΠΠΟΤ/ΓΔΑΠΚ/ΑΡΧ/Α1/Φ02/52716/2427».
Επομένως ούτε αυτή η κατηγορία υφίσταται.ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΟΦΕΛΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟ
Η ΔΕΑΛ αποσκοπούσε πρωτίστως στην εξυγίανση της περιοχής των 80 περίπου στρεμμάτων που ήταν δίπλα σε κατοικίες και εξαιρετικώς επιβαρυμένη, καθώς καλύπτονταν από μεταλλευτικά απορρίμματα. Είχε εκπονηθεί προμελέτη από το ΕΜΠ και την περιβαλλοντική αποκατάσταση της περιοχής κόστους 3,5-4 εκατομμυρίων ευρώ θα την πραγματοποιούσε με δικές της δαπάνες η εταιρεία «KAPERONI BFG S.A.» πριν την υλοποίηση της επένδυσης.
Από τα έσοδα του ετήσιου ενοικίου της έκτασης ύψους 400.000 ευρώ ετησίως η ΔΕΑΛ θα χρηματοδοτούσε κοινωνικά προγράμματα, όπως άλλωστε έκανε 8 χρόνια και τα οποία σήμερα στην  παρούσα οικονομική συγκυρία κρίνονται όχι απλώς απαραίτητα, αλλά και επιβεβλημένα.
Ο Δήμος Λαυρεωτικής θα είχε τεράστια οφέλη (πρόσληψη εκατοντάδων ανέργων της περιοχής μας, όπως άλλωστε έγινε στο εκπτωτικό χωριό Μακ Αρθουρ στα Σπάτα, έσοδα από δημοτικά τέλη, από ύδρευση, αποχέτευση, ΦΗΧ κλπ).ΕΠΙΛΟΓΟΣ
Η παραγωγή προτάσεων στην πολιτική είναι αποτέλεσμα της δύναμης, ενώ η παραγωγή σκανδαλολογίας είναι αποτέλεσμα του πανικού και της αδυναμίας.
Εμείς θα επιμείνουμε στην παραγωγή πολιτικής και στη συγκρότηση οργανωμένων προτάσεων προκειμένου ο τόπος, οι δημότες μας, όλοι μας να αντεπεξέλθουμε σε αυτή την πρωτόγνωρη συγκυρία.
Εσείς κύριε Λεβαντή, μαζί με τα παπαγαλάκια σας για άλλη μια φορά θα απομείνετε με τη χαρά στο χέρι….Μόνον που τέτοιες εποχές αυτό που θα έπρεπε να σας καθοδηγεί δεν είναι το μένος και η χαιρεκακία, αλλά η ευαισθησία και η ευθύνη απέναντι στον τόπο και στους πολίτες που σας εμπιστεύθηκαν.
Αιδώς!
                                                                                    Από το Γραφείο τύπου της
                                                                                       Δημοτικής Καινοτομίας                                                                                 Λαυρεωτική 6 Νοεμβρίου 2013

Διαβάστε σχετικά:


Με κλητήριο θέσπισμα της Εισαγγελίας του Πλημμελιοδικείου Αθηνών καλούνται να δικαστούν για παράβαση καθήκοντος, ο τέως Δήμαρχος Λαυρίου Δημ. Λουκάς, δέκα δημοτικοί σύμβουλοι και οι τ. πρόεδρος και αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου.

Η “παράβαση καθήκοντος”, κατά το κλητήριο θέσπισμα (κ.θ.) συνίσταται στην, κατά παράβαση των προϋποθέσεων που θέτουν οι οικείες νομικές διατάξεις, απόφασή τους (195/2008) εκμίσθωσης δημοτικού ακινήτου, εκτάσεως 79 περίπου στρεμμάτων (78,805 τ.μ.), για 60 έτη στην Ανώνυμη Εταιρεία “ΚΑΠΕΡΩΝΗ ΒΕG ΑΕ”.

Για την εκμίσθωση αυτή, σύμφωνα με το κ.θ. «… δεν ακολουθήθηκε η νόμιμη διαδικασία τηςδημοπρασίας, […] και για χρονικό διάστημα μίσθωσης πέραν της 25ετίας», που προβλέπουνοι οικείες νομικές διατάξεις.

Μη λαμβάνοντας υπ’ όψιν τους, επί πλέον, ότι η έκταση ευρίσκεται εντός «αρχαιολογικούχώρου ιστορικού τοπίου και τοπίου ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, με σκοπό να προσπορίσουνσε άλλον παράνομο περιουσιακό όφελος […] αποκομίζοντας οικονομικό όφελος», όπως λέειτο κλητήριο θέσπισμα.

Σημειώνουμε ότι η γενεσιουργός απόφαση της εν λόγω παραβάσεως ήταν επικυρωτική προγενέστερης απόφασης της Δημοτικής Επιχείρησης Ανάπτυξης Λαυρίου (ΔΕΑΛ) της ίδιας περιόδου.

Δικάσιμος έχει οριστεί η 18η Δεκεμβρίου 2013, οπότε και θα βεβαιωθούμε, μετά την εκδίκαση της υπόθεσης και τη σχετική απόφαση του δικαστηρίου, για το βάσιμο ή μη του κατηγορητηρίου. Αναμένουμε, γιατί και για τις εξουσίες έρχεται κάποια στιγμή η ώρα της κρίσης, που πρέπει να καθιστά και τους “άρχοντες” πιο προσεκτικούς.

http://www.ebdomi.com/