Την Πέμπτη 10 Ιουλίου, σύμφωνα με πολύ ασφαλείς πληροφορίες του ypodomes.com θα γίνει η επίσημη παρουσίαση στη Βουλή των Ελλήνων από τον Υπουργό Υποδομών, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη και με τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΕΡΓΟΣΕ, Κωνσταντίνο Σπηλιόπουλο, για την υλοποίηση του μεγάλου σιδηροδρομικού έργου επέκτασης του Προαστιακού της Αθήνας Κορωπί-Λαύριο.

Η παρουσίαση θα γίνει μετά από μήνες εξαντλητικών διαπραγματεύσεων καθώς ΟΣΕ και ΕΡΓΟΣΕ είχαν διαφορές αναφορικά με τεχνικές και οικονομικές πτυχές του έργου.

Ο Υπουργός θα εξαγγείλει την επέκταση του Προαστιακού από τον σταθμό Κορωπί μέχρι το Λιμάνι του Λαυρίου. Το έργο αναμένεται να έχει ολοκληρωμένες μελέτες σε μερικούς μήνες και να δημοπρατηθεί μέσα στο 2015, έτσι ώστε να έχει ολοκληρωθεί και να λειτουργήσει το 2020.

Θα πρόκειται για την μεγαλύτερη επέκταση του Προαστιακού Σιδηρόδρομου απο τότε που το μέσο επεκτάθηκε μέχρι Κόρινθο και Κιάτο το 2005 και 2006. Το κόστος της επένδυσης υπολογίζεται σε περίπου 200εκ.ευρώ.

Η επέκταση θα έχει ως αντικείμενο την κατασκευή σιδηροδρομικής γραμμής μήκους 31 χιλιομέτρων, που θα ξεκινά από τον κόμβο Κορωπίου και θα καταλήγει στο Νέο Λιμένα Λαυρίου. Θα διαθέτει δύο σιδηροδρομικούς σταθμούς, στο Μαρκόπουλο και στο Λιμάνι του Λαυρίου, και επτά στάσεις στις περιοχές: Καλύβια, Κουβαρά, Κερατέα, Αμφιτροπή, Περιγιάλι, Θορικό, Εκπαιδευτικό Κέντρο Λαυρίου.